Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Puolan syntyvyys on romahtanut – lapsiperheille luvataan lisätukea yli sata euroa kuussa

Lapsia tehdään, jos yhteiskunta on vakaa ja vauras, sanoo kolmen lapsen isä.

Ulkomaat
 
Valtapuolueen kannattaja haluaa pitää kirkon irti politiikasta Puolassa
Valtapuolueen kannattaja haluaa pitää kirkon irti politiikasta Puolassa
Sunnuntaimessussa vieraillut Wojciech Pawlowicz ei halua, että Puolan katolinen kirkkon sekaantuu politiikkaan. Hänen mielestään kirkon tehtävänä on ohjata ihmisiä yksilötasolla. Toimittaja: Suvi Turtiainen, kuvaus ja editointi: Akseli Valmunen.

Varsova

Puolalaiselle paperityöläiselle Wojciech Pawlowiczille on selvää, mikä kotimaassa pitää saada kuntoon.

Artikkeliin liittyvät

”Puola tarvitsee lisää lapsia”, Pawlowicz sanoo.

”Demografinen tilanne on katastrofaalinen. Meidän pitää taistella syntyvyyden puolesta.”

Hän uskoo ratkaisun olevan Puolan uuden johdon perhepolitiikka.

Puolassa syntyvyys on Euroopan alhaisimpien joukossa, noin 1,3 lasta naista kohti. Britanniassa asuvat puolalaisnaiset saavat keskimäärin 2,1 lasta, mikä on herättänyt kysymyksiä siitä, miksi puolalaiset eivät halua lisääntyä Puolassa.

Taustalla vaikuttaa laajempi yhteiskunnallinen muutos, mutta yli 20 prosentin nuorisotyöttömyys, pätkätöiden yleisyys ja palkkojen huonous ovat osaltaan vaikeuttaneet perheen perustamista. Moni synnytysikäinen on muuttanut ulkomaille töihin.

Tämä kaikki pohjusti kansallismielisen konservatiivipuolueen valtaannousua loppuvuodesta. Laki ja oikeus -puolue (PiS) lupasi kampanjassaan lisäetuja perheille.

Wojciech ja hänen vaimonsa Iwona Pawlowicz äänestivät PiS:ää. Puututkijana työskentelevän Iwona Pawlowiczin mukaan edellinen hallitus unohti tavalliset puolalaiset ja heidän ongelmansa.

”Suurin ongelma ovat palkat. Meidän täytyy tehdä jatkuvasti ylitöitä, jotta meillä olisi varaa tavallisiin hankintoihin.”

Pawlowiczit ovat tehneet osansa Puolan väestönkasvun hyväksi. Mukana sunnuntaikirkossa ovat perheen lapset 16-vuotias Zosia, 13-vuotias Aleksanoha ja kymmenvuotias Marcin.

Perheen isän mukaan lastentekoon tarvitaan vaurautta, mutta ennen kaikkea myös vakautta.

”Jos ihmiset tuntevat maan tilanteen vakaaksi, he uskaltavat tehdä lapsia.”

Puolan hallitus uskoo rahan voimaan, kun se yrittää kannustaa puolalaisia lisääntymään.

Sen merkittävin vaalilupaus on noin 500 zlotyn eli noin 120 euron lisätuki kuukaudessa perheille, joissa on kaksi tai useampi lapsi. Köyhät perheet saisivat tuen jo ensimmäiselle lapselle.

Joidenkin arvioiden mukaan uusi tuki maksaa valtiolle yli neljä miljardia euroa vuodessa.

Tuet aiotaan maksattaa uusilla veroilla, jotka kohdistetaan erityisesti pankkeihin ja isoihin kauppoihin. Ulkomaisessa omistuksessa olevat yritykset ovat saamassa maksaakseen isoimman osan laskusta.

Tämä saattaa vesittää Pawlowiczin kaipaaman vakauden. Verot ovat pelästyttäneet ulkomaisia sijoittajia, mikä voi tulevaisuudessa heijastua Puolan tätä nykyä vahvaan talouskasvuun.

PiS:n johto nojaa perhepolitiikassaan katolilaisiin arvoihin ja esittäytyy perheiden puolueena. Osalle kansasta uuden hallituksen perhepolitiikka on kuitenkin tarkoittanut lastensaannin vaikeutumista.

Joulukuussa hallitus lakkautti valtiollisen tuen koeputkihedelmöityshoidoille. Lakkautusta selitettiin säästösyillä, mutta katolinen kirkko on vastustanut hoitoja. Myös puolueen aborttivastaisuus myötäilee katolisen kirkon linjaa.

Toistaiseksi hallitus ei ole tiukentanut aborttilakia, joka on jo ennestään Euroopan tiukimpien joukossa. Abortti on sallittu vain poikkeustapauksissa, esimerkiksi jos raskaus on saanut alkunsa raiskauksesta tai jos äidin henki on vaarassa.

Kaikkia PiS:n tapa sekoittaa uskonto politiikkaan ei miellytä. Sunnuntaimessuun osallistunut sähköasentaja Zbigniew Dzwonkowski, 44, vastustaa valtapuoluetta, koska se yrittää tunkeutua ihmisten yksityiselämään.

”Olen katolilainen, mutta en halua, että minulle sanotaan, mitä saa ja ei saa tehdä. Samalla tavalla abortin pitäisi olla täysin naisten oma päätös.”

Akseli Valmunen / HS
Wojciech Pawtowicz (oik.) vieraili sunnuntaikirkossa Varsovassa lapsiensa Aleksanohan, 13, ja Marcimin, 10, kanssa.
Wojciech Pawtowicz (oik.) vieraili sunnuntaikirkossa Varsovassa lapsiensa Aleksanohan, 13, ja Marcimin, 10, kanssa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat