Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vain vähemmistö maailman ihmisistä pääsee internetiin

Noin neljällä miljardilla ihmisellä ei ole pääsyä verkkoon, eikä kahdella miljardilla ole puhelinta. Internet kaikille maksaisi arvioiden mukaan noin 500 miljardia dollaria.

Ulkomaat
 

Vaikka internetin käyttäjien määrä on vuosikymmenessä yli kolminkertaistunut noin 3,2 miljardiin ihmiseen, neljällä miljardilla ei ole edelleenkään mahdollisuutta päästä verkkoon.

Kehittyneissä maissa saattaa helposti unohtua sekin, ettei kahdella miljardilla ihmisellä ole matkapuhelinta eikä kuudella miljardilla nopeaa laajakaistaa.

Tiedot selviävät Maailmanpankin tuoreesta raportista, jossa selvitettiin digitalisaation merkitystä kehitykselle.

”Nettiyhteydet ovat monissa maissa vielä erittäin kalliita, osa maista on kaukana rannikoiden kaapeleista, ja osa on suuria ja harvaan asuttuja maita. Paljon on tehty myös poliittisia virheitä, kuten pitäytyminen valtiollisissa monopoleissa tai liiallinen verotus”, listaa internetin leviämisen estäviä syitä yksi raportin päätekijöistä, tohtori Tim Kelly.

YK:n kunnianhimoisena tavoitteena on, että vuoteen 2020 mennessä kaikki pitäisi saada sopuhintaisen netin äärelle. Tavoitteen toteuttaminen maksaisi arvioiden mukaan noin 500 miljardia dollaria. Kelly ei usko tavoitteen onnistumiseen.

”Tavoite on erittäin hankala toteuttaa, enkä olisi asettanut sellaista itse”, arvioi Suomessa perjantaina vieraillut Kelly.

Raportin toinen päätekijä, varajohtaja Deepak Mishra, puolestaan muistuttaa, että internetin käyttäjien määrä lisääntyy nykyisin noin 5–7 prosenttia vuosittain. Vauhti ei riitä millään siihen, että YK tavoite saavutettaisiin 2020 mennessä.

”Lisäksi rikkaissakin maissa on paljon niitä, jotka eivät edes halua internetiä syystä tai toisesta. Tulevaisuudessa realistisempi tavoite voisi olla, että 80–90 prosenttia ihmisistä pääsisi netin äärelle”, Mishra sanoo.

Informaatiotekniikan leviäminen tarjoaa kansalaisille parempia terveys- ja koulutuspalveluja sekä mahdollistaa talouskasvun lisäämisen tehokkuutta parantamalla.

”Esimerkiksi Vietnamissa ne maatilat, joilla oli nettiyhteys, olivat 3,6 kertaa niin tuottavia kuin ne, jotka eivät olleet internetin äärellä. Kasvupotentiaali on valtava”, Mishra sanoo.

Maailmanpankki on huolestunut siitä, että esimerkiksi internetyhteyksien puuttuminen köyhistä maista eriarvoistaa maailmaa entisestään ja ”digikuilu” syvenee. Myös maiden sisällä ihmiset ovat eriarvoisessa asemassa sen mukaan, pääsevätkö he hyödyntämään informaatiotekniikkaa vai eivät.

Maailmanpankin raportissa muistutetaan, ettei informaatiotekniikka yksin nosta köyhiä maita kurjuudesta. Ellei maassa ole esimerkiksi kunnon koulutusjärjestelmää, terveydenhuoltoa tai kansalaisilla lukutaitoa, kännykän nettiyhteydellä ei voi maailmaa paljon parantaa.

Hyviä havaintoja tekniikan mahdollisuuksista auttaa on kuitenkin lukemattomia. Esimerkiksi Tansaniassa ja Keniassa on otettu käyttöön mobiiliraha, jolla ihmiset voivat maksaa ja ottaa jopa lainoja kännykän avulla.

Vuosia ulkoministeriön kehitysprojektissa Tansaniassa ollut Kristiina Lähde muistuttaa, että informaatiotekniikan hyödyistä huolimatta sen tuominen kehittymättömille alueille voi tuoda mukanaan myös ongelmia.

”Lainojen vuosikorot saattavat olla yli sata prosenttia, minkä merkitystä kansalaiset eivät välttämättä ymmärrä. Vaarana on, että ihmisistä tulee rahanlähde, jonka tuotot menevät pyramidin huipulle”, Lähde sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat