Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

EU-erolla uhkaileva Britannia saamassa vaatimuksiaan läpi

EU-presidentti Donald Tusk julkisti kompromissin – lopullisen päätöksen tekevät EU-maat helmikuussa

Ulkomaat
 
Pitäisikö Britannian erota EU:sta - äänestäjät ja euroedustaja Daniel Hannan kertovat
Pitäisikö Britannian erota EU:sta - äänestäjät ja euroedustaja Daniel Hannan kertovat
Britit äänestävät pian EU-jäsenyyden tulevaisuudesta. Kampanjasta puolesta ja vastaan tulee kova. Daniel Hannan on Britannian tunnetuimpia EU:n vastustajia. Hänestä EU ei ole demokraattinen. Toimittaja: Annamari Sipilä, kuvaus: Mark Earthy, leikkaus: Kristiina Marttinen

Lontoo

EU-erolla uhkaileva Britannia on saamassa erityisvaatimuksiaan läpi – mutta vain jos muut jäsenmaat suostuvat kompromissiesitykseen helmikuun huippukokouksessa

Eurooppa-neuvoston pysyvä puheenjohtaja Donald Tusk julkisti tiistaina esityksen, jolla on tarkoitus pitää Britannia unionissa jatkossakin.

”Euroopan unionin yhtenäisyyden säilyttäminen on suurin haasteemme”, Tusk sanoi esityksen saatesanoissa.

Britannia on vaatinut oikeutta jäädyttää Britanniassa työskentelevien EU-kansalaisten sosiaalietuudet neljäksi vuodeksi. Tällainen Britannian haluama ”hätäjarru” onkin nyt neuvoteltavana, mutta sen pituudesta ei ole vielä varmuutta.

Neuvoteltavana on asteittainen etuuksien jäädyttäminen, ja neljä vuotta olisi maksimiaika. Sama oikeus koskisi tarvittaessa myös muita jäsenmaita.

Samoin lapsilisiä ei tarvitsisi enää tulevaisuudessa maksaa täysimääräisesti niille EU-kansalaisten lapsille, jotka eivät asu maassa, joka etuudet maksaa.

Esityksen mukaan euron ulkopuolisille maille kuten Britannialle ei voida kuitenkaan antaa veto-oikeutta euroryhmän päätöksiin. Tarkoitus on sen sijaan rakentaa mekanismi, jolla euroon kuulumattomat maat voivat esittää huolensa euroryhmän suunnitelmista.

Cameronin vaatimus jäädä EU:n tulevan intergraation ulkopuolelle saa sen sijaan vastakaikua.

Esitys toteaa, että jäsenmailla voi olla erilaisia ”polkuja” EU:n syventymisessä, joten Britannian ei tarvitse sitoutua entisestään syventyvään poliittiseen yhteistyöhön.

Britannian vaatimuksiin EU:n kilpailukyvyn lisäämiseksi on sen sijaan ollut helppo yhtyä. Esityksen mukaan unioni arvioi jo nyt, kinka yksinkertaistaa lainsäädäntöään ja vähentää byrokratiaa.

Joitakin Britannian vaatimia muutoksia esitetään kirjattavaksi EU:n perussopimuksiin, kun perussopimusta rukataan seuraavan kerran.

Tuskin mukaan paljon on tehty Britannian pääministerin David Cameronin toiveiden täyttämiseksi. EU:n pääperiaatteita ei ole kuitenkaan kuulemma kyseenalaistettu.

Tusk painotti, että mistään ei ole sovittu, ennen kuin kaikesta on sovittu. Esitykselle pitää saada kaikkien EU-maiden hyväksyntä.

Cameron kiitteli tiistaina esitystä ja sanoi sen olevan osoitus siitä, että Britannian ja EU:n väliset neuvottelut etenevät.

Sopu on määrä saavuttaa helmikuun huippukokouksessa Brysselissä. Silloin Cameron voisi järjestää EU-kansanäänestyksen kesäkuussa.

EU-maiden päämiesten ja -naisten edustajat aloittavat Tuskin esityksen käsittelyn tämän viikon perjantaina.

Brexit selitettynä minuutissa
Brexit selitettynä minuutissa
Britannian mahdollinen ero EU:sta eli Brexit on vuoden suurimpia uutisia. Mistä siinä on kyse?
TOBY MELVILLE / Reuters
David Cameron (vas.) ja Donald Tusk tapasivat sunnuntaina Lontoossa.
David Cameron (vas.) ja Donald Tusk tapasivat sunnuntaina Lontoossa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat