Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Britannian mahdollista eroa EU:sta pidetään Saksassa katastrofina

Ulkomaat
 
Brexit selitettynä minuutissa
Brexit selitettynä minuutissa
Britannian mahdollinen ero EU:sta eli Brexit on vuoden suurimpia uutisia. Mistä siinä on kyse?

Saksassa pidetään unionin tiistaista kädennojennusta Britannialle suurena myönnytyksenä. Eurooppa-neuvoston puheenjohtajan Donald Tuskin esitys antaisi Britannialle luvan jäädyttää maassa työskentelevien EU-kansalaisten sosiaalietuudet enimmillään neljäksi vuodeksi.

Britannian pääministerin David Cameronin yritystä neuvotella maansa EU-jäsenyyden ehdot uusiksi pidetään Saksassa kuitenkin riskinottona.

”Cameron ei ole valinnut tavallista Brysselin lainsäädännön etenemistapaa, jonka tehtävänä on varmistaa jäsenmaiden tasapuoliset vaikutusmahdollisuudet. Sen sijaan kansanäänestys on kuin tähtäämistä EU-jäsenmaita pistoolilla (ja myös itseään)”, kirjoittaa Frankfurter Allgemeine Zeitungin ulkopolitiikan toimittaja Nikolas Busse.

Saksassa pidetään yleisesti Britannian mahdollista eroa unionista katastrofina. Tiistaiseen Tuskin esitykseen keskeiset saksalaispoliitikot eivät ole ottaneet vielä kantaa.

Kysymys Saksalle on ennen kaikkea siitä, menettäisikö maa Ranskan kanssa kumppanin kaikkein suurimmissa Eurooppaa koskevissa kysymyksissä. Britannian lähdön pelätään olevan lähtölaukaus koko unionin purkamiselle.

Entä syntyisikö Britanniaan uusi Eurooppaan valtakeskus, jonka tukijat olisivat Itä-Euroopan maita?

Saksassa on myös poliittisia kommentaattoreita, jotka pitävät Cameronin saamaa tarjousta kohtuullisena. Heidän mielestään oli poliittista strategiaa, että Britannian pääministeri saattoi lähteä Brysselin neuvotteluista kotiin selkeästi voittajana. Hänen vaikein tehtävänsähän on kaupata Brysselin kompromissit kotisaaren äänestäjille.

Brysselin huippukokouksessa 18.–19. helmikuuta EU-maiden johtajat käsittelevät Britannian saamaa esitystä.

TOBY MELVILLE / Reuters
David Cameron (vas.) ja Donald Tusk tapasivat sunnuntaina Lontoossa.
David Cameron (vas.) ja Donald Tusk tapasivat sunnuntaina Lontoossa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat