Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

YK tuomitsee Britannian suunnitelman Julian Assangen pidättämisestä

Assange lupasi poistua Ecuadorin Lontoon-lähetystöstä, jos YK:n päätös olisi ollut toinen.

Ulkomaat
 
John Stillwell / Reuters
Wikileaksin perustaja Julian Assange kuvattuna Ecuadorin suur lähetystössä Lontoossa elokuussa 2014.
Wikileaksin perustaja Julian Assange kuvattuna Ecuadorin suur lähetystössä Lontoossa elokuussa 2014. Kuva: John Stillwell / Reuters

YK:n ihmisoikeustyöryhmä on päättänyt, että Julian Assangen pidättäminen Ecuadorin Lontoon-lähetystössä merkitsisi laitonta pidätystä, kertoo uutistoimisto AFP.

”Voimme vain todeta, että työryhmämme on tullut toiseen lopputulokseen kuin Ruotsin oikeusviranomaiset”, sanoi tiedottaja AFP:lle.

Ecuadorin Lontoon-lähetystössä kesäkuusta 2012 lähtien oleskellut Assange totesi aiemmin torstaina, että olettaa häntä kohdeltavan vapaana miehenä, jos YK:n työryhmä tekee päätöksen hänen hyväkseen.

YK:n päätökset eivät ole laillisesti sitovia, joskin Assangen puolustusryhmä väittää päätösten vaikuttaneen merkkihenkilöiden, kuten Myanmarin Aung San Suu Kyin, vapauttamiseen.

Assangen ruotsalainen asianajaja Per Samuelsson kertoi uutistoimisto AFP:lle, että jos asiat kääntyisivät Assangen hyväksi, Ruotsin syyttäjälaitoksen johtajan Marianne Nyn pitäisi pyytää tuomioistuinta hylkäämään Assangea vastaan nostetut syytökset.

”Marianne Nyn tulisi vapauttaa asiakkaani välittömästi. Mikäli Ruotsin päätös hylätään, Assange on vapaa mies”, hän sanoi.

Ruotsin syyttäjänvirasto ei ole vielä kommentoinut YK:n työryhmän raporttia.

Dokumentteja julkisuuteen vuotavan internetsivuston Wikileaksin perustaja Assange kertoi uutistoimisto Reutersin mukaan olevansa periaatteessa valmis lähtemään perjantaina Ecuadorin Lontoon-lähetystöstä. Britannian hallitus vastasi tietoon, että poliisilla on velvollisuus pidättää Assange, jos tämä poistuu lähetystöstä, kertoo uutistoimisto AFP.

Assange on asunut lähetystön suojissa välttyäkseen luovuttamiselta Ruotsiin, jossa häntä syytetään kahdesta raiskauksesta ja seksuaalisesta ahdistelusta vuonna 2010. Assange on kiistänyt syytökset. Virallisia syytteitä häntä vastaan ei ole Ruotsissa nostettu.

Myös Yhdysvallat on vaatinut Assangen luovuttamista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat