Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Unicef: Kolmannes Turkista Kreikkaan pyrkivistä pakolaisista on lapsia

Naisia ja lapsia on nyt ensimmäistä kertaa enemmän kuin aikuisia miehiä.

Ulkomaat
 
HS löysi salakuljettajien rannan Turkissa
HS löysi salakuljettajien rannan Turkissa
Nuljuva kumivene, pieni perämoottori ja 20 kilometria tuulista merta on Eurooppaan pyrkivien turvapaikanhakijoiden edessä, kun he saapuvat rantaan Turkissa ja näkevät seuraavan etappinsa, Lesboksen saaren Kreikassa. Toimittajat ja kuvaus Paavo Teittinen ja Kalle Koponen, leikkaus Kalle Koponen

Noin kolmasosa Välimeren yli Turkista Kreikkaan pyrkivistä pakolaisista on YK:n lastenjärjestön Unicefin mukaan lapsia. Kreikan ja Makedonian rajan ylittävistä pakolaisista lähes 60 prosenttia on naisia ja lapsia.

Unicefin mukaan ensimmäistä kertaa Euroopan pakolaiskriisin aikana pakolaisista naisia ja lapsia on enemmän kuin aikuisia miehiä. Vielä viime kesäkuussa pakolaisista 73 prosenttia oli miehiä.

”Tämä lasten ja naisten määrän äkillinen kasvu merkitsee sitä, että etenkin näin talvella merellä riskit kasvavat ja maassa tarvitaan lisää suojelua”, Unicefin koordinaattori Marie Pierre Poirier sanoo järjestön tiedotteessa.

”Sosiaalityötä, turvallisuutta ja terveydenhoitojärjestelmiä täytyy vahvistaa siten, että lapsia ja naisia ei käytetä hyväksi.”

Kreikkaan saapui tammikuussa 62 000 pakolaista eli yli 2 000 tulijaa päivässä, kertoo kansainvälinen siirtolaisjärjestö IOM. Noin joka kolmas eli 19 781 oli alaikäinen. Koko viime vuoden aikana noin yksi seitsemästä Kreikan kautta Eurooppaan saapuneesta oli alaikäinen.

IOM:n mukaan viimeksi kuluneet viisi kuukautta ovat olleet tuhoisia lapsille, sillä 330 alle 18-vuotiasta pakolaista kuoli sinä aikana. Pahin kuukausi oli joulukuu, jolloin 82 alaikäistä hukkui itäisellä Välimerellä. Kuolleista monet olivat pikkulapsia tai vauvoja.

Euroopan poliisivirasto Europol puolestaan kertoi viime viikolla, että ainakin 10 000 pakolaislasta on hävinnyt sen jälkeen kun he ovat saapuneet yksin Eurooppaan.

Europolin mukaan yksin Italiassa arvioidaan kadonneen 5 000 ja Ruotsissakin noin tuhat yksin tullutta lasta sen jälkeen kun he ovat ilmoittautuneet viranomaisille.

Osa lienee päätynyt viranomaisten ulottumattomiin pakoilemalla heitä tarkoituksella, osa taas muutettuaan sukulaisten luo ymmärtämättä ilmoittaa asiasta.

Lisäksi monen epäillään joutuneen rikollisjärjestöjen hyväksikäyttämäksi.

© Muhammad Hamed / Reuters
Syyrialaisia pakolaislapsia Al Zaatarin pakolaisleirillä Jordaniassa helmikuun alussa 2016.
Syyrialaisia pakolaislapsia Al Zaatarin pakolaisleirillä Jordaniassa helmikuun alussa 2016.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat