Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Wikileaksin perustaja Julian Assange ei poistu vieläkään Ecuadorin Lontoon-lähetystöstä

YK:n ihmisoikeustyöryhmä pitää Assangea laittomasti pidätettynä.

Ulkomaat
 
NEIL HALL / Reuters
Wikileaksin perustaja Julian Assange esiintyi tiedotustilaisuudessa videolinkin välityksellä, mutta hän ei vastannut toimittajien kysymyksiin.
Wikileaksin perustaja Julian Assange esiintyi tiedotustilaisuudessa videolinkin välityksellä, mutta hän ei vastannut toimittajien kysymyksiin. Kuva: NEIL HALL / Reuters
Fakta

Assange pelkää Yhdysvaltoja

 Vuotosivusto Wikileaksin perustaja Julian Assange on ollut Ecuadorin Lontoon-lähetystössä vuodesta 2012.

 Ruotsi on etsintäkuuluttanut Assangen seksuaalirikoksista epäiltynä.

 Assange pelkää Ruotsin luovuttavan hänet Yhdysvaltoihin. Maa haluaa hänet oikeuteen tietovuodoista.

 Wikileaks julkaisi vuonna 2010 satojatuhansia sivuja diplomaattisähkeitä sekä Irakin ja Afganistanin sotien asiakirjoja.

Helsinki/Lontoo

Vuotosivusto Wikileaksin perustaja Julian Assange ei sittenkään aio lähteä Ecuadorin Lontoon-suurlähetystöstä, jossa hän on piilotellut Britannian pidätystä yli kolme vuotta.

YK:n ihmisoikeusryhmä ilmoitti perjantaina, että sen mielestä Assange on laittomasti pidätettynä. Assange oli vihjannut torstaina Twitterissä, että YK:n päätös voisi saada hänet tulemaan ulos.

Assange pakeni Ecuadorin lähetystöön vuonna 2012 välttääkseen pidätyksen ja lähettämisen Ruotsiin, jossa häntä epäillään seksuaalirikoksista.

Assange, 44, on kiistänyt Ruotsin syytökset ja sanoo pelkäävänsä, että Ruotsi luovuttaa hänet Yhdysvaltoihin vastaamaan Wikileaksin laajoista tietovuodoista.

Assangen juristit kertoivat perjantaina Lontoossa tiedotustilaisuudessa, että Assange ei uskalla lähteä lähetystöstä ennen kuin eurooppalainen pidätysmääräys on peruttu.

”Miksi hänen pitäisi kohdata kidutusta?” kysyi Assangen australialainen juristi Jennifer Robinson täpötäydessä tiedotustilaisuudessa.

Robinson kuvaili YK:n perjantaista päätöstä riemuvoitoksi. Hänen mukaansa Assange on ollut nyt tosiasiallisesti pidätettynä jo viisi vuotta, yhden kuukauden ja 29 päivää.

Assange esiintyi tiedotustilaisuudessa vain videolinkin välityksellä ja painotti YK:n päätöksen tärkeyttä. Hänen mukaansa päätöksestä ei voi enää valittaa.

”Työryhmän päätös on laillisesti sitova. Se on kansallisen lainsäädännön yläpuolella”, Assange sanoi.

Britannian ulkoministeriö ilmoitti perjantaiaamuna, että se ei hyväksy YK:n päätöstä. Ulkoministeri Philip Hammond leimasi päätöksen naurettavaksi.

”Tämä ei muuta mitään. Olemme täysin eri mieltä siitä, että Julian Assange olisi ollut laittoman pidätyksen kohteena. Britannia on jo tehnyt selväksi YK:lle, että työryhmän päätös tullaan haastamaan”, Britannian ulkoministeriö ilmoitti.

”Olemme erittäin turhautuneita siitä, että tämä sietämätön tilanne saa jatkua. Ecuadorin täytyy ryhtyä yhteistyöhön Ruotsin kanssa tilanteen ratkaisemiseksi.”

Assange piti videopuheessaan Britannian linjausta loukkauksena YK:ta kohtaan.

Assange ei vastannut perjantaina toimittajien kysymyksiin, eivätkä hänen juristinsa kommentoineet raiskaussyytöksiä.

Tilaisuuden fokus haluttiin selvästi pitää kahdessa asiassa: YK:n päätöksen peruuttamattomuudessa sekä Ruotsin ja Britannian velvollisuudessa vapauttaa Assange.

”Pääkysymys on nyt laiton pidättäminen ja se, miksi tämä saa jatkua”, sanoi Assangen juristi Melinda Taylor.

YK-paneelin päätös ei ole laillisesti sitova, mutta Assange ja hänen tukijansa pitävät sitä merkittävänä ja riittävän arvovaltaisena.

Päätös oli ratkaisu Assangen ja Wikileaksin valitukseen. Valituksen mukaan Assange on poliittinen pakolainen, jonka pääsy turvapaikan myöntäneeseen Ecuadoriin on estetty.

Britannian mukaan sen velvollisuutena on karkottaa Assange Ruotsiin, joka on jättänyt Assangesta luovutuspyynnön. Myös Ruotsi ilmoitti perjantaina olevansa eri mieltä YK:n paneelin kanssa. Käytännössä Britannia on siis valmis pidättämään Assangen, jos hän poistuu Ecuadorin lähetystöstä.

Yhdysvallat haluaa Assangen oikeuteen tietovuodoista. Näyttävimpiä olivat 500 000:n Irakia ja Afganistania käsittelevän sotilastiedoston sekä 250 000 diplomaattiviestin julkaisu.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat