Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Julian Assange ei uskalla poistua Ecuadorin lähetystöstä – juhli silti YK-päätöstä tilanteestaan

Britannia ei hyväksy YK:n ihmisoikeusryhmän päätöstä, jonka mukaan Assange on laittomasti pidätettynä.

Ulkomaat
 
CHRIS HELGREN / Reuters
Brittipoliisit valvovat Ecuadorin suurlähetystöä elokuussa 2012 sen jälkeen, kun tietovuotaja Julian Assange oli paennut sinne.
Brittipoliisit valvovat Ecuadorin suurlähetystöä elokuussa 2012 sen jälkeen, kun tietovuotaja Julian Assange oli paennut sinne. Kuva: CHRIS HELGREN / Reuters

Lontoo

Wikileaksin perustaja Julian Assange ei aio lähteä Ecuadorin lähetystöstä, vaikka YK:n ihmisoikeusryhmä pitää hänen nykytilaansa laittomana pidätyksenä.

Assange kuvaili ryhmän päätöstä ”voitoksi” puhuessaan kannattajilleen lähetystön parvekkeelta. Hän ei kuitenkaan uskalla lähteä lähetystöstä, ennen kuin eurooppalainen pidätysmääräys on peruttu, Assangen juristit kertoivat perjantaina Lontoossa tiedotustilaisuudessa.

Taustalla on pelko, että Assange luovutetaan Yhdysvaltoihin vastaamaan laajasta tietovuodosta.

”Miksi hänen pitäisi kohdata kidutusta?”, Assangen australialainen juristi Jennifer Robinson sanoi täpötäydessä tiedotustilaisuudessa Lontoossa.

Robinsonin mukaan Assange on ollut nyt tosiasiallisesti pidätettynä yhteensä jo viisi vuotta, yhden kuukauden ja 29 päivää. Ecuadorin Lontoon-suurlähetystössä Assange on piileskellyt vuodesta 2012 lähtien.

”Assangen oikeuksia on loukattu järjestelmällisesti.”

Assange itse esiintyi tiedotustilaisuudessa vain videolinkin välityksellä Ecuadorin Lontoon-suurlähetystöstä käsin.

Tummaan pukuun, valkoiseen paitaan ja kullanhohtoiseen solmioon pukeutunut Assange painotti YK:n päätöksen tärkeyttä ja ylivertaisuutta. Hänestä päätöksestä ei voi enää valittaa, ja kritisointi on suunnattu vain kotimaan yleisölle.

”Työryhmän päätös on laillisesti sitova. Se on kansallisen lainsäädännön yläpuolella”, Assange sanoi perjantaina.

Niin Assange kuin hänen juristinsakin nostattivat painetta Britanniaan ja Ruotsiin päin ja painottivat niiden vastuuta YK:n päätöksen edessä.

Heidän mielestään YK:n arvovalta ja työ ihmisoikeuksien hyväksi rapautuu, jos Britannia ja Ruotsi eivät anna Assangen kulkea vapaasti.

Juristien mukaan juuri Britannian ja Ruotsin kaltaisilta mailta pitäisi edellyttää herkkää korvaa ihmisoikeuksien suhteen.

”Lakeja ei ylläpidetä niitä rikkomalla”, Robinson sanoi.

Britannian ulkoministeriö ilmoitti jo heti perjantaiaamuna, että se ei hyväksy YK:n päätöstä. Ulkoministeri Philip Hammond leimasi päätöksen naurettavaksi.

”Tämä ei muuta mitään. Olemme täysin eri mieltä siitä, että Julian Assange olisi ollut laittoman pidätyksen kohteena. Britannia on jo tehnyt selväksi YK:lle, että työryhmän päätös tullaan haastamaan”, Britannian ulkoministeriö ilmoitti perjantaisessa tiedotteessaan.

Assange piti videopuheessaan Britannian linjausta loukkauksena YK:ta kohtaan ja Hammondin kantaa ala-arvoisena.

Assange ei vastannut toimittajien kysymyksiin perjantaina. Hän tai hänen juristinsa eivät myöskään suostuneet kommentoimaan Assangeen kohdistuvia raiskaussyytöksiä Ruotsissa.

Lehdistötilaisuuden fokus haluttiin selvästi pitää kahdessa asiassa: YK:n päätöksen peruuttamattomuudessa sekä Ruotsin ja Britannian velvollisuuteen päästää Assange vapaaksi.

”Pääkysymys on nyt laiton pidättäminen ja se, miksi se saa jatkua”, Assangen juristi Melinda Taylor sanoi Lontoossa.

Britannian ulkoministeriö katsoi asiaa toisesta näkökulmasta:

”Olemme erittäin turhautuneita siitä, että tämä sietämätön tilanne saa jatkua. Ecuadorin pitää ryhtyä yhteistyöhön Ruotsin kanssa tilanteen ratkaisemiseksi.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat