Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Donald Trumpin häviö Iowassa rohkaisee haastajia – Marco Rubion asema vahvistui

Kakkossija Iowassa paljasti kilpakumppaneille, että Donald Trump on sittenkin lyötävissä

Ulkomaat
 
Näin valitaan Yhdysvaltojen presidentti
Näin valitaan Yhdysvaltojen presidentti
Yhdysvaltojen presidentin valinta on monivaiheinen kisa, joka huipentuu marraskuussa 2016. Grafiikkavideo selittää päävaiheet alle kahdessa minuutissa.

Des Moines, Iowa

Joskus se, joka häviää, on isompi uutinen kuin se, kuka voittaa. Näin kävi Iowassa, jossa annettiin varhain tiistaina Suomen aikaa ensimmäiset äänet Yhdysvaltain presidentinvaaleissa.

Vaalikokousten merkittävin tulos oli se, että miljardööri Donald Trump ei mielipidemittausten johtoasemasta huolimatta voittanut Iowassa, vaan jäi selvästi oikeistolaissenaattori Ted Cruzin taakse. Trump sai 24 ja Cruz 28 prosenttia republikaanien äänistä.

Tämä on iso käänne, koska Trumpin suosio oli saada republikaanit alistumaan siihen, että heidän ehdokkaakseen voi nousta siirtolais- ja muslimivastainen rääväsuu, joka johdattaisi puoluetta poliittisen kartan oikean laidan yli. Iowalaiset osoittivat, että Trump on voitettavissa. Sampanjapullot saattoivat poksahtaa republikaanipuolueen päämajassa.

”Trump on loukannut liian montaa ihmistä. Hänen ehdokkuutensa vahingoittaisi koko puoluetta”, sanoi iowalainen it-yrityksen johtaja Dan Sullivan ennen vaaleja.

Kakkossija oli Trumpille erityisen kitkerä, koska hän oli luvannut kannattajilleen, että nämä vielä ”kyllästyvät voittamiseen” Trumpin johdolla. Vaali-iltana nähtiinkin harvinaisen vaisu Trump, joka kiitti kannattajiaan ja poistui Iowasta.

Oikean äärilaidan uskovainen senaattori Ted Cruz voitti Iowassa selvästi. Hänen kannatuksensa ei kuitenkaan ole vankkaa. Iowassa on enemmän erittäin konservatiivisiksi itsensä luokittelevia äänestäjiä kuin missään muualla. Cruzin voitto perustui heidän ääniinsä.

”Cruz takaisi uskonnonvapauden. Minusta tuntuu, ettei Yhdysvalloissa saa enää puhua jumalasta vapaasti”, sanoi iowalainen opettaja Cynhia, joka osallistui Cruzin vaalitilaisuuteen lauantaina. Hän ei halunnut kertoa sukunimeään.

Cruz on oman äänestyshistoriansa perusteella kongressin oikeistolaisimpia senaattoreita, joka ei tule kollegojensa kanssa toimeen. Noustakseen republikaanien ennakkosuosikiksi Cruzin pitäisikin uusia voittonsa muualla, jossa äänestäjät ovat lähempänä republikaanien valtavirtaa.

BRIAN FRANK / REUTERS
Konservatiivinen senaattori Ted Cruz voitti Iowassa, mutta hänen pitää vielä todistaa kelpaavansa keskivertoäänestäjille.
Konservatiivinen senaattori Ted Cruz voitti Iowassa, mutta hänen pitää vielä todistaa kelpaavansa keskivertoäänestäjille.

Joskus sitä, joka jää kolmanneksi, kohdellaan kuin todellista voittajaa. Näin kävi floridalaissenaattori Marco Rubiolle, joka kiri Iowassa Trumpin kannoille 23 prosentin äänisaaliilla. Tämä johtaa siihen, että hänelle ohjautuu puolue-eliitin rahaa ja tukea.

Rubion viehätys perustuu puoluejohdon ja äänestäjien mielessä siihen, että hän on ”valintakelpoinen” eli pystyy vetoamaan sekä laitaoikeistoon että demokraatteihin. Toisin kuin Trumpilla ja Cruzilla, Rubiolla on myönteinen viesti. Hän puhuu pienituloisista ja siirtolaisista, koska hänen vanhempansakin olivat sellaisia.

”Jos hän olisi demokraatti, äänestäisin häntä heti. Hän on nuori ja vetoava. Siksi hän on meille niin vaarallinen”, sanoi demokraattiopiskelija Beau Salant, joka oli tullut kuuntelemaan Rubiota sunnuntaina.

Iowan jälkeen republikaanien kenttä jakautuu entistä selvemmin kolmeen. Rubiota äänestävät maltillisemmat republikaanit, Cruz ja Trump kisaavat oikean laidan äänistä.

Valkoisessa oikeistopuolueessa kahden latinosenaattorin, Cruzin ja Rubion menestys, tekee jo nyt historiaa.

Demokraattien puolella Iowa tuotti niin tasaisen tuloksen, että ulkoministeri Hillary Clintonin voittoa vasemmistolaissenaattori Bernie Sandersista kohdeltiin kuin häviötä. Clinton sai 49,9 prosenttia ja Sanders 49,6 prosenttia äänistä. Johto valitsijamiehissä oli Clintonille selvempi.

”Mikä suuri helpotus! Kiitos Iowa!” sanoi Clinton jo ennen kuin äänet oli laskettu loppuun.

Clinton on paremmin tunnettuna ja rahoitettuna demokraattien ennakkosuosikki puolueen ehdokkaaksi. Sandersin suuryritysten vastainen viesti innosti kuitenkin nuoria ja koulutettuja.

Clintonin niukka voitto paljastaa hänen kampanjansa heikkoudet. Suurin niistä on luotettavuus: Clintonin skandaalit ja niiden selitykset ovat saaneet demokraatitkin epäilemään hänen rehellisyyttään. Tämä tulee olemaan Clintonin kompastuskivi varsinaisissa vaaleissa.

”Clinton on ottanut kampanjarahaa Wall Streetin yrityksiltä. Siksi en oikein luota häneen”, sanoi Sandersia kannattava hiihtoalan yrittäjä Jeff Condon.

Iowa ei silti muuttanut sitä, että Clinton johtaa Sandersia koko maassa. Sanders olisi tarvinnut Iowasta selvän voiton kääntääkseen asetelman päälaelleen.

Iowan tulos ei yleensä ennusta koko vaalien tulosta, mutta se harventaa rivejä. Demokraattien Martin O’Malley ja republikaanien Mike Huckabee ilmoittivat vetäytyvänsä kisasta.

Jäljellä on kaksi demokraattia, 11 republikaania – ja 49 osavaltion esivaalit.

HS:n Laura Saarikoski raportoi Iowasta
HS:n Laura Saarikoski raportoi Iowasta
Republikaanien Ted Cruz voitti Trumpin, mutta demokraattien kisasta tuli äärimmäisen tasaväkinen. Toimittaja Laura Saarikoski
Jim Bourg / Reuters
Donald Trump oli etukäteen niin varma voitostaan Iowassa, että hän jätti republikaanien viimeisen vaaliväittelyn Des Moinesissa väliin. Vaali-iltana se kostautui. Vierellä puoliso Melania Trump.
Donald Trump oli etukäteen niin varma voitostaan Iowassa, että hän jätti republikaanien viimeisen vaaliväittelyn Des Moinesissa väliin. Vaali-iltana se kostautui. Vierellä puoliso Melania Trump.
ADREES LATIF / REUTERS
Hillary Clinton löi kilpakumppaninsa Bernie Sandersin äärimmäisen niukasti Iowassa. Takana puoliso Bill Clinton ja tytär Chelsea.
Hillary Clinton löi kilpakumppaninsa Bernie Sandersin äärimmäisen niukasti Iowassa. Takana puoliso Bill Clinton ja tytär Chelsea.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat