Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Länsimaiden suurlähettiläät protestoivat Ukrainan uudistusmielisen talousministerin eroa – erosi korruption takia

Ulkomaat
 
VALENTYN OGIRENKO / Reuters
Ukrainan eronnut talousministeri Aivaras Abromavicius tiedotustilaisuudessa viime vuoden maaliskuussa.
Ukrainan eronnut talousministeri Aivaras Abromavicius tiedotustilaisuudessa viime vuoden maaliskuussa. Kuva: VALENTYN OGIRENKO / Reuters

Joukko länsimaiden suurlähettiläitä Ukrainan Kiovassa julkaisi keskiviikkona poikkeuksellisen kovasanaisen kirjeen, jossa he vetosivat Ukrainan johtoa unohtamaan ”nurkkakuntaiset mielipide-eronsa” ja jättämään oman edun tavoittelun taakseen.

Kirjettä oli edeltänyt Ukrainan talousministerin Aivaras Abromaviciuksen eroilmoitus. Liettualainen Abromavicius oli yksi hallituksen niin sanottuja ammattiministereitä, joiden avulla Ukrainan toivottiin pystyvän uudistamaan korruptoitunutta ja yhä neuvostotyylistä järjestelmäänsä.

Abromavicius sanoi eroilmoituksessaan, että korruptoitunut oman edun tavoittelu on ”kaapannut” hänen ministeriönsä, uutistoimisto Reuters kertoo. Hän nosti esiin presidentti Petro Porošenkon läheisen liittolaisen ja tämän parlamenttiryhmän varajohtajan Ihor Kononenkon, joka Abromaviciuksen mukaan on presidentinhallinnon tuella jarruttanut ministeriön ajamia uudituksia ja painostanut poliittisiin virkanimityksiin.

Abromaviciuksen ero oli isku lännelle, jonka usko Ukrainan kykyyn tehdä tarvittavat reformit on jo valmiiksi koetuksella. Vaikka monia uudistuksia on jo tehty, niiden toteuttamisvauhti on ollut hidas.

Loppuvuodesta 2014 valtaan noussut hallitus on tehnyt monia uudistuksia, mutta monien kansalaisten mielestä maa on vähintään yhtä korruptoitunut kuin entisen presidentin Viktor Janukovytšin aikana, vaikka hallituksen tehtävänä on ollut nimenomaan kitkeä korruptio.

Talousromahdus on myös syönyt hallituksen suosiota, mikä on johtanut sisäisiin riitoihin.

Abromaviciuksen ero lisäksi todennäköisesti hidastaa valtionyritysten yksityistämistä. Valtio toimii monilla aloilla, ja valtionyritykset ovat yksi korruption keskuksista.

Eroilmoitus nosti esiin myös Kononenkon, jota on jo jonkin aikaa kutsuttu ”harmaaksi kardinaaliksi”. Useiden asiantuntijoiden mukaan Ukrainassa perinteisesti voimakkaat oligarkit ovat viime aikoina menettäneet valtaansa, joka on siirtynyt päähallituspuolueiden parlamenttiryhmien varajohtajille. Heidän valtansa perustuu mahdollisuuteen hallita valtionyrityksiä.

Kononenko kiisti Abromaviciuksen syytökset ja sanoi tämän yrittävän siirtää vastuuta omasta epäonnistumisestaan. Myös pääministeri Arseni Jatsenjuk sanoi käynnissä olevan kampanjan tarkoitukseksi mustata hänen hallituksensa maine. Jatsenjuk syytti Abromaviciusta ”rintamakarkuruudesta”.

Porošenko tyytyi ilmoittamaan, että Abromaviciuksella on yhä hänen tukensa.

Joka tapauksessa Abromaviciuksen ero kiihdytti huhumyllyä aikaistetuista parlamenttivaaleista.

Ukrainassa parlamentin on hyväksyttävä ministerien erot. Esimerkiksi viime kesänä erostaan ilmoittanut terveysministeri Aleksandr Kvitašvili ei saanut parlamentilta eroa. Hän on georgialainen, jonka tehtäväksi annettiin vaikea terveydenhuollon uudistus.

Hallitukseen nimitettiin ulkomaalaisia ministereitä, sillä heidän toivottiin olevan tarpeeksi ulkopuolisia Ukrainan poliittisista piireistä kyetäkseen uudistuksiin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat