Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pentagon julkaisi 198 kuvaa pahoinpidellyistä vangeista Irakissa ja Afganistanissa

Ihmisoikeusjärjestön mukaan USA peittelee yhä raa’impia kuvia

Ulkomaat
 
Reuters
Pentagonin 5. helmikuuta julkaisemassa päiväämättömässä kuvassa näkyy yksityiskohta Irakin Abu Ghraibin vankilassa vankina olleen jalasta.
Pentagonin 5. helmikuuta julkaisemassa päiväämättömässä kuvassa näkyy yksityiskohta Irakin Abu Ghraibin vankilassa vankina olleen jalasta. Kuva: Reuters

Yhdysvaltain puolustusministeriö Pentagon julkaisi perjantaina 198 kuvaa, jotka liittyvät Irakin ja Afganistanin sodissa vangiksi otettujen pahoinpitelyihin.

Kuvat on otettu Yhdysvaltain armeijan pidätyskeskuksissa 2000-luvun alkuvuosina, kun Yhdysvallat hyökkäsi Afganistaniin ja Irakiin kostaakseen terroristijärjestö al-Qaidan tekemän iskun New Yorkin WTC-torneihin 2001.

Monet kuvista ovat lähikuvia, joissa näkyy haavoja ja mustelmia vankien jaloissa ja käsissä.

Pentagonin mukaan kuvat on peräisin rikostutkinnasta, jossa Yhdysvaltain armeijan henkilökuntaa epäillään 56 väärinkäytöksestä. Ministeriön mukaan pahoinpitelyistä 14 on vahvistettu oikeudessa ja ne ovat johtaneet rangaistuksiin.

Yhdysvaltalainen ihmisoikeusjärjestö American Civil Liberties Union (Aclu) sanoi, että kuvat ovat osa laajempaa, noin kahden tuhannen kuvan kokoelmaa, joista suurinta osaa ei ole vielä julkaistu. Järjestö nosti vuosikymmen sitten oikeuskanteen, jossa vaadittiin kuvia julki.

”Yhä salassa pidetyt kuvat ovat paras todiste vakavista pahoinpitelyistä, jotka tapahtuivat armeijan pidätyskeskuksissa”, järjestön johtoon kuuluva Jameel Jaffer sanoi tiedotteessa uutistoimisto Reutersin mukaan.

”Valikoivalla julkistuksella hallitus saattaa johtaa yleisöä harhaan pahoinpitelyjen todellisesta laajuudesta.”

Osa perjantaina julkistetuista kuvista on raakoja, mutta ne tuskin nostattavat samanlaisen kohun kuin irakilaisesta Abu Ghraibin vankilasta julkistetut kuvat 2004. Irakilaiset vangit kertoivat tuolloin, että joitakin heistä oli pahoinpidelty seksuaalisesti, heille oli annettu sähköshokkeja ja he olivat joutuneet valeteloitusten uhreiksi.

Pentagonin mukaan uusista julkaistuista kuvista tehdyt riippumattomat rikostutkinnat ovat johtaneet kurinpitotoimenpiteisiin tai rangaistuksiin 65 henkilöä vastaan. Seuraamukset ovat vaihdelleet nuhteluista jopa elinkautiseen vankeusrangaistukseen, Pentagon sanoo.

HANDOUT
Pentagonin 5. helmikuuta julkaisema päiväämätön kuvakooste, jossa näkyy vankeja Irakin Abu Ghraibin vankilassa. Yhdysvaltain puolustusministeriö on lisännyt mustat sensuuripalkit vankien kasvoille.
Pentagonin 5. helmikuuta julkaisema päiväämätön kuvakooste, jossa näkyy vankeja Irakin Abu Ghraibin vankilassa. Yhdysvaltain puolustusministeriö on lisännyt mustat sensuuripalkit vankien kasvoille.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat