Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mitä kävisi Tšetšenian presidentille kansainvälisenä supertähtenä?

Ulkomaat
 
Pekka Hakala Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien Moskovan-kirjeenvaihtaja.

Kuluneella viikolla Venäjän viestimissä levisi tieto, että amerikkalaisnäyttelijä Leonardo DiCaprio olisi lupautunut esittämään presidentti Vladimir Putinia ensi vuonna ilmestyvässä Putin-nimisessä elokuvassa.

Oppositiohenkinen televisiokanava Dožd kertoi saaneensa asiaan vahvistuksen kahdelta tuotantoyhtiötä lähellä olevalta taholta. Tuotantoyhtiön edustaja Valeri Saarjad kertoi Doždille, että kuvausten pitäisi alkaa tänä keväänä Venäjällä, Yhdysvalloissa ja Euroopassa.

Aikakauslehti Time julkaisi saman tien Hollywoodin tavanomaisiin lähteisiin perustuvan tiedon, jonka mukaan Doždin tiedot ovat täysin perättömiä. Tämän jälkeen venäläinen Sputnik-uutiset julkaisi Saarjadin lyhyen haastattelun, jossa hän kertoi, että saattaapa asiassa olla perää mutta saattaapa olla, ettei olekaan.

Olipa DiCaprion kanssa miten tahansa, niin ajatus on aivan mainio. Ajatelkaapa nyt esimerkiksi Neuvostoliiton ensimmäistä ja viimeistä presidenttiä Mihail Gorbatšovia. Venäläiset alkoivat vihata häntä heti, kun hänestä tuli lännessä rakastettu suursuosikki.

Eli jos Hollywood tekee Putinista sankarin, venäläiset alkavat heti inhota häntä, heittävät tyrmään ja ripustavat lyhtypylvääseen – ja Washington on saavuttanut tavoitteensa.

Voisi tietysti käydä toisinkin: siis että Venäjän presidentistä tulisi vahingossa maailmanlaajuinen supertähti. Ehkä kannattaisi vaikka harjoituksen vuoksi etsiä joku vähän vaarattomampi ”halataan se hengiltä” -kohde.

Hyvä ehdokas voisi olla Venäjään kuuluvan Tšetšenian osatasavallan presidentti Ramzan Kadyrov. Hän on Putinin suosikki mutta laajasti inhottu.

Viime helmikuussa Kremlin muurien juureen ammutun oppositiojohtaja Boris Nemtsovin murhatutkinnan tulokset osoittavat kohti Kadyrovin käskyläisiä. Aika moni venäläinen pitää selvänä, että murhan tilasi Kadyrov.

Kadyrov on reagoinut tähän lähettämällä maailmalle Instagram-viestejä. Kuluneella viikolla hän hän päivitti Instagramiin videon, jossa opposition vaalikoalition johtaja, entinen pääministeri Mihail Kasjanov oli kuvakäsitelty kiväärin kiikaritähtäimeen.

”Joka ei tajua, se tulee huomaamaan”, kuului kuvateksti.

Kasjanov on tehnyt rikosilmoituksen. Aika monet ovat sitä mieltä, että se, joka ei tajua, ei ole Kasjanov. Presidentin on sanottu vaikenevan vain siksi, että Kadyrov on Tšetšenian rauhan ainoa tae – vähän kuin Kekkonen ulkopolitiikan takuumiehenä.

Oppositiojohtaja Aleksei Navalnyin näkemys on toinen. ”Ei ole epäilystäkään, etteivätkö kuluneen viikon tiedonannot olisi olleet Putinin ja Kremlin hyväksymiä – ja mikä vielä todennäköisempää, heidän keksimiään”, Navalnyi kommentoi verkkosivullaan.

Kadyrovin nyt jo bittiavaruuteen kadonneen Instagram-päivityksen kuvateksti oli itse asiassa mainos. Hän ilmoitti jo viime vuoden keväällä valmistelevansa elokuvaa, jonka nimi on Kto ne ponjal, tot poimjot eli Joka ei älynnyt, se tulee huomaamaan. Sittemmin elokuvasta ei ole kuulunut mitään.

Halloo, Hollywood! Pientä rahoitusta pohjoiskaukasialaiseen toimintafilmiin, ja Ramzanista tulee koko lännen lemmikkipoika.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat