Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Poliisi: Kolme kadonneista hongkongilaisista kirjakauppiaista on Kiinassa

Ulkomaat
 
Mikko Paakkanen / HS
Might Current -kustantamon kirjakaupan ovi Hongkongin Causeway Bayssä. Kirjakauppa on nyt suljettu.
Might Current -kustantamon kirjakaupan ovi Hongkongin Causeway Bayssä. Kirjakauppa on nyt suljettu. Kuva: Mikko Paakkanen / HS

Kiinan poliisi ilmoitti perjantaina ensimmäistä kertaa, että kolme kadonnutta hongkongilaista kustantamon työntekijää on sen hallussa, uutistoimisto AFP kertoo.

Kolme miestä työskentelee hongkongilaiselle Mighty Current -kustantamolle, joka on erikoistunut mehukkaisiin sensaatiokirjoihin Kiinan johtajista. Sen on huhuttu valmistelleen myös kirjaa Kiinan presidentin Xi Jinpingin väitetyistä entisistä naissuhteista.

Kustantamon henkilökunnasta viisi on kadonnut. Jo aiemmin oli varmistunut, että heistä kaksi on pidätettynä Kiinassa.

Katoamiset ovat herättäneet huolta Hongkongissa, sillä periaatteessa Manner-Kiinan viranomaisilla ei ole siellä toimivaltaa.

Entinen Britannian siirtokunta Hongkong palasi kommunistipuolueen johtaman Kiinan alaisuuteen 1997. Voimaan tuli ”Yksi maa, kaksi käytäntöä” -järjestelmä, jonka periaatetta Kiina hongkongilaisten mielestä selvästi ja järjestelmällisesti rikkoo.

Syytösten mukaan Kiina painostaa toimittajia, mikä on jo johtanut itsesensuurin lisääntymiseen. Lisäksi hongkongilaisten mukaan Kiina yrittää vaikuttaa Hongkongin oppilaitoksiin.

Kiinan perjantaina pidätetyiksi ilmoitetut kolme miestä Lui Por, Cheung Chi-ping ja Lam Wing-kee katosivat lokakuussa Shenzenissä Manner-Kiinan puolella. Hongkongissa suurinta huomiota on herättänyt Lee Bo, joka katosi joulukuussa Hongkongissa, jossa Kiinan poliisin ei siis pitäisi toimia.

Lokakuussa katosi myös kustantamon pääomistaja Gui Minhai, joka on Ruotsin kansalainen. Hän ei koskaan palannut lomamatkaltaan Thaimaasta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat