Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Puolaa johdetaan kulisseista

Ulkomaat
 
Helsingin Sanomat
KACPER PEMPEL / REUTERS
Jaroslaw Kaczyński
Jaroslaw Kaczyński Kuva: KACPER PEMPEL / REUTERS

Kansallismielinen konservatiivipuolue Laki ja oikeus (PiS) istuu tiukasti Puolan johdossa. Puolueen riveistä nousi viime vuoden vaaleissa presidentiksi Andrzej Duda ja pääministeriksi Beata Szydło. Puolueella on enemmistö parlamentissa.

Todellinen vallankäyttäjä istuu kuitenkin kulisseissa.

”Totta kai Jaroslaw Kaczyński ”, sanoo tutkija Maciej Kisilowski, kun häneltä kysyy Puolan vaikutusvaltaisinta johtajaa.

Hänen mukaansa on selvää, etteivät maltillisina konservatiiveina tunnetut Duda ja Szydło ole orkestroineet Puolan uutta politiikkaa, johon kuuluu vallan keskittäminen oikeuslaitoksen riippumattomuuden ja sananvapauden kustannuksella.

”Kaczyński on sen sijaan aina ollut vallankumouksellinen.”

Kaczyński on PiS:in puoluejohtaja, ja hän toimi Puolan pääministerinä vuosina 2006–2007. Hänen veljensä Lech Kaczyński oli samaan aikaan presidenttinä. Kaksikko niitti mainetta kansallismielisellä politiikalla. Lech Kaczyński kuoli vuonna 2010 lentoturmassa kymmenien puolalaisvaikuttajien kanssa, kun he olivat matkalla Venäjälle.

Kommunistisen Puolan kasvatti Kaczyński ei luota Saksaan ja Venäjään. Tämä selittää vallan keskittämistä: tavoitteena on luoda vahva valtio ulkoista uhkaa vastaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat