Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Syyrian kärsiville kerätään rahaa – Suomi antaa 25 miljoonaa euroa

Rahaa tarvitaan miljardeja – yksi tärkeimmistä tavoitteista on saada pakolaislapset kouluun.

Ulkomaat
 
MUHAMMAD HAMED / Reuters
Syyrialaisia pakolaislapsia Al Zaatarin pakolaisleirillä Jordaniassa maanantaina.
Syyrialaisia pakolaislapsia Al Zaatarin pakolaisleirillä Jordaniassa maanantaina. Kuva: MUHAMMAD HAMED / Reuters

Lontoo

Yli 70 maan ja kansainvälisen järjestön edustajat kokoontuvat tänään torstaina Lontooseen lupaamaan lisää rahaa Syyrian ja lähialueiden hädänalaisille.

Kyseessä on neljäs rahankeruukokous sodan repimän Syyrian hyväksi. Syyrian sisällissota on kestänyt jo noin viisi vuotta. Syyriassa vallitsee tällä hetkellä maailman pahin humanitäärinen katastrofi.

Suomea Syyrian apulupauskonferenssissa edustaa pääministeri Juha Sipilä (kesk). Sipilä välittää kokouksessa Suomen apulupauksen, joka on 25 miljoonaa euroa vuodelle 2016.

”Suomi tulee tiukentuneesta taloudellisesta tilanteesta huolimatta avustuslupauksen kanssa”, Sipilä sanoi Lontoossa myöhään keskiviikkoiltana suomalaisille kirjeenvaihtajille.

Summasta 15 miljoonaa on humanitääristä apua ja 10 miljoonaa kehitysyhteistyörahaa. Varat tulevat ulkoministeriön budjetista.

Sipilä tapaa Lontoon-kokouksen yhteydessä muun muassa Britannian pääministerin David Cameronin, jonka kanssa hän aikoo puhua Britannian Brexit-uhasta. Sipilän mukaan Suomi tuskin tulee olemaan vaikea neuvottelukumppani, kun Britannia ja muu EU neuvottelevat uudesta sopimuksesta.

Sipilä tapaa Lontoon-kokouksessa myös muun muassa Irakin ulkoministerin, jonka kanssa pohditaan irakilaisten palautuksia.

Pohjoismaisten pääministerin kanssa tarkoitus on keskustella maahanmuutosta.

”On ollut selvää tarvetta jutella tästä maahanmuuttotilanteesta yhdessä, jotta meidän vanhat pohjoismaiset – vapaa liikkuvuus ja rajaesteiden poistamiset – eivät hautaudu kriisin alle.”

Myös muut EU-maiden johtajat saapuvat Lontoon-kokoukseen apulupausten kanssa.

Saksan liittokansleri Angela Merkel lupaa ennakkotietojen mukaan 500 miljoonaa euroa.

Britannian pääministeri David Cameron eli yksi kokouksen isännistä aikoo luvata Syyrian sodan uhreille lisää rahaa 1,2 miljardia puntaa eli noin 1,6 miljardia euroa vuosina 2016–2020. Britannia on jo auttanut Syyrian pakolaisia lähes yhtä suurella summalla.

”Voimme valaa ihmisiin toivoa. Heidän ei tarvitse ajatella, että heidän täytyy riskeerata koko elämänsä lähtemällä vaaralliselle matkalle Eurooppaan”, Cameron ilmoitti Downing Streetin tiedotteessa ennen kokouksen alkua.

YK:n mukaan hädänalaiset tarvitsevat vielä miljardeja. YK:n tavoite on kerätä Syyrialle seitsemän miljardia dollaria eli noin 6,5 miljardia euroa.

EU-komissio on kovistellut jäsenmaita jo pitkään siitä, että nämä ovat olleet laiskoja antamaan apua. Humanitääristä apua EU-maat antavat siinä missä unionikin, mutta Syyrian- ja Afrikan-rahastojen kartuttaminen on edennyt hitaasti.

Komissio ilmoitti jo joulun alla, että kaiken kaikkiaan rahaa uupuu vielä 2,2 miljardia euroa.

Vaikka Syyrian hädänalaiset ovat Lontoon-kokouksen pääteema, kulisseissa puhutaan yleisemminkin pakolaiskriiseistä. Ennakkotietojen mukaan esimerkiksi Merkel ja Kreikan edustajat kokoontuvat neuvonpitoon aiheen tiimoilta.

Kokoukseen osallistuu myös paljon aktivisti-kuuluisuuksia, kuten tyttöjen koulutuksen puolesta kampanjoiva Malala Yousafzai sekä suursijoittaja George Soros.

Kokouksessa kerättävät rahat on tarkoitus käyttää humanitääriseen apuun sekä hädänalaisten taloudellisten edellytysten parantamiseksi. Avun kohteena ovat sekä lähialueille paenneet syyrialaiset että Syyriaan jääneet avuntarvitsijat.

Miljoonat tarvitsevat ruokaa, suojaa ja perusterveyhdenhoitoa.

Tärkeimpiä tavoitteita on saada kaikki pakolaislapset kouluun. Nyt nuorista syyrialaisista uhkaa tulla kadotettu sukupolvi, koska koulunkäynti on keskeytynyt miljoonilta. Aikuisille pakolaisille yritetään tarjota työmahdollisuuksia.

Avunantajat haluavat valmistua myös Syyrian jälleenrakentamiseen. Milloin tähän vaiheeseen päästään, se on kuitenkin iso kysymysmerkki.

Syyrian rauhanneuvottelut keskeytyivät Genevessä keskiviikkoiltana. YK:n Syyrian-erikoislähettiläs Staffan de Mistura ilmoitti neuvottelujen alkavan uudestaan vasta helmikuun 25. päivä. Syyrian hallituksen ja opposition keskusteluilla ei ollut edellytyksiä jatkua ainakaan toistaiseksi.

Genevessä YK:n johdolla rauhasta neuvottelevat Syyrian presidentin Bashar al-Assadin edustajat sekä opposition yhteenliittymän (HNC) edustajat.

Neuvottelut tiedettiin jo etukäteen hyvin vaikeiksi. Sekä hallituksen joukot että kapinalliset ovat syyllistyneet vakaviin ihmisoikeusrikkomuksiin. Opposition on tämän lisäksi hyvin hajanainen.

Suomen apu Syyrian sodan uhreille oli viime vuonna 34 miljoonaa euroa. Vuodesta 2011 lähtien Suomi on tukenut Syyrian uhreja 107 miljoonalla eurolla, valtioneuvoston tiedotteesta ilmenee. Luvussa on mukana Lontoossa luvattavat 25 miljoonaa euroa.

Yli neljä miljoonaa syyrialaista on paennut lähialueen maihin kriisin aikana. Syyrian sisällä kodeistaan paenneita on 6,5 miljoonaa. Humanitääristä apua tarvitsee noin 14 miljoonaa syyrialaista.

Syyrian sodassa on kuollut noin 260 000 ihmistä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat