Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkijat löysivät zikavirusta syljestä – Kolumbiassa ensimmäiset virukseen liitetyt aikuisten kuolemantapaukset

Raskaana olevia naisia pyydettiin olemaan suutelematta ihmisiä vuotuisessa karnevaalissa, joka alkaa Rio de Janeirossa tänä viikonloppuna.

Ulkomaat
 
Oireeton zikavirus voi olla kohtalokas lapselle
Oireeton zikavirus voi olla kohtalokas lapselle
Latinalaisessa Amerikassa riehuva zikavirus aiheuttaa harvoin oireita, mutta raskaana olevan naisen lapselle se voi olla vaarallinen.

Sikiöiden kehityshäiriöihin yhdistettyä zikavirusta on löytynyt ensi kertaa tartunnan saaneiden ihmisten syljestä ja virtsasta, kertoivat tutkijat brasilialaisesta Oswaldo Cruz -säätiöstä perjantaina uutistoimisto Reutersin mukaan.

Tieto lisää huolta viruksen leviämisen helppoudesta, joskin tutkijat sanoivat, että vasta lisätutkimukset näyttävät, voiko virus todella levitä syljen tai virtsan välityksellä.

Tämän mahdollisuuden takia Oswaldo Cruz -säätiön johtaja Paulo Gadelha pyysi, että raskaana olevat naiset eivät suutelisi ihmisiä vuotuisessa karnevaalissa, joka alkaa Rio de Janeirossa tänä viikonloppuna.

”Välttäkää juomalasien ja aterimien jakamista ja kontaktia henkilöihin, joilla on oireita mahdollisesta infektiosta. Älkää suudelko, tietenkään”, Gadelha sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan.

Kolumbia puolestaan tiedotti perjantaina kolmen ihmisen kuolemasta, jotka se yhdisti zikavirukseen. Tartunnan saaneille oli kehittynyt harvinainen Guillain–Barrén oireyhtymä, joka vahingoittaa ihmisen ääreishermostoa. Valtiolliset viranomaiset eivät ole aiemmin yhdistäneet zikavirusta suoraan aikuisten kuolemantapauksiin.

”Maailma alkaa tajuta, että zikavirus voi olla tappava. Kuolleisuus ei ole kovin korkea, mutta se voi tappaa”, Kolumbian terveysviranomaisten edustaja Martha Lucía Ospina sanoi AFP:n mukaan.

Zikavirus on levinnyt lähes kaikkiin Latinalaisen Amerikan maihin pääasiassa keltakuumehyttysten välittämänä, mutta tiedossa on kaksi tapausta, joissa tartunta on tapahtunut todennäköisesti sukupuoliteitse.

Zikavirusta vastaan ei ole rokotetta eikä lääkitystä. Tauti on useimmiten oireeton tai vähäoireinen, mutta raskaana olevien naisten kohdalla se on yhdistetty sikiöiden pienipäisyyteen eli mikrokefaliaan, jota sairastavien vauvojen määrä on moninkertaistunut Brasiliassa nykyisen epidemian aikana.

Brasilia, Kolumbia ja El Salvador ovat kehottaneet naisia olemaan tulematta raskaaksi, kunnes asiasta saadaan lisätietoa.

Brasilia pelkää, että epidemia saa kisaturistit jäämään kotiin kesäolympialaisista, jotka järjestetään elokuussa Rio de Janeirossa.

RICARDO MORAES / REUTERS
Brasilialaisen Oswaldo Cruz -säätiön johtaja Paulo Gadelha (oik.) kertoi perjantaina, että zikavirusta on löytynyt syljestä ja virtsasta.
Brasilialaisen Oswaldo Cruz -säätiön johtaja Paulo Gadelha (oik.) kertoi perjantaina, että zikavirusta on löytynyt syljestä ja virtsasta.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat