Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Alle 40-vuotiaat virolaiset eivät osaa juurikaan suomea – testaa, miten itse osaat viroa

Jõgevalla on yksi neljästä Viron peruskoulusta, jossa voi valita suomen toiseksi vieraaksi kieleksi. Oppilaat valitsevat suomen, koska se on helppoa ja voi parantaa mahdollisuuksia saada työpaikka.

Ulkomaat
 
Näin Tallinnassa pärjää suomen kielellä
Näin Tallinnassa pärjää suomen kielellä
Moni suomalaisturisti olettaa, että Virossa asiat hoituvat suomeksi. Kuinka Tallinnassa pärjää suomella? HS testasi. Toimittaja: Kaja Kunnas, kuvaus ja leikkaus: Marko Mumm.

Jõgeva / Tallinna. Yhdeksäsluokkalaisten suomen kielen tunti on alkanut Jõgevan pikkukaupungin peruskoulussa Keski-Virossa.

Opettaja Margit Alliksaar kysyy suomeksi: ”Minkälainen on Suomi, Henrik?”

”Suuri”, vastaa Henrik Juhkov.

Minkälaisia suomalaiset ovat, Mihkel?

”Ystävällisiä”, vastaa Mihkel Kalling.

Tehtävänä on leikkiä turistia Suomessa, oppikirjan Suomi 2 – Minä ja arki (Otava) ohjeen mukaan.

Suomen opetus toisena vieraana kielenä eli b-kielenä kuudesluokkalaisille alkoi Virossa neljässä koulussa 2011. Näin Suomen Viron-insituutti on yrittänyt säilyttää suomen erityisaseman, jota se on menettämässä.

Viime lukuvuonna suomen opiskelijoiden määrä Viron peruskouluissa ja lukioissa laski ensimmäistä kertaa alle tuhanteen. Joukossa ovat myös c- ja d-suomen opiskelijat. Ammattikouluissa suunta on sama.

Varsinainen romahdus suomea opiskelevien koululaisten määrässä tapahtui jo aiemmin 2000-luvulla, mutta hiipuminen on jatkunut viime vuodet.

Englannin opiskelijoiden määrä on pysynyt tasaisena, ja valikoimaan on tullut uusia nousevia kieliä, kuten kiina. Espanjan lukijoita on jo enemmän kuin suomen lukijoita.

Opettaja Alliksaar esittää vaikean kysymyksen, koska täsmälleen vastaavaa termiä ei suomen kielessä ole: ”Henrik, miten suomeksi sanotaan palun eli please?”

”Tässä”, sanoo Henrik Juhkov.

Englanti on kaikkien oppilaiden ensimmäinen vieras kieli Jõgevalla, kuten lähes koko Virossa.

Enemmistö alle 40-vuotiaista virolaisista puhuu englantia, sitä vanhemmat osaavat puolestaan paremmin venäjää, tutkimuskeskus Praxis selvitti viime vuonna.

Vedenjakaja myös suomen taidossa on 40 vuoden ikä, ainakin Tallinnassa ja muualla Pohjois-Virossa yli 40-vuotiaat osaavat yleensä suomea, mutta nuoremmat eivät juurikaan. Tavallisesta tallinnalaisesta voi jopa tuntua epämukavalta, jos häntä puhutellaan heti suomeksi. Englanninkielisellä kysymyksellä voi usein varmistaa paremman palvelun, etenkin jos kyse on nuoremmasta ihmisestä.

Kielitaitoiset myyjät, tarjoilijat ja taksinkuljettajat taas alkavat yleensä puhua suomea, kun tunnistavat korostuksen asiakkaan puheesta. Ratkaisevaa virolaisen suomen taidon kannalta on, onko hän kasvanut neuvostoaikana Suomen television äärellä, kuten vuonna 1979 syntynyt pääministeri Taavi Rõivas, joka osaa suomea erinomaisesti.

Keski- ja Etelä-Virossa Suomen televisio ei näkynyt neuvostoaikana, eikä se nytkään kuulu Jõgevalla peruspakettiin.

Luokassa opettaja Alliksaar tenttaa suomen kielen vivahteita: ”Tiina, milloin suomeksi sanotaan: ’No?’”

”Keskustelussa on uusi suunta, ajatustauko”, vastaa Tiina Ansip.

”Mathias, milloin käytetään sanaa ’tota’?”

”Kun etsii sopivaa sanaa, miettimistauko”, vastaa Mathias Metsa.

Enemmistö 90:stä Jõgevan peruskoulun yhdeksäsluokkalaisista opiskelee b-venäjää. Suomea opiskelee b-kielenä 10 oppilasta.

Jõgeva kuuluu alueeseen, josta käydään töissä Suomessa.

Yhden pojan isä on työskennellyt rakennuksilla ympäri Suomea jo kymmenisen vuotta. Toisen pojan ensimmäisiin lapsuudenmuistoihin kuuluu kuukausi, jolloin hän pääsi Suomessa työskennelleen äidin mukaan.

Koululaiset valitsivat sukulaiskielen, koska se on helpompaa kuin saksa tai venäjä. Lisäksi heitä motivoivat työmahdollisuudet.

Muihin maihin verrattuna suomen asema Virossa on yhä poikkeuksellinen. Liki 15 prosenttia Viron väestöstä eli 188 500 ihmistä osaa yhä suomea oman arvionsa mukaan vähintään ymmärrettävästi. Luku käy ilmi Viron tilastokeskuksen tuoreimmasta kyselystä, joka tehtiin 2014. Määrä oli kuitenkin vähentynyt edellisestä vuodesta.

Suomen vetovoimaa voisi vielä pitää yllä, jos Viron koululaiset voisivat suorittaa kansainvälisesti verrannollisen kielitutkinnon, kuten kilpailevissa kielissä, arvioi Suomen Viron-insituutin johtaja Anu Laitila. Osin tämän puutteen takia Mart Reinikun koulu Tartossa on päättänyt lopettaa suomen opettamisen toisena vieraana kielenä.

Sen sijaan Tallinnassa ensimmäinen peruskoulu suunnittelee aloittavansa suomen opetuksen b-kielenä syksyllä.

Suomen tai englannin lisäksi Viroon matkustava turisti voi toki myös puhua viroa. HS:n 15 kysymyksen testillä voit kokeilla, miten hyvin pärjäisit viroksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat