Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

YK kehottaa zikaviruksen uhkaamia Etelä-Amerikan maita sallimaan ehkäisyn ja abortin

Naisilla pitää olla laillisia mahdollisuuksia hallita hedelmällisyyttään, YK:n ihmisoikeustoimisto huomautti.

Ulkomaat
 
Oireeton zikavirus voi olla kohtalokas lapselle
Oireeton zikavirus voi olla kohtalokas lapselle
Latinalaisessa Amerikassa riehuva zikavirus aiheuttaa harvoin oireita, mutta raskaana olevan naisen lapselle se voi olla vaarallinen.

YK kehotti perjantaina zikaviruksen uhkaamia maita sallimaan naisille mahdollisuuksia ehkäisyn käyttöön ja aborttiin, uutistoimisto AFP kertoo.

Naisten lisääntymisterveyteen liittyvät oikeudet ovat herkkä aihe katolisessa Latinalaisessa Amerikassa. Zikavirus leviää eri puolilla mannerta ja sen uskotaan aiheuttavan aivovaurioita sikiöille sekä hermostosairautta, joka saattaa johtaa halvaantumiseen.

Jotkut Latinalaisen Amerikan maat ovat kehottaneet naisia pidättäytymään tulemasta raskaaksi. YK:n ihmisoikeustoimiston mukaan maiden pitäisi kuitenkin tarjota naisille mahdollisuuksia hallita itse hedelmällisyyttään.

”Miten on mahdollista, että he vaativat naisia pidättäytymään raskaudesta, mutta eivät tarjoa [...] mahdollisuuksia pysäyttää raskautta”, tiedottaja Cecile Pouilly sanoi AFP:n mukaan.

Monissa Etelä-Amerikan maissa abortti on laitonta, tai se sallitaan vain, jos äidin henki on vaarassa. Esimerkiksi El Salvadorissa abortista voi saada jopa 40 vuotta vankeutta.

Zikavirus leviää enimmäkseen hyttysten pistojen välityksellä. Brasilialaiset tutkijat havaitsivat kuitenkin eilen, että virusta oli löytynyt syljestä ja virtsasta.

Tutkijat eivät ole varmoja siitä, voiko virus levitä esimerkiksi suutelemalla, mutta he kehottivat erityisesti raskaana olevia naisia varovaisuuteen.

ALEYDIS COLL / REUTERS
Soledadin pormestari Joao Herrera jakoi kondomeja ja hyönteiskarkoitetta zikaviruksen leviämisen vastaisessa kampanjatapahtumassa Kolumbiassa maanantaina.
Soledadin pormestari Joao Herrera jakoi kondomeja ja hyönteiskarkoitetta zikaviruksen leviämisen vastaisessa kampanjatapahtumassa Kolumbiassa maanantaina.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat