Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ranska kielsi kauppoja heittämästä syömäkelpoisia ruokia roskiin – ensimmäisenä maailmassa

Lain rikkomisesta voi seurata jopa 75 000 euron sakko tai vankeutta

Ulkomaat
 
Toomas Volmer
Suuret ruokakaupat joutuvat tarjoamaan syötäväksi kelpaavia, mutta pois heitettäviä ruokia hyväntekeväisyyteen Ranskassa.
Suuret ruokakaupat joutuvat tarjoamaan syötäväksi kelpaavia, mutta pois heitettäviä ruokia hyväntekeväisyyteen Ranskassa. Kuva: Toomas Volmer

Ranskan senaatti hyväksyi keskiviikkona pitkään tekeillä olleen lain, joka kieltää suuria ruokakauppoja heittämästä myymättömiä elintarvikkeita roskiin.

Brittilehti The Guardianin mukaan Ranska on nyt ensimmäinen maa maailmassa, joka voi jakaa sakkoja hävikkiruokien heittämisestä roskiin.

Marketit eivät saa myöskään tarkoituksellisesti pilata kierrätysastioihin heitettyä ruokaa. The Guardianin tietojen mukaan jotkut kaupat ovat jopa kastaneet ruokia valkaisuaineeseen ennen niiden heittämistä roskiin, jotta kukaan ei uskaltaisi poimia niitä astioista.

Uuden lain myötä kauppojen on lahjoitettava myymättömät syömäkelpoiset elintarvikkeet hyväntekeväisyyteen, eläinrehuksi tai kompostoitavaksi.

Lain rikkomisesta voi seurata jopa 75 000 euron sakko tai vankeutta. Lain läpi ajanut poliitikko on kertonut haluavansa laajentaa lain koskemaan koko EU:ta.

HS kertoi uudesta laista elokuussa. Tuolloin muun muassa K-kaupat omistavan Keskon vastuullisuusjohtaja Matti Kalervo ihmetteli Ranskan lain tiukkuutta.

”Kyllä parempi tie on omaehtoisuus. Myös se on hyödyllistä, että alan toimijat istuvat saman pöydän ääreen ja miettivät, miten hävikkiä voi pienentää ja mitä tehdä hävikille”, Kalervo arvioi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat