Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Syyriaan luvassa kymmenen miljardin euron avustukset

Lontoon-apukokous keräsi rahaa pakolaisille. Suomi lupasi 25 miljoonaa euroa. Lapset pitää saada kouluun, vaikka sota jatkuu.

Ulkomaat
 
TOBY MELVILLE / Reuters
Saksan liittokansleri Angela Merkel ja Britannian pääministeri David Cameron (oik.) tervehtivät YK:n pääsihteeriä Ban Ki-moonia torstaina.
Saksan liittokansleri Angela Merkel ja Britannian pääministeri David Cameron (oik.) tervehtivät YK:n pääsihteeriä Ban Ki-moonia torstaina. Kuva: TOBY MELVILLE / Reuters

Avuntarve Syyriassa ja lähialueella kasvaa

 Yli neljä miljoonaa syyrialaista on paennut lähialueen maihin.

 Syyrian sisällä kodeistaan paenneita on 6,5 miljoonaa.

 Humanitaarista apua tarvitsee noin 14 miljoonaa syyrialaista.

 Syyrian sodassa on kuollut noin 260 000 ihmistä.

 Vuonna 2010 Syyrian väkiluku on noin 20 miljoonaa.

 EU:n ja jäsenmaiden yhteenlaskettu Syyria-apu on noin 5 miljardia euroa.

Lontoo

Syyrian pakolaiset ja muut hädänalaiset saavat 10,7 miljardia dollaria eli hieman alle kymmenen miljardia euroa, jos yli 60 maan ja järjestön edustajien lupaus toteutuu. Hätäkokous oli torstaina Lontoossa.

Hieman yli puolet rahoista on käytettävissä jo tänä vuonna.

”Koskaan ennen kansainvälinen kokous ei ole kerännyt yhtä paljon rahaa yhdessä päivässä”, sanoi YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon kokouksen päätyttyä.

Syyrian tilanne sen sijaan osoitti pahenemisen merkkejä, kun kymmenettuhannet syyrialaiset pakenivat Alepposta kohti Turkkia.

”Päivän huonoin uutinen tuli Alepposta”, sanoi Turkin pääministeri Ahmet Davutoğlu Lontoossa.

Hänen mukaansa jopa 70 000 syyrialaista on jättänyt Aleppon, jota Venäjä on pommittanut kolme päivää. Perässä voi tulla jopa satojatuhansia uusia pakolaisia.

Artikkeliin liittyvät

Isäntämaan Britannian pääministeri David Cameron muistutti Lontoon-kokouksessa, että omat budjettiongelmat eivät voi olla tekosyy syyrialaisten laiminlyöntiin. Britannia lupasikin lahjoittaa 1,2 miljardia puntaa eli noin 1,6 miljardia euroa.

Saksa antaa 2,3 miljardia euroa ja Yhdysvallat noin 800 miljoonaa euroa. Euroopan unionin kokonaislupaus Syyrialle ja lähialueille on yli kolme miljardia euroa.

Puheen avun lupaamisesta pääsi pitämään muiden joukossa myös Suomen pääministeri Juha Sipilä. Suomi antaa vuonna 2016 syyrialaisten auttamiseksi 25 miljoonaa euroa, joista 15 miljoonaa on humanitaarista apua ja 10 miljoonaa kehitysyhteistyörahaa.

Varat tulevat ulkoministeriön budjetista.

”Suomi on valmis täyttämään velvollisuutensa hädänalaisten auttamiseksi lähivuosina”, Sipilä sanoi kansainväliselle yleisölle. Suomen avun pääkohteet ovat lapset ja nuoret, naiset, koulutus sekä elinkeinojen kehittäminen.

Suomen apu syyrialaisille oli viime vuonna 34 miljoonaa euroa. Vuodesta 2011 lähtien Suomi on tukenut Syyriaa 107 miljoonalla eurolla.

Syyrian sisällissota on kestänyt jo viitisen vuotta. Syyriassa vallitsee maailman pahin humanitaarinen katastrofi ja koko ajan kiihtyvä kehityskriisi.

Vaikean tilanteen pelätään lisäävän radikaalien ja väkivaltaisten aatteiden houkuttelevuutta. Brutaali jihadistijärjestö Isis tekee parhaansa saadakseen Syyriasta entistä vankemman jalansijan.

Rahaa kerätään humanitaariseen apuun ja hädänalaisten taloudellisten edellytysten parantamiseksi niin Syyriassa kuin lähialueillakin. Lontoossa moni maa kaksinkertaisti aiemman apulupauksensa.

Syyrian sisällä ruokaa, suojaa ja perusterveydenhoitoa tarvitsee noin 13,5 miljoonaa syyrialaista. Lähialueilla on tarkoitus jatkaa noin viiden miljoonan syyrialaisen pakolaisen auttamista. Apua tarvitsee myös noin neljä miljoonaa pakolaisia vastaanottaneiden maiden kansalaista.

Tärkeimpiä tavoitteita on saada kaikki pakolaislapset kouluun. Nyt nuorista syyrialaisista uhkaa tulla kadotettu sukupolvi, koska koulunkäynti on keskeytynyt miljoonilta.

Aikuisille pakolaisille yritetään tarjota työmahdollisuuksia, jotta omavaraisuus lisääntyisi. Nyt miljoonia pakolaisia vastaanottaneiden naapurimaiden kestokyky on romahtamassa, sillä omatkin ongelmat ovat suuria.

Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry patisti Lontoossa, että Syyrian sotatoimien lopettamiseksi pitää löytää keinot jo ensi viikolla. Uutistoimisto AFP:n mukaan Kerry oli myös vaatinut Venäjää lopettamaan Syyrian opposition pommittamisen.

Syyrian rauhanneuvottelut keskeytyivät Genevessä keskiviikkoiltana. YK:n Syyrian-erikoislähettiläs Staffan de Mistura ilmoitti neuvottelujen alkavan uudestaan vasta 25. helmikuuta. YK:n turvallisuusneuvosto saattaa pohtia tilannetta jo perjantaina.

Genevessä neuvottelevat rauhasta YK:n johdolla Syyrian presidentin Bashar al-Assadin edustajat ja opposition yhteenliittymän (HNC) edustajat.

Neuvottelut tiedettiin jo etukäteen hyvin vaikeiksi. Sekä hallituksen joukot että kapinalliset ovat syyllistyneet vakaviin ihmisoikeusrikkomuksiin. Oppositio on myös hyvin hajanainen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat