Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Julian Assange valmis lähtemään Ecuadorin Lontoon-lähetystöstä – Britannia sanoo pidättävänsä

Ulkomaat
 
Reuters
Julian Assange
Julian Assange Kuva: Reuters

YK:n ihmisoikeustyöryhmä on päättänyt, että Julian Assangen pidättäminen Ecuadorin Lontoon-lähetystössä merkitsisi laitonta pidätystä, kertoo uutistoimisto AFP.

”Voimme vain todeta, että työryhmämme on tullut toiseen lopputulokseen kuin Ruotsin oikeusviranomaiset”, kertoi ministeriön tiedottaja AFP:lle.

Ecuadorin Lontoon-lähetystössä vuoden 2012 kesäkuusta lähtien oleskellut Assange totesi aiemmin torstaina, että olettaa häntä kohdeltavan vapaana miehenä, mikäli YK:n työryhmä tekee päätöksensä hänen hyväkseen.

YK:n päätökset eivät ole laillisesti sitovia, joskin Assangen puolustusryhmä väittää päätösten vaikuttaneen merkkihenkilöiden, kuten Myanmarin Aung San Suu Kyin sekä 18 kuukautta Iranissa vangittuna olleen Washingon Postin toimittajan Jason Rezaizanin , vapauttamiseen.

Assangen ruotsalainen asianajaja Per Samuelsson kertoi uutistoimisto AFP:lle, että mikäli asiat kääntyisivät Assangen hyväksi, Ruotsin syyttäjälaitoksen johtajan Marianne Nyn tulisi pyytää tuomioistuinta hylkäämään Assangea vastaan nostetut syytökset.

”Marianne Nyn tulisi vapauttaa asiakkaani välittömästi. Mikäli Ruotsin päätös hylätään, Assange on vapaa mies”, hän sanoi.

Ruotsin syyttäjänvirasto ei ole vielä kommentoinut YK:n työryhmän raporttia.

Dokumentteja julkisuuteen vuotavan Wikileaks-internetsivuston perustaja Assange kertoi uutistoimisto Reutersin mukaan olevansa valmis lähtemään perjantaina Ecuadorin Lontoon-lähetystöstä.

Britannian hallitus vastasi tietoon, että poliisilla on velvollisuus pidättää Assange, mikäli tämä poistuu lähetystöstä, kertoo uutistoimisto AFP.

Assange on asunut lähetystön suojissa välttyäkseen luovuttamiselta Ruotsiin, jossa häntä syytetään kahdesta raiskauksesta ja seksuaalisesta ahdistelusta vuonna 2010. Assange on kiistänyt syytökset. Virallisia syytteitä häntä vastaan ei ole Ruotsissa nostettu.

Myös Yhdysvallat on vaatinut Assangen luovuttamista. Yhdysvalloissa häntä vastaan voitaisiin nostaa syyte salaisten diplomaatti- ja sotilasdokumenttien julkaisusta viisi vuotta sitten. Kyseessä oli yksi Yhdysvaltain suurimmista tietovuodoista.

Assange on sanonut Twitterissä olevansa valmis Britannian poliisin pidätettäväksi, jos YK:n ihmisoikeustyöryhmän tutkimukset toteavat hänen hävinneen Britanniaa ja Ruotsia vastaan nostamansa kantelut. Assange katsoo, että hänen vapautensa on laittomasti riistetty.

”Jos kuitenkin voitan tapauksen, ja osallisten valtioiden todetaan toimineen laittomasti, odotan passini välitöntä palauttamista ja pidätysyrityksistä luopumista”, hän toteaa Twitterissä.

Assangen mukaan häneltä on riistetty laillisten oikeuksien lisäksi kaikille kuuluvia perusvapauksia, kuten pääsy auringonvaloon, raittiiseen ilmaan ja terveydenhuoltoon.

Britannian mukaan kansainvälinen pidätysmääräys on voimassa YK:n työryhmän päätöksestä huolimatta.

Ecuador ja Ruotsi allekirjoittivat viime vuoden lopussa sopimuksen, jonka perusteella Ruotsi voi kuulustella Assangea Ecuadorin Lontoon-suurlähetystössä.

Tarkennus: Julian Assangea vastaan ei ole Ruotsissa nostettu virallisia syytteitä. Kyseessä ovat syytökset.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat