Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Zikan leviäminen seksin välityksellä ei yllättänyt

”Kyse on vielä yksittäisistä tapauksista”, virusinfektioiden asiantuntija Carita Savolainen-Kopra sanoo. Rokote virusta vastaan etenee hitaasti.

Ulkomaat
 
Oireeton zikavirus voi olla kohtalokas lapselle
Oireeton zikavirus voi olla kohtalokas lapselle
Latinalaisessa Amerikassa riehuva zikavirus aiheuttaa harvoin oireita, mutta raskaana olevan naisen lapselle se voi olla vaarallinen.

Zikaviruksen tarttuminen ihmisestä toiseen seksin välityksellä ei ollut virusinfektioiden asiantuntijalle yllätys, vaikka taudin on sanottu leviävän lähinnä hyttysten välityksellä.

Tiistaina kerrottiin viruksen tarttuneen yhdynnässä Yhdysvalloissa.

”Ei ollut yllätys, mutta korostan, että kyse on vielä yksittäisistä tapauksista, ja toistaiseksi enempää ei ole raportoitu”, sanoo virusinfektioyksikön päällikkö Carita Savolainen-Kopra Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta (THL).

Vastaavia tapauksia on raportoitu kaksi. Jos virusta on veressä, miksei sitä olisi siemennesteessä ja virtsassakin, tutkijat ovat päätelleet.

Zikavirus on levinnyt vauhdilla Etelä-Amerikassa, ja Maailman terveysjärjestö on julistanut kansainvälisen hätätilan.

Jos raskaana oleva nainen saa tartunnan, hänen kantamansa sikiö voi saada vaikean kehityshäiriön. Yhteyttä viruksen ja sikiön kehityshäiriön ei ole tosin vielä lopullisesti vahvistettu.

Tuore epäilty tartunta tapahtui Dallasissa Texasissa. Tartunnan saanut henkilö oli ollut yhdynnässä kumppanin kanssa, joka oli palannut Venezuelasta Etelä-Amerikasta.

”Virus säilyy veressä nykytiedon mukaan vain viikon, mutta pidemmän aikaa siemennesteessä ja virtsassa. Turva-ajasta on vaihtelevaa tietoa”, Savolainen-Kopra sanoo.

Muille kuin kehittyville sikiöille viruksen aiheuttama infektio ei ole yhtä vaarallinen. Tauti vaatii vain harvoin sairaala­hoitoa.

Taudista toipunut saa nykytiedon mukaan immuniteetin virusta vastaan. Ei ole tietoa, onko immuniteetti elinikäinen.

Rokotetta tautia vastaan ei ole. Kanadalaistutkija Gary Kobinger kertoi Reutersille, että kokeellinen rokote saattaisi tulla saataville loppuvuonna. Turvallisen ja varman rokotteen kehittäminen vie vuosia.

”Yhä suosittelemme, että raskaana olevat naiset välttäisivät matkustamista niille lämpimille alueille, joilla zikavirusta on havaittu”, Savolainen-Kopra painottaa.

THL:n verkkosivuilla on tietoa viruksesta ja ohjeita matkustajille.

Jo vuosi sitten tutkijat esittivät, että zikavirus voi tarttua yhdynnässä. Tutkimus oli Yhdysvaltain tarttuvien tautien viraston CDC:n julkaisussa Emerging Infectious Diseases.

Yhdysvalloissa vuonna 2008 epäiltiin vaimon saaneen zikaviruksen mieheltään, joka oli palannut Afrikasta Senegalista. Vaimo ei ollut matkalla. Pariskunta oli ollut yhdynnässä päivä miehen paluun jälkeen.

Vuonna 2013 Ranskan Polynesiassa havaittiin zikavirusta 44-vuotiaan miehen siemennesteessä ja virtsassa.

Yhdysvaltain terveysviranomaiset korostavat nyt kondomin käyttöä keinona virus­tartuntaa vastaan. CDC:n mukaan tartunnan voi välttää välttelemällä hyttysen puremia ja suojaamatonta seksiä.

Zikaviruksen epäillään aiheuttavan vaikeaa kehitysvammaa mikrokefaliaa, jossa syntyneen lapsen pää on liian pieni.

Virus nousi maailman tietoisuuteen, kun Brasilian viranomaiset varoittivat, että zika­viruksen ja mikrokefalian välillä on yhteys.

Tapausten määrä nousi 26-kertaiseksi Pernambucon osavaltiossa.

Ylilääkäri Markku Kuusi THL:stä ja Tiina Saarikoski SPR:stä keskustelevat zikaviruksen merkityksestä suomalaisille HSTV:ssä torstaina kello 12.00. HS.fi/hstv
Andres Stapff / Reuters
Zikaviruksia levittäviä hyttysiä torjuttiin savun avulla Montevideossa Uruguayssa keskiviikkona.
Zikaviruksia levittäviä hyttysiä torjuttiin savun avulla Montevideossa Uruguayssa keskiviikkona.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat