Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Venäjä myy valtion firmoja 12 miljardilla

Venäjän valtionyhtiöiden suunniteltu suuri osakemyynti tuo tilapäistä helpotusta. Putinin kuuden myyntiehdon lista heijastaa pelkoja paluusta vanhaan.

Ulkomaat
 
SERGEI KARPUHIN / Reuters
Työntekijä teki töitä Rosneftin porausasemalla Nižnevartovskin kaupungin lähistöllä Siperiassa tammikuun pakkasissa.
Työntekijä teki töitä Rosneftin porausasemalla Nižnevartovskin kaupungin lähistöllä Siperiassa tammikuun pakkasissa. Kuva: SERGEI KARPUHIN / Reuters

Seitsemän yhtiötä

 Venäjän valtio laskee saavansa 7 yhtiön osakekaupoista yhteensä 12 miljardia euroa, kun se laskee valtion tai valtion ja osatasavallan yhteenlasketun omistuksen yhtiöissä 50 prosenttiin.

 Rosneft: Venäjän suurin öljy-yhtiö, myyntiin tulossa 19,5 prosenttia. Koko myyntivoittopotista puolet pitäisi saada Rosneftista.

 Aeroflot: Kansallinen lentoyhtiö, myyntiin tulossa 10 prosenttia. Osakekurssi lähti nousuun.

 Sovkomflot: Valtiollinen varustamoyhtiö ja markkinoiden suurimman kiinnostuksen kohde. Myyntiin tulossa 25 prosenttia.

 Alrosa: Kaivosjätti on Jakutian timanttikenttien kuningas, josta Sahan tasavalta omistaa 25 prosenttia. Myyntiin tulossa 18,9 prosenttia.

 Bašneft: Baškirian öljy-yhtiö, josta valtio hankki enemmistön takavarikoimalla 2014 miljardööri Vladimir Jevtušenkovin osakepotin. Myyntiin tulossa 25 prosenttia.

 VTB-pankki: Venäjän toiseksi suurin pankki, joka on talouspakotteiden kohteena. Myyntiin tulossa 11 prosenttia.

 Rautatieyhtiö RŽD: Valtion kokonaan omistama yhtiö, joka vastaa sekä radoista, kalustosta että liikenteestä. Myynti edellyttänee pilkkomista. Tärkeimmistä tytäryhtiöistä valtio omistaa 51 prosenttia.

Venäläismediassa ”Suureksi Yksityistämiseksi” ristitty valtionyhtiöiden myynti tuo valtion kassaan tilapäistä helpotusta.

Valtiovarainministeri Anton Siluanovin arvion mukaan valtionyhtiöiden myynnistä pitäisi kertyä tuhannen miljardin ruplan eli nykykurssilla noin 12 miljardin euron myyntivoitto kahdessa vuodessa valtion tyhjenevän kassan täytteeksi.

Valtion kuluvan vuoden talousarvion loppusumma on 16 kertaa arvioituja myyntituloja suurempi.

Myyntilistalle on tulossa ainakin seitsemän suurta valtionyhtiötä, joiden osakemyynnistä presidentti Vladimir Putin neuvotteli maanantaina yhtiöiden johtajien kanssa.

Neuvotteluissa ja niiden jälkeen Putin esitti kuusi ehtoa yksityistämiselle. Tärkein ehto on, että valtion on säilyttävä strategisesti tärkeinä pidetyissä yhtiöissä määräävässä asemassa. Venäjällä tämä tarkoittaa, että valtion tai valtion ja aluehallinnon yhteisen omistuksen osuus on ainakin 50 prosenttia plus yksi osake.

Presidentin seuraava ehto ei ole niin dramaattinen kuin miltä ensi hätään kuulostaa: ostajiksi hyväksytään vain Venäjälle rekisteröidyt yhtiöt. Kuka hyvänsä suomalainen tai kiinalainen voi perustaa Venäjälle kokonaan omistamansa tytäryhtiön. Tähän tosin liittyy Putinin kolmas ehto: omistuksia ei saa kätkeä veroparatiiseihin, vaan omistamisen on oltava avointa.

Jonkin verran tämä ehto myyjän markkina-asemaa ainakin aluksi heikentää. Suuret sijoitusrahastot nimittäin tuskin ryhtyvät perustelemaan yhtiöitä Venäjälle, eli tärkeä kansainvälinen sijoittajaryhmä on rajattu alkuvaiheessa ulos.

Neljännen ehdon mukaan ostajan on sitouduttava ostamansa yrityksen kehittämiseen. Tämä tarkoittaa Kremlin etsivän ”strategisia sijoittajia”, jotka rakastavat Venäjää myötä- ja vastoinkäymisissä. Eli tarkoitus ei ole ainakaan tunkea osakepaketteja tyrkylle pörssiin.

Viides ehto on venäläisten asiantuntijoiden mukaan kaikkein vaikein, myös laillisuuden kannalta. Putinin mukaan ostoksiin ei saa nimittäin käyttää Venäjän valtionpankkien myöntämää lainarahaa. Vaatimusta pidetään omituisena, riitoja aiheuttavana ja perustuslain vastaisena.

Kuudes Putinin ehto on kuuluu, että osakkeista on saatava kunnon hinta. Siksi sopii kysyä, onko myyntiaika paras mahdollinen. Yksityistämiseen nyreästi suhtautunut Rosneft-pomo Igor Setšin on huomauttanut, että öljy-yhtiö on tätä nykyä ”perusteellisesti aliarvostettu”.

Kaksi viimeistä ehtoa heijastavat melkoista kauhua lähihistoriaa kohtaan. Putin ei nimittäin ole ainoa venäläinen, jolle Suuresta yksityistämisestä tulevat mieleen vuodet 1995–1996.

Tuolloin ”seitsemän pajaria” eli suurimpien oligarkkien ryhmä kaappasi joukon vanhoja neuvostoyrityksiä niin sanotussa Lainaa osakkeista -ohjelmassa. Ohjelman avulla presidentti Boris Jeltsin varmisti valintansa toiselle kaudelle rahamiesten tuella.

Epäluuloisimmat näkevät nyt käsillä olevassa yksityistämisessä 1990-luvun edeltäjän piirteitä eli ainakin tavoitteen pelastaa presidentin jatkokausi.

”Yksityistämisen todelliset tavoitteet selviävät vasta, kun näemme, kenelle osakkeet menevät”, kommentoi talouskorkeakoulu VŠE:n professori Aleksei Savatjugin sanomalehti Vedomostille.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat