Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pussy Riot teki uuden videon – pilkkaa nyt korruptiosta syytettyä Venäjän pääsyyttäjää

Video on performanssiryhmän karu näkemys Venäjän oikeusjärjestelmästä

Ulkomaat
 
Denis Sinjakov
Pussy Riotin Marija Aljohina (vas.) ja Nadežda Tolokonnikova Helsingin Sanomien haastattelussa tammikuussa 2014. Pari tekee yhä yhteistyötä, mutta Aljohina ei ole aktiivinen Pussy Riotissa.
Pussy Riotin Marija Aljohina (vas.) ja Nadežda Tolokonnikova Helsingin Sanomien haastattelussa tammikuussa 2014. Pari tekee yhä yhteistyötä, mutta Aljohina ei ole aktiivinen Pussy Riotissa. Kuva: Denis Sinjakov

Venäläinen performanssiryhmä on julkaissut uuden musiikkivideon, jossa pilkan kohteena on Venäjän pääsyyttäjä Juri Tšaika.

Tšaika on ryhmän vanha vihollinen, sillä hänen alaisensa olivat järjestämässä kolmelle ryhmän jäsenelle vankeustuomioita 2012 niin sanotusta punkrukouksesta. Moskovan suurimmassa kirkossa esitetyssä performanssissa pyydettiin Jumalanäitiä vapauttamaan Venäjä Vladimir Putinista, joka oli palaamassa presidentiksi.

Tuoreella videolla kohteena on kuitenkin korruptio ja erityisesti Tšaikaan liittyvät korruptiosyytökset. Venäläinen oppositiojohtaja Aleksei Navalnyi julkaisi joulukuussa raportin ja dokumenttifilmin, joissa syytettiin Tšaikan pojan Artjomin hankkineen jättiomaisuuden laittomin keinoin ja mafiayhteyksien avulla.

Video on Pussy Riotin karu näkemys Venäjän oikeusjärjestelmästä. Sillä syytetään suoraan, että vallanpitäjät käyttävät syytteitä valikoiden, viholliset saavat syytteet, mutta omalla puolella olevat ”selviävät vaikka murhasta”. Videolla poliisin univormuihin ja verkkosukkahousuihin pukeutuneet naiset piiskaavat ja kiduttavat huputettuja vankeja tyrmässä, mutta myös ahmivat ja heittelevät rahaa ilmaan.

Näkyvässä roolissa on myös kullattu leipä, joka on viittaus Ukrainan entiseen presidenttiin Viktor Janukovytšiin. Se nousi Janukovytšin korruptoituneisuuden ja ahneuden symboliksi, kun se löydettiin hänen huvilaltaan presidentin paon jälkeen.

Videon nimi on Tšaika. Suomeksi se tarkoittaa lokkia, ja videolla yhdellä naisella on lokkinaamio.

Kappaleen kertojahahmo on Tšaika, joka opastaa laulussa poikaansa.

”Rakastan Venäjää, olen patriootti. Mutta voisin elää myös Sveitsissä”, ryhmän johtaja Nadežda Tolokonnikova laulaa.

Navalnyin tietojen mukaan Tšaikan pojalla on huviloita Sveitsissä.

Tolokonnikova laulaa Kreikan ja Nizzan olevan hyviä lomakohteita, mutta ”Krimille ne mene, siellä on liikaa sähkökatkoja” ja muita ongelmia.

”Ole nöyrä, opi tottelemaan, älä huolehdi maallisesta”, hän laulaa sarkastisesti ja kehottaa tottelemaan ylempiään, sillä ”valta on saatu Jumalalta”.

Tšaika on kiistänyt kaikki syytökset. Pussy Riot puolestaan sanoo brittilehti Guardianin mukaan, että videon ”mahdolliset yhtäläisyydet tosielämään eivät ole sattumanvaraisia vaan tarkoituksellisia”.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat