Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hiihtoloma sodan laidalla – israelilaiset laskettelevat Syyrian taistelukentät näköpiirissään

Kirkkaana päivänä hiihtohissistä voi nähdä 40 kilometrin päähän Damaskokseen

Ulkomaat
 
Thomas Coex / AFP
Juutalainen ultraortodoksinainen lasketteli lumilaudalla Hermonvuoren hiihtokeskuksessa Israelin miehittämillä Golanin kukkuloilla.
Juutalainen ultraortodoksinainen lasketteli lumilaudalla Hermonvuoren hiihtokeskuksessa Israelin miehittämillä Golanin kukkuloilla. Kuva: Thomas Coex / AFP

Israelin ainoa laskettelukeskus tarjoaa talvisen hauskanpidon lisäksi näköalan sotatantereelle. Hermonvuoren rinteillä lähes kahden kilometrin korkeudessa turistit leikkivät lumessa, sivelevät iholleen aurinkorasvaa ja litkivät glögin kaltaista lämmintä viinijuomaa teknomusiikin jytkeessä, vaikka aivan vieressä Syyrian rajan takana käydään sotaa, kertoo uutistoimisto AFP.

Kirkkaana päivänä hiihtohissistä voi nähdä 40 kilometrin päähän Syyrian pääkaupunkiin Damaskokseen, jonka lähiössä kuoli yli 70 ihmistä äärijärjestö Isisin pommi-iskussa viime sunnuntaina.

Syyrian kapinallisilla on hallussaan kyliä vain muutaman kilometrin päässä laskettelukeskuksesta. Kapinallisten ja hallituksen väliset taistelut ovat levinneet jopa YK:n rauhanturvaajien valvomalle kapealle raja-alueelle.

Tel Avivissa asuvalle Itaylle, 28, laskettelumatka tarkoittaa nauttimista lumesta ja illuusiota ulkomailla olemisesta vain kolmen tunnin päässä kotoa.

”Emme ole lakanneet matkustamasta bussilla, koska se voitaisiin räjäyttää, tai lopettaneet surffaamista uuden sodan uhkan takia. Eivät ranskalaisetkaan lakanneet käymästä konserteissa hyökkäysten takia”, Itay kertoo AFP:lle.

Laskettelijoiden on syytä pysyä merkityillä reiteillä, sillä niiden laidoilla kyltit varoittavat maamiinoista. Alamäessä siintää Israelin tukikohtia, joista sotilaat tarkkailevat kiikareilla Syyriaa. Aseita kantavia varusmiehiä näkyy hiihtokeskuksessakin.

”Jos syyrialaiset haluavat tunkeutua tänne, heidän on paras olla hyviä hiihtämään”, sanoo vuorenrinteellä sijaitsevan hiihtopartioaseman johtaja Nabir Abu Saleh AFP:lle.

Syyrialaisia valtaajia todennäköisempi uhka ovat sota-alueelta kantautuvat harhalaukaukset, joiden takia rinteet on jouduttu monesti evakuoimaan.

Hermonvuoren laskettelukeskus on Golanin kukkuloiden alueella, jonka Israel valtasi Syyrialta kuuden päivän sodassa vuonna 1967. Vieressä kulkee myös Libanonin raja.

Rinteisiin voi pakkautua jopa 8 000 ihmistä päivässä. Juutalaiset ultraortodoksit, hunnutetut musliminaiset ja vapaapäivää viettävät YK:n rauhanturvaajat viilettävät alamäkeen sulassa sovussa. AFP:n mukaan suurin osa henkilökunnasta on druusien uskonryhmään kuuluvia arabeja, jotka asuttavat lähikyliä.

”Joka päivä ylös mennessä mietimme Syyrian tapahtumia, lapsia ja pakolaisia nukkumassa teltoissaan kylmän keskellä. Meillä on varusteemme ja pukumme, ja silti on kylmä. Entä heillä?” hiihtopartioaseman johtaja Nabir Abu Saleh sanoo AFP:lle.

Hän kertoo unelmoivansa, että joskus tulevaisuudessa vallitsee rauha, jonka ansiosta Hermonvuorelta voi lasketella Syyrian puolelle ja nousta takaisin hiihtohissillä Libanonista.

”Silti emme voi tehdä täältä paljonkaan. Haluamme vain sen [sodan] loppuvan mahdollisimman pian.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat