Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ei tullut isoa jytkyä

Ulkomaat
 

Tuli iso jytky. Näin sanoi Timo Soini perussuomalaisten vaalivoiton jälkeen huhtikuussa 2011. Isoa jytkyä odotettiin myös Donald Trumpilta Iowassa, mutta tämä ei yltänyt siihen, vaan jäi yllättäen toiseksi.

Trumpin egolle se on iso mätky.

Soini ei käytä yhtä kovaa kieltä kuin Trump, mutta perussuomalaisissa ja trumpilaisissa on paljon yhteistä. Molemmat ovat populistisia kansanliikkeitä, jotka perustuvat pienituloisten etujen ajamiseen, eliitin vastustamiseen, muutosvimmaan ja kansallismielisyyteen.

Molemmat ovat onnistuneet houkuttelemaan uurnille niitä, jotka eivät yleensä äänestä. Ja molemmissa on kannattajia, jotka ovat avoimen muukalaisvastaisia.

Molempia puolueita johtaa karismaattinen mies, joka ei ole kannattajiensa kaltainen. Perussuomalaisten kansanliikkeen johdossa on espoolainen valtiotieteen maisteri, Trump on newyorkilainen miljardööri. Amerikassa kaikki on suurempaa.

Trumpilainen liike syntyi kuitenkin republikaanipuolueen sisälle, ei omaksi puolueeksi. Kymmeniä vuosia Yhdysvaltain sisämaan köyhät on saatu kannattamaan suurituloisia suosivaa politiikkaa muistuttamalla heitä homoliitoista, aborteista tai mustien uhasta. Nyt pienituloiset nousivat kapinaan omaa pohattaporrastaan vastaan.

Populistiset liikkeet ovat kuitenkin tehokkaimpia oppositiossa, koska niillä on ongelma todellisuuden kanssa. Perussuomalaiset ei pysty lopettamaan taantumaa eikä patoamaan pakolaistulvaa Suomen rajoille.

Trump ei pysty peruuttamaan globalisaatiota ja palauttamaan työpaikkoja Yhdysvaltoihin.

Molemmat muistuttavat kuitenkin siitä, että demokratiassa jokaisella on yksi ääni, ei vain menestyvillä ja koulutetuilla. Perussuomalaisten ja trumpilaisten katkeruus siitä, että heillä ei mene yhtä hyvin kuin muilla, on aito. Ratkaisuista voidaan sitten olla eri mieltä.

Toistaiseksi Trumpin ratkaisun voi tiivistää: Missä muslimi, siellä ongelma. Iowalaiset päättivät, että se ei riitä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat