Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Harvardin professori: Lähes jokainen suuri pakolaisaalto on ensin aiheuttanut kauhistelua

Ulkomaat
 
Norjan kansalliskirjasto
Venäjältä pakeni 1920-luvulla jopa kaksi miljoonaa ihmistä kommunistisen vallankumouksen vuoksi. Tämä kuva on Oslosta lokakuulta 1929 venäläisemigranttien tilaisuudesta. Edessä keskellä vasemmalla puolella käytävää istuu Kansainliiton pakolaiskomission ensimmäinen johtaja, norjalainen Fridtjof Nansen.
Venäjältä pakeni 1920-luvulla jopa kaksi miljoonaa ihmistä kommunistisen vallankumouksen vuoksi. Tämä kuva on Oslosta lokakuulta 1929 venäläisemigranttien tilaisuudesta. Edessä keskellä vasemmalla puolella käytävää istuu Kansainliiton pakolaiskomission ensimmäinen johtaja, norjalainen Fridtjof Nansen. Kuva: Norjan kansalliskirjasto

Budapest

Oli hilkulla, ettei kanadalaisesta Michael Ignatieffista tullut suomalaista.

Hänen isoisänsä Pavel Ignatjev oli ministeri Venäjän viimeisen tsaarin Nikolai II:n hallituksessa. Venäjän 1917 väliaikaishallitus tarjosi hänelle paikkaa Karjalan johdossa.

”Jos hän olisi hyväksynyt tarjouksen, saattaisin olla nyt Suomen kansalainen”, Ignatieff kertoo HS:n haastattelussa Budapestissa.

Suvi Turtiainen / HS
Harvardin professori Michael Ignatieff puhui HS:lle Budapestissa.
Harvardin professori Michael Ignatieff puhui HS:lle Budapestissa.

Mutta perhe päätti paeta: Mustameren kautta Turkkiin, sitten Englantiin ja lopulta Kanadaan, jossa Ignatieff syntyi vuonna 1947. Hänestä tuli Kanadan liberaalipuolueen johtaja, kirjailija ja toimittaja sekä nyt viimeisimpänä professori Harvardin yliopiston Kennedy Schoolissa.

Perheen pako Kanadaan onnistui, koska Ignatieffin isovanhemmilla ja isällä oli käytössään niin sanottu Nansen-passi, jolla ilman kotimaata jääneet Venäjän emigrantit pääsivät matkustamaan.

Asiakirja oli lähtölaukaus kansainvälisille pakolaispolitiikalle.

Ignatieff esittelee Budapestissa kuvaa isoisänsä Nansen-passista.

Hänen mukaansa samanlaiselle luovuudelle on taas tarvetta, kun pakolaisten oikeuksia määrittävät sopimukset ovat joutuneet arvostelun kohteeksi Euroopan pakolaiskriisin myötä.

Suomessa tasavallan presidentti Sauli Niinistö sanoi keskiviikkona valtiopäivien avajaisissa uskovansa, ”että jos kansainvälisiä ja niihin perustuvia kansallisia säädöksiä tehtäisiin vasta nyt, niiden sisältö olisi olennaisesti tiukempi, mutta ne silti pitäisivät kiinni ihmisoikeuksista ja auttaisivat hädässä olevia.”

HS tapasi Ignatieffin jo tammikuussa ennen Niinistön puhetta. Arvostelua sopimuksia kohtaan on kuulunut aiemminkin. Tanskan pääministeri Lars Løkke Rasmussen sanoi joulukuussa Tanskan TV2:lle, että YK:n pakolaissopimus pitäisi neuvotella uusiksi.

Pakolaispolitiikkaa itää kriiseistä. Keinot pakolaisten suojeluun on löydetty aina silloin, kun miljoonat ihmiset ovat yhtäkkiä tarvinneet apua.

”Jokainen kriisi kehittää kansainvälisiä sopimuksia”, Ignatieff sanoo budapestilaisessa yliopistossa, jonne hänet on kutsuttu puhumaan.

Nansen-passi luotiin 1920-luvulla, kun jopa kaksi miljoonaa venäläistä pakeni kommunistista vallankumousta. Asiakirjan avulla he pystyivät liikkumaan maasta toiseen. Passi sai nimensä norjalaiselta tutkimusmatkailijalta Fridtjof Nansenilta, josta tuli Kansainliiton vuonna 1921 perustaman pakolaiskomission ensimmäinen johtaja.

Toinen maailmansota ja sen jättämät kymmenet miljoonat pakolaiset Euroopassa motivoivat merkittävimmät yhä käytössä olevista kansainvälisistä sopimuksista. Perustettiin YK.

Vuonna 1948 syntyi yleismaailmallinen ihmisoikeusjulistus ja siitä kolme vuotta myöhemmin Geneven pakolaissopimus, joka on yhä pääpiirteissään voimassa. Vuonna 1967 se laajennettiin koskemaan kaikkia maailman pakolaisia.

Lehtikuva
YK:n vuonna 1948 luodussa yleismaailmallisessa ihmisoikeusjulistuksessa todetaan pakolaisista näin: ”Jokaisella on oikeus hakea toisesta maasta turvapaikkaa vainon vuoksi.”
YK:n vuonna 1948 luodussa yleismaailmallisessa ihmisoikeusjulistuksessa todetaan pakolaisista näin: ”Jokaisella on oikeus hakea toisesta maasta turvapaikkaa vainon vuoksi.”

Sopimus määrää reunaehdot Suomen pakolaispolitiikalle.

Euroopan pakolaiskriisit ovat koko 1900-luvun kohentaneet pakolaisten oikeuksia. Nyt edessä saattaa olla ensimmäinen kriisi, jossa oikeuksia vähennetään.

”Tämä avainkysymys, joka nyt on pelissä”, Ignatieff sanoo.

Ignatieffin mukaan nykyinen pakolaissopimus ei vastaa täysin enää tämän päivän tarpeeseen.

Oikeudet koskevat vain henkilöitä, jotka jokin maa tunnustaa olemassa oleviksi. Ihminen tarvitsee valtion jalkojen alleen hakeakseen turvapaikkaa.

Estämällä ihmisten pääsyn maahan valtiot rajoittavat autettavien määrää. Jos ei ole rajalla, ei voi sanoa ”asylum”, kuten Niinistö puheessaan viittasi.

”Siksi rakennetaan aitoja. Siksi ihmiset hukkuvat Välimereen”, Ignatieff sanoo.

Hän ehdottaa yhdeksi ratkaisuksi 2000-luvun versiota Nansen-passista: kansainvälisesti tunnustettua asiakirjaa, johon kerätään tulijoiden biometriset tiedot ja saapumis- ja poistumispäivät. Tämä edellyttää sitä, että Eurooppa saa rajavalvontansa kuntoon.

Ratkaisu voisi olla myös kansainvälinen julistus, jossa jonkun maan tai alueen asukkaat julistettaisiin oikeutetuiksi apuun.

Kanadalaisprofessori ei usko, että pakolaiskriisi uhkaa Eurooppaa tai sen arvoja.

Pelko tulijoita kohtaan on kuitenkin tuttua: pakolaisiin on aina suhtauduttu nuivasti, lähtien Ignatieffin isovanhemmista ja muista venäläispakolaisista.

”Kyllä, he olivat myös eurooppalaisia, ja kyllä, he olivat kristittyjä, mutta silti heihin suhtauduttiin vihamielisesti.”

1930-luvulla pakenivat saksanjuutalaiset. Mielipidetiedustelujen mukaan yhdysvaltalaisten enemmistö vastusti heidän tuloaan. Nyt Yhdysvaltojen tiede- ja kulttuuriylivaltaa olisi mahdotonta kuvitella ilman saksanjuutalaisten vaikutusta.

Vuonna 1956 itävaltalaiset kauhistuivat, kun unkarilaiset pakenivat naapurimaahan kansannousun väkivaltaista tukahduttamista.

”Nyt itävaltaiset taputtavat itseään selkään ja ovat ylpeitä antamastaan avusta.”

1989 länsipoliitikot pelkäsivät muurin äkillisen murtumisen aiheuttavan hallitsemattoman pakolaisaallon. Nyt lähinnä enää Vladimir Putin suree kylmän sodan päättymistä.

Ignatieffin mielestä pakolaiskriisiä kannattaisi miettiä parinkymmenen vuoden perspektiivillä.

”Asiat, joita pidettiin täysin mahdottomina, osoittautuivat lopulta hyviksi.”

Kansainväliset ihmisoikeus- ja pakolaissopimukset luotiin suojelemaan ihmisiä valtioiden mahdolliselta mielivallalta. Natsi-Saksa näytti karmealla tavalla, mitä valtiot voivat omille kansalaisilleen tehdä.

Ignatieff korostaa kansainvälisten sopimusten tärkeyttä.

”Kukaan ei halua valtiota, joka ei tunnusta ylempää auktoriteettia.”

Kansainvälisistä sopimuksista luopuminen vaarantaa kaikkien oikeudet. Auttajasta voi tulla minä hetkenä hyvänsä itse avunpyytäjä.

Kiinnostavatko Euroopan asiat? Kaikki Euroopan pakolaiskriisiä ja muitakin Euroopan kohtalonkysymyksiä käsittelevät HS:n artikkelit ovat luettavissa aihesivulta hs.fi/eurooppa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat