Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

EU:n ja Turkin neuvottelut jäivät korulauseiksi – Turkin raja vuotaa yhä pahasti

Turkkilaiset eivät ole nähneet vielä senttiäkään EU:n lupaamista miljardeista pakolaisapuun

Ulkomaat
 
AMMAR ABDULLAH Reuters
Syyrialaispakolaiset odottivat tiistaina pääsyä Turkkiin Latakian maaseudulla.
Syyrialaispakolaiset odottivat tiistaina pääsyä Turkkiin Latakian maaseudulla. Kuva: AMMAR ABDULLAH Reuters

Miten naiiveja, hyväuskoisia tai muuten vain korupuheisiin rakastuneita valtioiden johtajat usein voivatkaan olla. Kuten marraskuun lopussa Brysselissä.

Tuolloin kaupungissa järjestettiin Euroopan unionin ja Turkin välinen huippukokous. Neuvotteluja kutsuttiin jälleen kerran ”historiallisiksi”.

Kokouksessa sovittiin muun muassa siitä, että Turkki ryhdistää rajavalvontaansa eikä anna laittomien siirtolaisten tulla maansa rannoilta satatuhatpäin Eurooppaan.

Vastineeksi Turkille luvattiin kolmen miljardin euron avustus. Kokouksessa luvattiin myös ”energisoida” pahoin jumiutuneita EU-jäsenyysneuvotteluita ja toteuttaa viisumivapaus turkkilaisille 2016 loppuun mennessä.

”Tämä on historiallinen päivä lähentymisellemme EU:hun. Olen kiitollinen kaikille Euroopan johtajille tästä uudesta alusta. Tänään tulemme jakamaan mantereemme kohtalon, globaalin talouskriisin haasteet sekä alueelliset geopoliittiset asiat kuten siirtolaiskysymyksen”, Turkin pääministeri Ahmet Davutoğlu iloitsi.

Ilo oli ennenaikainen. Juuri mikään neuvotteluissa sovitusta ei ole käynyt toteen.

Ensinnäkään Turkki ei ole nähnyt vielä senttiäkään pakolaisten auttamiseksi sovituista kolmesta miljardista eurosta, vaikka tilanne on äärimmäisen akuutti.

Rahat ovat jumiutuneet tyypilliseen EU-tyyliin jäsenmaiden keskisiin kiistoihin rahasta ja jäsenmaiden tasapuolisuudesta.

Etunenässä Italia on vastustanut esitystä, jonka mukaan puoli miljardia avustuksesta maksettaisiin unionin yhteiseltä tililtä ja 2,5 miljardia jäsenmaiden varoista.

Italia on vaatinut, että yhteinen osuus nostetaan yhteen miljardiin, koska se on kantanut pakolaiskriisissä jo muita enemmän vastuuta. Keskiviikkona Italia saikin tahtonsa lävitse ja avustuspaketti hyväksyttiin jäsenmaiden kesken Brysselissä.

Suomen osuus potista on noin 28 miljoonaa ja esimerkiksi Saksan lähes 430 miljoonaa.

EU:n komissiossa on jo suunniteltu sitä, mihin avustuksia pitäisi kaikkein kiireellisimmin sijoittaa. Ensimmäisenä apua on suunniteltu niille sadoilletuhansille pakolaislapsille, jotka eivät ole päässeet Turkissa kouluun. Koulutuksen lisäksi lapsille annetaan muun muassa ruokakuponkeja.

Juuri tällaista EU:n rahoilla yritetään saada Turkissa aikaan: autetaan siellä jo olevia yli kahta miljoonaa pakolaista, jotta he eivät lähtisi kohti Eurooppaa pakoon kurjia oloja vaan pystyisivät elämään Turkissa säädyllistä elämää. EU-avun viivästyminen on omiaan kasvattamaan ennestään kevään uutta pakolaistulvaa Eurooppaan.

Rahoja odotellessa Turkki on ilmaissut olevansa tyytymätön EU:n lupaamaan kolmeen miljardiin euroon.

”Ankara haluaa nyt viittä miljardia”, kertoi korkea-arvoinen, nimettömänä pysyvä EU-diplomaatti saksalaiselle Die Welt -lehdelle.

Turkki on muistuttanut muuta maailmaa ja erityisesti Euroopan unionia siitä, että se on kantanut raskaan taakan pakolaisten turvapaikkana jo vuosien ajan. Turkissa on sanottu olevan enemmän pakolaisia kuin missään muussa maassa.

”Turkki on avannut ovensa ilman erottelua yli 2,5 miljoonalle pakolaiselle Syyriasta ja Irakista. Tähän mennessä olemme käyttäneet tähän 8,2 miljardia euroa”, Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan totesi aiemmin tällä viikolla.

Entä mitä kuuluu Turkista Eurooppaan kulkevan pakolaisvirran pysäyttämiselle?

YK:n siirtolaisjärjestön IOM:n mukaan Eurooppaan saapui Välimereltä tammikuussa noin 56 000 turvapaikanhakijaa ja siirtolaista, mikä on 2 000 ihmistä päivässä. Se on Kreikassa yli 30 kertaa enemmän kuin edellisenä vuonna vastaavaan aikaan.

Turvapaikanhakijat ja siirtolaiset täyttävät siis entiseen malliin heppoisia veneitä Turkin rannikolla ja lähtevät kohti Kreikan saaria, mistä he yrittävät jatkaa matkaansa muun muassa kohti Saksaa.

Kymmenmetriseen veneeseen pakataan lähes sata pakolaista, jolloin onnettomuuksia tapahtuu. IOM:n mukaan yksin tammikuussa matkalle Turkista Kreikkaan ja Italiaan on hukkunut jo noin 360 ihmistä.

EU onkin osoittanut tyytymättömyytensä siihen, ettei Turkki ole saanut asiaa järjestykseen.

”Kreikkaan tulee edelleen 2 000–3 000 ihmistä joka päivä. Se on aivan liian paljon, emme ole tähän tyytyväisiä”, totesi aiemmin tammikuussa Ankarassa vieraillut komission varapuhemies Frans Timmermans.

Voidaanko Turkkia siten syyttää siitä, että se ei ole tehnyt mitään pakolaisvirtojen pysäyttämiseksi Eurooppaan?

Ei aivan. Turkki on omalta osaltaan tehnyt uudistuksia, jotka parantavat maassa jo nyt olevien yli kahden miljoonan pakolaisen asemaa. Parempien olojen odotetaan vähentävän Turkissa olevien pakolaisten lähtöhalukkuutta Eurooppaan.

Esimerkiksi aiemmin tammikuussa Turkissa päätettiin uudistuksesta, jonka mukaan maassa olevat pakolaiset voivat hakea työtä laillisesti. Tähän asti esimerkiksi syyrialaispakolaisia on käytetty hyväksi työpaikoilla, kun heidät on palkattu laittomasti tekemään töitä huonolla palkalla.

Nyt vähintään kuusi kuukautta Turkissa olleet syyrialaispakolaiset voivat tehdä töitä laillisesti sillä alueella, missä he ovat pakolaisiksi rekisteröityneet. Syyrialaisille on maksettava vähintään minimipalkkaa.

”Työ tarkoittaa arvokkuutta, kun pakolaisten ei tarvitse enää kerjätä rahaa tai olla riippuvaisia järjestöistä. Tämä on erittäin suuri askel”, arvioi YK:n pakolaislähettiläs Filippo Grandi järjestön tiedotteessa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat