Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Syyria ärähti Saudi-Arabialle: Maajoukot palautetaan ”puisessa arkussa”

Pakolaisia kerääntyy yhä Syyrian ja Turkin vastaiselle rajalle

Ulkomaat
 
REUTERS
Syyrian ulkoministeri Walid Muallem puhui tiedotustilaisuudessa Damaskoksessa lauantaina.
Syyrian ulkoministeri Walid Muallem puhui tiedotustilaisuudessa Damaskoksessa lauantaina. Kuva: REUTERS

Syyria varoitti lauantaina Saudi-Arabiaa ja Turkkia lähettämästä maajoukkoja maaperälleen.

”Mikä tahansa maaoperaatio Syyrian alueelle ilman hallituksen lupaa katsottaisiin aggressioksi, johon täytyy vastata”, ulkoministeri Walid Muallem sanoi Damaskoksessa uutistoimisto AFP:n mukaan.

”Älköön kukaan luulko voivansa hyökätä Syyriaan tai loukata sen suvereenisuutta. Vakuutan, että kuka tahansa hyökkääjä palaa kotimaahansa puisessa arkussa.”

Saudi-Arabia ilmoitti torstaina pitävänsä mahdollisena sitä, että se lähettäisi maajoukkoja Syyrian taistelemaan jihadistijärjestö Isisiä vastaan, jos Yhdysvaltojen johtama kansainvälinen liittouma päättää tehdä maaoperaation.

Syyrian hallituksen tukija Venäjä on puolestaan sanonut, että Turkki suunnittelee hyökkäystä Syyrian puolelle. Turkki on kiistänyt väitteen.

Saudi-Arabia ja Turkki tukevat molemmat Syyrian oppositiota, joka taistelee presidentti Bashar al-Assadin hallintoa vastaan.

Lauantaina myös Iran kalisteli sapelia Saudi-Arabialle. Syyrian hallintoa tukevien Iranin eliittijoukkojen komentaja sanoi, ettei Saudi-Arabialla riitä rohkeutta lähettää joukkoja Syyriaan.

”[Saudit] ovat väittäneet sellaista, mutta en usko että he ovat riittävän rohkeita”, Mohammad Ali Jafari sanoi iranilaiselle Fars-uutistoimistolle Reutersin mukaan.

”Jos he lähettävät joukkoja, heidät lyödään ehdottomasti [...] Se olisi itsemurha.”

Iranilaisia joukkoja taistelee jo Syyriassa al-Assadin rinnalla. Iran ja Saudi-Arabia ovat verivihollisia, jotka kilpailevat alueellisesta vallasta.

Arviot Saudi-Arabian ja Turkin mahdollisesta maaoperaatiosta ovat lisääntyneet tällä viikolla, kun Syyria on yhdessä Venäjän kanssa ajanut Syyrian oppositiota edustavat asejoukot entistä ahtaammalle.

Tuhansia pakolaisia on kerääntynyt Turkin-vastaiselle rajalle, kun Syyrian armeija pyrkii saartamaan maan suurimman kaupungin Aleppon, joka on ollut vuosia osittain kapinallisten hallinnassa.

Aleppon valtaus olisi merkittävä strateginen voitto Syyrian hallitukselle, jonka asema oli vaakalaudalla ennen Venäjän syksyllä aloittamia ilmaiskuja.

Opposition hallussa olevilla alueilla Aleppossa asuu arviolta 350 000 ihmistä. Taistelujen kiihtyminen Aleppossa ja sen ympäristössä saattaisi johtaa entistä kiivaampaan pakolaisten tulvaan Syyriasta Turkkiin ja sieltä edelleen Eurooppaan.

Lauantaina Turkin-vastaisella rajalla Syyrian puolella oli noin 15 000 pakolaista, mutta arviolta 50 000 ihmistä oli matkalla rajalle, Turkin virallinen apujärjestö Afad sanoi.

”Tällä hetkellä siellä, missä väkijoukko odottaa, ei ole turvallisuuteen liittyvää hätätilaa. Heidän ensimmäinen prioriteettinsa oli päästä turvalliseen paikkaan, ja rajan toinen [Syyrian] puoli on turvallinen”, Afadin viranomainen sanoi Reutersin mukaan.

”Ruokaa ja apua jaetaan. Juuri nyt ei ole välitöntä hengenvaaraa.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat