Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Intia tutkii 1860-luvulta periytyvän homoseksin kieltävän lain kumoamista

Ulkomaat
 
DANISH SIDDIQUI / Reuters
Aktivistit syleilivät toisiaan Mumbaissa Intian korkeimman oikeuden päätöksen tultua julki tiistaina.
Aktivistit syleilivät toisiaan Mumbaissa Intian korkeimman oikeuden päätöksen tultua julki tiistaina. Kuva: DANISH SIDDIQUI / Reuters

Intian korkein oikeus päätti tiistaina tutkia 1860-luvulta periytyvän lain, joka kriminalisoi aikuisten välisen vapaaehtoisen homoseksin.

Nimellä Pykälä 377 tunnettu laki kieltää ”luonnonvastaisen lihallisen yhdynnän” jopa elinkautisen vankeusrangaistuksen uhalla. Pykälää on käytetty ei-heteroseksuaalisten suhteiden ja ihmisten valvomiseen ja vainoamiseen.

Tiistaina kolme Intian korkeimman oikeuden tuomaria päätti tutkia, loukkaako Pykälä 377 intialaisten perustuslaillisia oikeuksia. Seuraavaksi asia etenee viisijäseniseen paneeliin.

Ilmoitus on osa vuosikymmeniä kestänyttä juridista pallottelua, joka alkoi nykymuodossaan 1990-luvun alussa.

Vuonna 2009 delhiläinen tuomioistuin antoi asiassa päätöksen, jonka mukaan laki loukkaa intialaisten perusoikeuksia. Liittovaltion korkein oikeus kuitenkin kumosi Delhin päätöksen vuonna 2013 sillä perustella, että lain muuttaminen on lainsäätäjien eikä tuomioistuinten asia.

Aktivistit riemuitsivat tuomareiden päätöksestä tiistaina.

”Tämä on ensimmäinen askel oikeaan suuntaan. Edessä on vielä pitkä matka, mutta olemme ehdottomasti menossa oikeaan suuntaan”, aktivisti Manish Malhotra sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan.

Pykälää 377 sovelletaan nykyisin harvoin, mutta aktivistien mukaan poliisi käyttää joskus lakia homoseksuaalien häiritsemiseen ja kiristämiseen.

Intia on konservatiivinen maa, jossa homoseksi on tabu ja homoseksuaalisuutta pidetään usein mielisairautena. Pykälä 377 on kuitenkin esimerkki Intian lainsäädännössä olevissa jäänteistä ajalta, jolloin Intia oli osa Britannian siirtomaaimperiumia.

Intia itsenäistyi Britanniasta 1947.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat