Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kiinalaista uuttavuotta juhlitaan tänään – vauvakuume kasvaa apinan vuonna

Vanhan kiinalaisen kuukalenterin vuosi vaihtuu sunnuntaina. Aika on otollinen lasten hankinnalle, ja tulossa on myös ihmekuukausi.

Ulkomaat
 
Kiinalaista uuttavuotta juhlitaan tänään ympäri maailmaa
Kiinalaista uuttavuotta juhlitaan tänään ympäri maailmaa
Burmalaiset juhlivat kiinalaista uuttavuotta Yangonissa. Kiinalaisen kuukausikalenterin mukaan alkaa apinan vuosi. Kuva: Reuters
Tausta

Tuliapina tulee

 Vanhan kiinalaisen kuukalenterin mukaan vuosi vaihtuu tammi–helmikuussa. Arkielämässään kiinalaiset käyttävät silti samaa ajanlaskua kuin suomalaiset.

 Eri vuosista käytetään eläinten nimiä. Eläimiä on 12, ja ne vaihtuvat järjestyksessä rotta, nauta, tiikeri, jänis, lohikäärme, käärme, hevonen, vuohi, apina, kana, koira ja sika.

 Samat eläimet toistuvat myös kuukausien nimissä.

 Kiinalaisessa horoskoopissa vuosiin liitetään vielä viisi elementtiä, jotka toistuvat järjestyksessä puu, tuli, maa, metalli, vesi. Nyt on alkamassa tuliapinan vuosi.

 Yhdistelmistä syntyy 60 vuoden kierto.

Peking

Jos kiinalainen sanoo, että jotain tulee tapahtumaan apinan vuonna hevosen kuussa, hän tarkoittaa, ettei se luultavasti tapahdu ikinä. Puhekielessä paljon käytetty kielikuva viittaa asioihin, joiden toteutuminen ei ole uskottavaa tai todennäköistä.

Pian jotkut saattavat kuitenkin joutua tilille lupaamistaan palkankorotuksista tai kihlauksista, sillä kyseinen kuukausi on kerrankin tulossa.

Ensi maanantaina on kiinalainen uudenvuodenpäivä, ja siitä alkaa apinan vuosi. Hevosen kuukausi puolestaan alkaa tänä vuonna länsimaalaisen kalenterin mukaan 5. kesäkuuta ja päättyy 3. heinäkuuta.

Kiinalaisessa kansanperinteessä vuodet on nimetty kahdentoista eri eläimen mukaan. Samat eläimet toistuvat myös kuukausissa.

Kerran kahdessatoista vuodessa tulevasta ihmekuukaudesta on jo hyvissä ajoin otettu ilo irti esimerkiksi kiinalaisissa internetkeskusteluissa.

”Äitini sanoi joskus, että minulla on varaa ostaa asunto apinan vuonna hevosen kuussa. Toivon, että se äidin puheiden mukaisesti onnistuu puolen vuoden päästä”, toteaa yksi nimimerkillä esiintyvä kommentoija verkkopalvelu Weibossa.

Myös viime aikojen pörssiromahduksissa kärsineet voivat hakea kielikuvasta lohtua.

”Ihmiset ympärilläni sanovat, että pörssikurssit nousevat apinan vuonna hevosen kuussa. No, sehän on ensi kesäkuussa”, vitsailee toinen Weibo-kommentoija.

Apinan vuosi saattaa pieneltä osaltaan vaikuttaa myös syntyvyyteen. Kiinalainen horoskooppi perustuu syntymävuoteen, ja osa kiinalaisista pitää apinahoroskooppia toivotumpana kuin kuluvan vuoden vuohta tai seuraavan vuoden kukkoa.

Niinpä monien odotetaan ajoittavan synnytyksen tälle vuodelle. Kansanuskomuksen mukaan apinan vuonna syntyneet ovat älykkäitä, ovelia, vilkkaita ja suloisia kuin apinat.

Apinaan liittyy myös myönteistä merkki- ja numerosymboliikkaa, pohtii tutkija Zhao Shu Pekingin kirjallisuus- ja historiantutkimusmuseosta.

Apinaa tarkoittava kirjoitusmerkki hóu ääntyy samoin ja sisältää samanlaisen osan kuin merkki, joka tarkoittaa aatelisarvo markiisia, joten se yhdistyy mielikuvissa korkeaan statukseen. Lisäksi apina on järjestyksessä yhdeksäntenä kaikista vuosieläimistä, ja numero yhdeksän yhdistyy Kiinassa pituuteen, esimerkiksi pitkään elämään.

Apinavauvojen suosioon on varauduttu Pekingin äitiyssairaalassa, kertoo valtiollinen Pekingin aamuposti -lehti. Sairaala on ilmoittanut muun muassa lisäävänsä vastasyntyneiden tehohoitopaikkoja ja ensisynnyttäjien neuvontapalveluja.

Syiksi lisäyksiin on kerrottu Kiinan uusi kahden lapsen politiikka sekä apinan vuoden alkaminen.

Kiinassa kaikki eivät kuitenkaan usko, että apinan vuosi olisi sen parempi syntymävuosi kuin muutkaan vuodet.

”Jokaisella eläimellä on omat hyvät puolensa”, tutkija Zhao toteaa.

Syntyvyyteen saattaakin vaikuttaa apinan vuotta enemmän lainmuutos, joka tuli voimaan 1. tammikuuta. Kiina luopui niin sanotusta yhden lapsen politiikastaan, ja nyt kaikki kiinalaiset saavat tehdä ainakin kaksi lasta.

Uusi kahden lapsen politiikka antaa noin sadalle miljoonalle perheelle mahdollisuuden hankkia toisen lapsen, sanoi sosiologi Lu Jiehua Pekingin yliopistosta valtion uutistoimistolle Xinhualle viime lokakuussa, kun muutos julkistettiin. Hän arveli, että toisia lapsia alkavat aluksi tehdä lähinnä 1970-luvulla syntyneet.

Kiinassa varsinkaan nuorista kaupunkilaisista monet eivät halua enempää kuin yhden lapsen. Kolme vuosikymmentä jatkunut yhden lapsen politiikka on saanut monet pitämään yhden lapsen perhettä normaalina.

Elintason nousu ja kaupungistuminen ovat monissa maissa muutenkin pienentäneet perhekokoja.

Lisäksi Kiinassa vanhemmat yleensä haluavat panostaa mahdollisimman paljon lastensa kasvatukseen ja koulutukseen. Se on kallista, joten monet panevat mieluummin kaikki resurssit yhteen lapseen kuin jakavat niitä kahdelle.

Oman kiinalaisen horoskoopin voi käydä tarkistamassa täällä.

Reuters
Kiinalaisnaiset osallistuivat Pekingissä lokakuussa tapahtumaan, jossa rikottiin yhtä aikaa joogaavien odottavien äitien Guinnessin ennätys.
Kiinalaisnaiset osallistuivat Pekingissä lokakuussa tapahtumaan, jossa rikottiin yhtä aikaa joogaavien odottavien äitien Guinnessin ennätys.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat