Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Unkarin opettajat nousivat laajaan vastarintaan – ”Emme saa päättää mitä opetamme ja miten opetamme”

Pääministeri Viktor Orbánin kaudella opettajien työsuhteet, opetussuunnitelma ja koulujen varustehankinnat on keskitetty uuden valtiollisen viraston alaisuuteen

Ulkomaat
 
Unkarin suivaantuneet opettajat marssivat kaduille
Unkarin suivaantuneet opettajat marssivat kaduille
Unkarin valtio keskittää opetuksen sisältöä valtion käsiin. Opettajat suuttuivat ja marssivat Budabestin kaduille. HS:n Itä-Euroopan kirjeenvaihtaja oli paikan päällä seuraamassa mielenosoitusta. Toimittaja ja kuvaaja: Suvi Turtiainen, leikkaus: Suvi Turtiainen ja Kristiina Marttinen

Opettajat ympäri Unkaria ovat nousseet vastarintaan opetusalan uudistusta vastaan, jossa päätösvalta kouluista ja opetuksen sisällöstä on siirretty valtiolle.

Keskiviikkoiltana järjestettiin useita koulutusuudistusta vastustavia mielenosoituksia ympäri Unkaria.

Budapestissa protesti keräsi rankkasateesta huolimatta arviolta muutama sata mielenosoittajaa kaupungin keskustan Szabadság-aukiolle.

Pääministeri Viktor Orbánin kaudella opettajien työsuhteet, opetussuunnitelma ja koulujen varustehankinnat on keskitetty uuden valtiollisen viraston alaisuuteen. Virasto määrää myös, mitä oppikirjoja opettajien tulee käyttää.

”Opettajat eivät saa valita kirjoja, emme saa päättää mitä opetamme tai miten opetamme”, sanoo Budapestin mielenosoitukseen osallistunut opettaja Luca Kertesz.

”Kaikki on keskitetty valtiolle.”

Uudistuksen sanotaan sekoittaneen opetuksen täysin. Ammattiliittojen mukaan opettajien työtaakkaa lisää uusi valvontamalli, jossa opettajat arvioivat toisiaan ja raportoivat valtiolliselle keskusvirastolle. Opettajat pitävät myös oppilaiden työtaakkaa kohtuuttomana ja haluavat vähentää tuntien määrää.

”Tilanne on vaikea kaikille: opettajille, oppilaille ja vanhemmille”, Kertesz sanoo.

Protestiliike alkoi levitä vuodenvaihteessa, kun Itä-Unkarissa Miskolcissa sijaitsevan Herman Otto -koulun opettajat julkaisivat uudistuksia vastustavan kirjeen. Kirje kuvailee uudistuksen luoneen kaaosta ja epätietoisuutta opettajanhuoneisiin.

Opettajien tueksi on ilmoittautunut yli 25 000 ihmistä ja satoja instituutioita.

Liikehdintä alkaa olla yksi laajimmista hallituksen vastaisista ruohonjuuritason protesteista Orbánin kuusi vuotta kestäneellä valtakaudella.

Opetussektorista vastaava ministeriö on ilmoittanut kutsuneensa opettajat neuvottelemaan tilanteesta. Ammattiliitot boikotoivat neuvotteluja, joihin on heidän mukaansa kutsuttu vain valtiolle myötämielisiä edustajia.

Uusi valtakunnallinen mielenosoitus aiotaan järjestää helmikuun 13. päivä ja tarvittaessa uudestaan maaliskuussa.

Budapestilaisopettaja Kertesz ei usko, että hallinto tulee opettajia vastaan. Hänen mukaansa protestin tulokset näkyvät viimeistään kahden vuoden päästä, kun Unkarissa pidetään seuraavat vaalit.

”Tämä tulee olemaan vakava kysymys siihen asti.”

Attila Kisbenedek / AFP
Mielenosoittajan kyltissä Budapestissa keskiviikkona vaadittiin päätösvaltaa ja vapautta opettajille.
Mielenosoittajan kyltissä Budapestissa keskiviikkona vaadittiin päätösvaltaa ja vapautta opettajille.
Suvi Turtiainen / HS
Luca Kertesz osallistui mielenosoitukseen Budapestissa.
Luca Kertesz osallistui mielenosoitukseen Budapestissa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat