Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Naiset valtasivat Kölnin kadut perinteisessä karnevaalissa

Karnevaalin ensimmäisenä päivänä ilmassa oli varovaisuutta. Juhlijoita oli tavallista vähemmän.

Ulkomaat
 
Naisten nimikkopäivä aloitti Kölnin karnevaalin
Naisten nimikkopäivä aloitti Kölnin karnevaalin
Karnevaalin ensimmäinen päivä on naisten vallan päivä ”Weiberfastnacht”. Iloiset naisjoukot valtasivatkin Kölnin vanhankaupungin heti aamupäivällä.
Fakta

Karnevaali on värikäs ja äänekäs

 Saksassa karnevaalia juhlitaan lähinnä katolisilla alueilla mutta erityisesti maan lännessä Reininmaalla.

 Karnevaalit alkavat ensi torstaina ja päättyvät laskiaistiistaina.

 Tuhkakeskiviikkona alkaa kirkollisen kalenterin mukaan paastonaika ennen pääsiäistä.

 Kölnissä juhlat ovat suurimmat. Erilaisia karnevaalitapahtumia on loputon määrä.

Köln

”Pitäkää käsivarren mitta väliä miehiin!” huutaa Sandra Schönau. Hän on yksi flamencoasuisten naisten nelikosta, joka tulee tanssahdellen Kölnin vanhankaupungin Heumarktille. Kellonlyömä 11.11 lähestyy, ja Kölnin karnevaali on alkamassa.

Sandra Schönaun kädessä on keppi, jonka päässä on käsi. Se on kannanotto.

Kölnin ylipormestari Henriette Reker neuvoi nimittäin Kölnin uudenvuoden tapahtumien jälkeen naisia pitämään tungoksessa miehiin käsivarren mitan verran väliä. Tämä neuvo sai varsin paljon kritiikkiä: ihan kuin etäisyyden pitäminen olisi pääratkaisu miesten ahdisteluun.

Sandra Schönau nauraa ja ojentaa kepin kohti ohikulkijoita, myös vakavailmeistä poliisia.

Zacharie Scheurer
Sandra Schönau (kesk.) otti Kölniin mukaan käsivarren mittaisen kepin. Se oli kannanotto Kölnin ylipormestarin uudenvuoden jälkeen antamaa ohjetta vastaan, jonka mukaan naisten on syytä pitää käsivarren verran etäisyyttä miehiin tungoksessa.
Sandra Schönau (kesk.) otti Kölniin mukaan käsivarren mittaisen kepin. Se oli kannanotto Kölnin ylipormestarin uudenvuoden jälkeen antamaa ohjetta vastaan, jonka mukaan naisten on syytä pitää käsivarren verran etäisyyttä miehiin tungoksessa.

Kölnin karnevaalia on vietetty 1800-luvulta saakka. Se on katolinen perinne, vastine laskiaiselle, jota vietetään 40 päivää ennen pääsiäistä.

Tämän vuoden karnevaalia varten Kölniin on viritetty ennätyksellisen laajat turvallisuusjärjestelyt. Poliiseja partioi Kölnin kaduilla 2 500, koska vain kuukausi sitten Kölnin uudenvuoden vietossa ulkomaalaistaustaiset miehet ahdistelivat tungoksessa asemalla tai sen lähistöllä liikkuneita naisia.

Kölnin poliisi oli lähettänyt karnevaalien juhlapaikoille nimenomaan siviilipukuisia poliiseja. Lisäksi paikalla oli satoja vartiointiyritysten työntekijöitä. Aivan tuomiokirkon kupeeseen oli perustettu naisia varten vetäytymispaikka, jossa ei juhlien alkuvaiheessa ollut ketään.

”Me olemme juhlineet karnevaaleja Kölnissä 20 vuoden ajan. Emme ala pelätä vaan tulemme tänne pitämään hauskaa”, Sandra Schönau sanoo. Hän uskoo karnevaalien sujuvan hyvin.

”Olemme sentään Saksassa. Täällä saa vapaasti juhlia”, sanoo Frankfurtin läheltä Limburgista ystävineen tullut Schönau.

Uudenvuoden tapahtumat ja jäinen vesisade näyttivät rokottavan karnevaalin juhlijamäärää.

Moni yllättyi, kun karnevaalin keskusaukiot Heumarkt ja Altmarkt eivät täyttyneet ääriään myöten. Kölsch-olutta tarjoileviin baareihin mahtuikin sisään laulamaan – aiempina vuosina ne ovat olleet aamusta asti tupaten täynnä.

Karnevaalien ensimmäinen päivä torstai on perinteiden mukaan ”Weiberfastnacht” eli päivä, jolloin naiset ottavat kaupungeissa vallan. Toki nykyään se on myös arkipäivää, onhan Kölnin ylipormestari nainen.

Zacharie Scheurer
Karnevaalin ensimmäinen päivä on naisten päivä vallassa, ja se näkyi karnevaalin alkutahtien aikaan, kun naisporukat kerääntyivät vanhaankaupunkiin.
Karnevaalin ensimmäinen päivä on naisten päivä vallassa, ja se näkyi karnevaalin alkutahtien aikaan, kun naisporukat kerääntyivät vanhaankaupunkiin.

Silti nimenomaan naisten ystäväporukat ovat päättäneet torstaina uhmata sadetta. Vastaan tuli neljä sammakkoa, kuusi Liisan seikkailut ihmemaassa -kirjan Hatuntekijää, kolme kaksikymppistä mummoa, kymmenen pandaa ja lukematon määrä muita naisporukoita.

Poliisiksi pukeutunut Alina, 20, tunnustaa, että hänellä on mukanaan jotain, mitä hän ei jokin aika sitten olisi tullut ajatelleeksikaan.

”Kyllä, isäni on hankkinut minulle pippurisumutteen.”

Alina vannoo, ettei ala vältellä missään ulkona liikkumista.

”Ylpeyteni ei antaisi periksi sitä, että joidenkin miesten tekemät typeryydet vaikuttaisivat liikkumiseeni”, hän sanoo.

Uudenvuodenaattona Kölnin poliisi oli hallinnasta riistäytyneessä tilanteessa täysin voimaton. Tuhannen ulkomaalaistaustaisen miehen joukosta irtautui pienempiä ryhmiä, jotka kävivät röyhkeästi naisten kimppuun.

Helmikuun alkuun mennessä yön tapahtumista oli tehty yli 820 rikosilmoitusta. Niistä ainakin 359 liittyy seksuaaliseen ahdisteluun. Valtaosa epäillyistä on Pohjois-Afrikan maista.

Kölnin kaupungin ja järjestysviranomaisten järjestämässä tiedotustilaisuudessa torstaina iltapäivällä välitilinpäätös oli: kaikki on sujunut päivän mittaan rauhallisesti. Järjestyshäiriöt, kuten kadulle virtsaaminen, olivat vähentyneet viime vuodesta.

Zacharie Scheurer
”Olemme kolme Sabinea, tällä kertaa Miss Octopussies”, vitsailivat allgäulaiset ystävykset.
”Olemme kolme Sabinea, tällä kertaa Miss Octopussies”, vitsailivat allgäulaiset ystävykset.

Karnevaalien järjestelykomitean edustaja harmitteli kuitenkin huonoa säätä. Kolmen punaiseksi, siniseksi ja vihreäksi mustekalaksi pukeutuneen naisen ryhmä oli järjestelykomitean kanssa samaa mieltä. He esittelevät itsensä kolmeksi Sabineksi tai ”Miss Octopussyiksi” eteläsaksalaisesta Allgäusta.

”Meitä ei huoleta ahdistelu tai tungos. Meitä huolettaa sade, joka voi pyyhkiä kasvomaalit pois”, he sanovat.

Kölnin sekä useiden muiden Reininmaan ja Baijerin alueen kaupunkien karnevaalit jatkuvat läpi viikonlopun. Suuri karnevaalikulkue on maanantaina. Varmaa on jo, että liittokansleri Angela Merkel ja pakolaiset ovat poliittisten vaunujen pääteema.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat