Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sikainfluenssaepidemia jyllää Pietarissa – ”Televisiossa kerrottiin, että kannattaa käyttää hengityssuojainta”

Venäjällä kampanjoidaan hengityssuojaimien käytön puolesta, Suomessa korostetaan käsihygieniaa

Ulkomaat
 
Nikolai Gontar
Pietarissa riehuva sikainfluenssaepidemia saavutti huippunsa tällä viikolla. Ihmisiä kehotetaan pitämään hengityssuojaimia väkijoukossa. Tšernyševskajan metroasema Pietarin keskustan tuntumassa. Viktor Kalašinkov (vas.) ja Maksim Jermakov kävivät korjauttamassa mikrouunin.
Pietarissa riehuva sikainfluenssaepidemia saavutti huippunsa tällä viikolla. Ihmisiä kehotetaan pitämään hengityssuojaimia väkijoukossa. Tšernyševskajan metroasema Pietarin keskustan tuntumassa. Viktor Kalašinkov (vas.) ja Maksim Jermakov kävivät korjauttamassa mikrouunin. Kuva: Nikolai Gontar

Pietari

Pietarissa jylläävä sikainfluenssaepidemia on saavuttanut viranomaisten mukaan huippunsa.

Metrossa vilisee ihmisiä, joiden kasvoja peittää hengityssuojain.

”Televisiossa kerrottiin, että kannattaa käyttää hengityssuojainta väkijoukossa”, sanoo mekaanikko Viktor Kalašnikov, 20, Tšernyševskajan metroasemalla Pietarissa.

Mikroaaltouunin korjauttamassa käynyt Kalašnikov ja ystävä Maksim Jermakov, 20, eivät halua riskeerata, vaikka kukaan tuttavapiiristä ei ole sairastunut. Jermakovin taskussa kulkee mukana putkilo lääkevoidetta, jonka käytön väitetään ehkäisevän influenssatartuntaa.

”Epidemian alettua apteekeista loppuivat lääkkeet ja hengityssuojaimet, mutta nyt niitä taas saa”, Kalašnikov kertoo.

Pietarin terveyskomitean mukaan 350 000 ihmistä on hakenut hoitoa influenssaoireisiin joulukuun puolivälistä lähtien. Koko Venäjällä arviolta 60-80 prosenttia tartunnoista on A(H1N1)-viruksen aiheuttamia eli sikainfluenssaa.

Virallisten lukujen mukaan vahvistettuja influenssasta johtuvia kuolintapauksia on Pietarissa 34, mutta uutissivusto DoctorPiter.ru:n mukaan kuolleita on vähintään 57. Lisäksi tammikuussa Pietarissa kuolleiden yhteismäärä kasvoi rajusti. Tammikuun aikana noin viiden miljoonan asukkaan Pietarissa kuoli 530 ihmistä enemmän kuin joulukuussa 2015.

Epidemiaksi tartuntatahti yltyi Pietarissa tammikuun lopulla, ja sen ennustetaan laantuvan ensi viikon lopulta alkaen. Pietarissa 1,5 miljoonaa ihmistä on rokotettu venäläisvalmisteisella influenssarokotteella.

Ruuhkautuneisiin sairaaloihin on perustettu influenssapotilaiden hoitoon keskittyviä osastoja. Osa kouluista suljettiin viikoksi ja kaikki alakoulujen pienimmät oppilaat pysyttelevät kotona ensi viikon loppuun.

Influenssa riehuu myös muualla maassa aina Viipurista Venäjän Kaukoitään asti, samoin kuin Euroopassa ja Suomessa. Valtavirus on suurimmassa osassa maita sama, vuoden 2009 pandemian jälkeen kiertämään jäänyt A(H1N1)-viruksen muoto.

Venäjälläkin muistutetaan käsien pesemisen tärkeydestä, mutta myös hengityssuojaimien käytön puolesta kampanjoidaan. Suomessa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) suosittelee suojaimien käyttöä tarvittaessa terveysasemilla ja sairaaloiden poliklinikoilla, joilla olisi hyvä myös sijoittaa hengitystieinfektiopotilaat erilleen muista potilaista.

”Ensisijainen ehkäisytapa on rokote. Käsihygieniaan kannattaa kiinnittää erityistä huomiota, välttää - mikäli mahdollista - paikkoja, joissa on hengitystieinfektioon sairastuneita henkilöitä ja muistaa yskiä ja aivastaa nenäliinaan tai hihaan”, toteaa THL:n erikoistutkija Niina Ikonen.

Metromatkalla oleva pietarilaisopiskelija Aleksandra Petrova neuvoo vielä muutaman kansankonstin lisää.

”Voi syödä illalla raakaa valkosipulia, jottei sitten haise aamulla. Kotiin tullessa kannattaa pestä kädet ja huuhdella suu ja nenä, jottei levitä sairauksia. Ja pitää muistaa syödä paljon vitamiineja, jotta vastustuskyky vahvistuu”, hän vinkkaa.

Oikaisu 6.2. kello 16.05: Uutisen toisen kuvan kuvateksti vaihdettu. Aleksandra Petrova ei esiinny kuvassa.

Nikolai Gontar
Epidemiaksi Pietarin sikainfluenssan tartuntatahti yltyi tammikuun lopulla.
Epidemiaksi Pietarin sikainfluenssan tartuntatahti yltyi tammikuun lopulla.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat