Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Stubb: Britannia on empivä morsian, joka pitää houkutella jäämään EU:hun

EU:n tarjoama esitys sisältää elementit, joista voi syntyä kompromissiratkaisu, valtiovarainministeri Stubb uskoo.

Ulkomaat
 
Brexit selitettynä minuutissa
Brexit selitettynä minuutissa
Britannian mahdollinen ero EU:sta eli Brexit on vuoden suurimpia uutisia. Mistä siinä on kyse?

Valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok.) sanoo Suomen olevan valmis tarkastelemaan rakentavassa hengessä Britannialle tarjottua kompromissipakettia – myös sen haasteellisimpia kohtia, jotka liittyvät vapaaseen liikkuvuuteen sekä euromaiden ja euron ulkopuolisten maiden suhteisiin.

Stubbin mukaan lähtökohta on se, että on Suomen ja koko EU:n etujen mukaista, että Britannia säilyy EU:n jäsenenä.

”EU:n ulko-, turvallisuus-, ja talouspolitiikka ovat vahvempia, jos Britannia säilyy jäsenenä. Samoin Britannian ääni kuuluu huomattavasti vahvempana, jos se jää EU:n jäseneksi.”

Suomi menettäisi Britanniassa hyvän liittolaisen, jonka talouspoliittinen ajattelu on yksi yhteen Suomen linjan kanssa, Stubb sanoo.

Hän uskookin, että Eurooppa-neuvoston puheenjohtajan Donald Tuskin tiistaina julkistamassa paketissa on ne elementit, joista EU ja Britannia saavuttavat kompromissin.

Britannian lopullisesta kohtalosta järjestetään mahdollisesti kesällä kansanäänestys. Eniten Stubb on huolissaan kansanäänestysten arvaamattomuudesta.

”Kansanäänestyksiin vaikuttaa niin moni tekijä, että niiden tulosta on vaikea ennalta arvioida. Äänestyksestä tulee varmasti tiukka.”

Stubb ei näe epäreiluna sitä, että Britannialle ollaan tarjoamassa taas erivapauksia. EU:n perusluonteeseen ovat alusta alkaen kuuluneet erilaiset kompromissit, joilla ollaan luotu joustavuutta järjestelmän sisälle, hän sanoo.

Stubbin mukaan Britannia on aina ollut EU:ssa poikkeustapaus, jota on täytynyt maanitella.

”Olen aina nähnyt Britannian empivänä morsiamena. Olen kuitenkin ottanut myönteisen kannan siihen, että nyt lopullisesti selvitetään Britannian ja EU:n suhde. Että se on joko ulkona tai sisällä.”

Silti Suomen ei pienenä maana kannata ottaa samanlaista roolia.

”EU ei ole mikään à la carte -pöytä, josta voidaan poimia rusinat pullasta. Pienenä maana intresseissämme on, että EU pysyy yhtenäisenä.”

Samanlaisella asenteella Stubb uskoo valtaosan EU-maista suhtautuvan Britannian vaatimuksiin. Syynä on se, että EU kamppailee parhaillaan suurten haasteiden edessä.

Jo hiipumaisillaan olevan eurokriisin tilalle on noussut akuutti pakolaiskriisi. Britannian lähtö synnyttäisi kolmannen kriisin, joka lyhyellä tähtäimellä voisi luoda ”markkinakaaoksen” ja pidemmällä tähtäimellä ”heikentäisi EU:n ja Britannian vaikutusvaltaa maailmassa.”

”Tätä taustaa vasten teemme kaikkemme sen eteen, että Britannia saavuttaa EU-kumppaneiden kanssa lopputuloksen, jonka pohjalta on mahdollista voittaa kansanäänestys.”

Suomi voi elää Britannialle annettavien myönnytysten kanssa, arvioi pääministeri Juha Sipilä (kesk) Helsingin Sanomille tiistaina illansuussa virka-asunnollaan Kesärannassa.

Lapsilisien maksatusta Britannian ulkopuolelle voidaan rajata sekä antaa Britannialle oikeus ilmaista huolensa euroryhmän päätöksiin.

Vaikeimmaksi asiaksi Sipilä sen sijaan arvioi Britannian vaatimuksen jäädyttää sosiaalietuudet neljäksi vuodeksi ihmisiltä, jotka tulevat maahan töihin.

Roni Rekomaa / Lehtikuva
Valtiovarainministeri Alexander Stubb.
Valtiovarainministeri Alexander Stubb.
Pitäisikö Britannian erota EU:sta - äänestäjät ja euroedustaja Daniel Hannan kertovat
Pitäisikö Britannian erota EU:sta - äänestäjät ja euroedustaja Daniel Hannan kertovat
Britit äänestävät pian EU-jäsenyyden tulevaisuudesta. Kampanjasta puolesta ja vastaan tulee kova. Daniel Hannan on Britannian tunnetuimpia EU:n vastustajia. Hänestä EU ei ole demokraattinen. Toimittaja: Annamari Sipilä, kuvaus: Mark Earthy, leikkaus: Kristiina Marttinen
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat