Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pakolaisaalto järkyttää aina – professorin mukaan kriisiä kannattaa miettiä parinkymmenen vuoden perspektiivillä

Euroopan kriisit kohensivat pakolaisten oikeuksia 1900-luvulla. Edessä voi olla kriisi, jossa oikeudet vähenevät, sanoo Harvardin professori Michael Ignatieff.

Ulkomaat
 
Norjan kansalliskirjasto
Venäjältä pakeni 1920-luvulla jopa kaksi miljoonaa ihmistä kommunistisen vallankumouksen vuoksi. Tämä kuva on Oslosta lokakuulta 1929 venäläisemigranttien tilaisuudesta. Edessä keskellä vasemmalla puolella käytävää istuu Kansainliiton pakolaiskomission ensimmäinen johtaja, norjalainen Fridtjof Nansen.
Venäjältä pakeni 1920-luvulla jopa kaksi miljoonaa ihmistä kommunistisen vallankumouksen vuoksi. Tämä kuva on Oslosta lokakuulta 1929 venäläisemigranttien tilaisuudesta. Edessä keskellä vasemmalla puolella käytävää istuu Kansainliiton pakolaiskomission ensimmäinen johtaja, norjalainen Fridtjof Nansen. Kuva: Norjan kansalliskirjasto

Oli hilkulla, ettei kanadalaisesta Michael Ignatieffista tullut suomalaista.

Hänen isoisänsä Pavel Ignatjev oli ministeri Venäjän viimeisen tsaarin Nikolai II:n hallituksessa. Venäjän 1917 väliaikaishallitus tarjosi hänelle paikkaa Karjalan johdossa.

”Jos hän olisi hyväksynyt tarjouksen, saattaisin olla nyt Suomen kansalainen”, Ignatieff kertoo HS:n haastattelussa Budapestissa.

Mutta perhe päätti paeta: Mustanmeren kautta Turkkiin, sitten Englantiin ja lopulta Kanadaan, jossa Ignatieff syntyi vuonna 1947. Hänestä tuli Kanadan liberaalipuolueen johtaja, kirjailija, toimittaja ja nyt professori Harvardin yliopistossa.

Perheen pako Kanadaan onnistui, koska Ignatieffin isovanhemmilla ja isällä oli käytössään niin sanottu Nansen-passi, jolla ilman kotimaata jääneet Venäjän emigrantit pääsivät matkustamaan.

Asiakirja oli lähtölaukaus kansainvälisille pakolaispolitiikalle.

Ignatieff esittelee Budapestissa kuvaa isoisänsä Nansen-passista.

Hänen mukaansa samanlaiselle luovuudelle on taas tarvetta, kun pakolaisten oikeuksia määrittävät sopimukset ovat joutuneet arvostelun kohteeksi Euroopan pakolaiskriisin seurauksena.

Suomessa presidentti Sauli Niinistö sanoi valtiopäivien avajaisissa keskiviikkona uskovansa, ”että jos kansainvälisiä ja niihin perustuvia kansallisia säädöksiä tehtäisiin vasta nyt, niiden sisältö olisi olennaisesti tiukempi, mutta ne silti pitäisivät kiinni ihmisoikeuksista ja auttaisivat hädässä olevia”.

HS tapasi Ignatieffin jo tammikuussa ennen Niinistön puhetta. Arvostelua sopimuksia kohtaan on kuulunut aiemminkin. Tanskan pääministeri Lars Løkke Rasmussen sanoi joulukuussa Tanskan TV2:lle, että YK:n pakolaissopimus pitäisi neuvotella uusiksi.

Pakolaispolitiikka itää kriiseistä. Keinot pakolaisten suojeluun on löydetty aina, kun miljoonat ihmiset ovat yhtäkkiä tarvinneet apua.

”Jokainen kriisi kehittää kansainvälisiä sopimuksia”, Ignatieff sanoo budapestilaisessa yliopistossa, jonne hänet on kutsuttu puhumaan.

Nansen-passi luotiin 1920-luvulla, kun jopa kaksi miljoonaa venäläistä pakeni kommunistista vallankumousta. Passi sai nimensä norjalaiselta tutkimusmatkailijalta Fridtjof Nansenilta, josta tuli Kansainliiton vuonna 1921 perustaman pakolaiskomission ensimmäinen johtaja.

Toinen maailmansota ja sen jättämät kymmenet miljoonat pakolaiset Euroopassa motivoivat merkittävimmät yhä käytössä olevista kansainvälisistä sopimuksista. Perustettiin YK.

Vuonna 1948 syntyi yleismaailmallinen ihmisoikeusjulistus ja siitä kolme vuotta myöhemmin Geneven pakolaissopimus, joka on yhä pääpiirteissään voimassa. Vuonna 1967 se laajennettiin koskemaan kaikkia maailman pakolaisia.

Sopimus määrää ehdot Suomen pakolaispolitiikalle.

Euroopan pakolaiskriisit ovat koko 1900-luvun kohentaneet pakolaisten oikeuksia. Nyt edessä saattaa olla ensimmäinen kriisi, jossa oikeuksia vähennetään.

”Tämä on avainkysymys, joka nyt on pelissä”, Ignatieff sanoo.

Ignatieffin mukaan pakolaissopimus ei vastaa enää nykyiseen tarpeeseen. Oikeudet koskevat vain ihmisiä, jotka jokin maa tunnustaa olemassa oleviksi. Ihminen tarvitsee valtion jalkojensa alleen hakeakseen turvapaikkaa.

Estämällä pääsyn maahan valtiot rajoittavat autettavien määrää. Jos ei ole rajalla, ei voi sanoa ”asylum”, kuten Niinistö puheessaan viittasi.

”Siksi rakennetaan aitoja. Siksi ihmiset hukkuvat Välimereen”, Ignatieff sanoo.

Hän ehdottaa 2000-luvun versiota Nansen-passista: kansainvälisesti tunnustettua asiakirjaa, johon kerätään tulijoiden biometriset tiedot sekä saapumis- ja poistumispäivät. Tämä edellyttää sitä, että Eurooppa saa rajavalvontansa kuntoon.

Ratkaisu voisi olla myös kansainvälinen julistus, jossa jonkin maan tai alueen asukkaat julistettaisiin oikeutetuiksi apuun.

Ignatieff ei usko, että pakolaiskriisi uhkaa Eurooppaa tai sen arvoja. Pakolaisiin on aina suhtauduttu nihkeästi, lähtien Ignatieffin isovanhemmista. ”Kyllä, he olivat myös eurooppalaisia, ja kyllä, he olivat kristittyjä, mutta silti heihin suhtauduttiin vihamielisesti.”

1930-luvulla pakenivat saksanjuutalaiset. Mielipidetiedusteluissa yhdysvaltalaisten enemmistö vastusti heidän tuloaan. Nyt Yhdysvaltojen tiede- ja kulttuuriylivaltaa olisi mahdotonta kuvitella ilman saksanjuutalaisten vaikutusta.

Itävaltalaiset kauhistuivat vuonna 1956, kun unkarilaiset pakenivat kansannousun väkivaltaista tukahduttamista. ”Nyt itävaltalaiset taputtavat itseään selkään ja ovat ylpeitä antamastaan avusta.”

Vuonna 1989 länsipoliitikot pelkäsivät muurin murtumisen aiheuttavan hallitsemattoman pakolaisaallon. Nyt enää Vladimir Putin ehkä suree kylmän sodan päättymistä.

Ignatieffin mielestä kriisiä kannattaa miettiä parinkymmenen vuoden perspektiivillä. ”Asiat, joita pidettiin täysin mahdottomina, osoittautuivat lopulta hyviksi.”

Kansainväliset ihmisoikeus- ja pakolaissopimukset luotiin suojelemaan ihmisiä valtioiden mielivallalta. Natsi-Saksa näytti karmealla tavalla, mitä valtiot voivat kansalaisilleen tehdä.

”Kukaan ei halua valtiota, joka ei tunnusta ylempää auktoriteettia”, Ignatieff sanoo.

Sopimuksista luopuminen vaarantaa kaikkien oikeudet. Auttajasta voi helposti tulla avunpyytäjä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat