Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ministeri vahvisti: CIA odotti tietovuotaja Snowdenin kotiinkuljetusta Tanskassa vuonna 2013

Tanska antoi CIA:lle luvan odottaa tietovuotaja Edward Snowdenin kuljettamista Yhdysvaltoihin Kööpenhaminassa. Oikeusministeri Søren Pind kertoi lakivaliokunnalle viime viikolla, ettei tiennyt asiasta aikaisemmin. Yhdysvallat aneli apua myös Suomelta samalla viikolla.

Ulkomaat
 
Handout
Markkinointikuva Edward Snowdenista kertovasta dokumentista Citizenfour.
Markkinointikuva Edward Snowdenista kertovasta dokumentista Citizenfour. Kuva: Handout

Kesällä 2013 yksi maailman merkittävimmistä tietovuotajista odotti turvapaikkapäätöstä Moskovassa. Samaan aikaan häntä odotettiin myös Tanskassa.

Yhdysvaltojen kansallisen turvallisuuden virasto NSA:lta suuren määrän luottamuksellista aineistoa vienyt ja medialle vuotanut Edward Snowden haluttiin takaisin kotiin. Tanskassa häntä odotti varmuuden vuoksi keskustiedustelupalvelu CIA:n lentokone.

Kun tanskalainen verkkolehti Denfri kertoi Yhdysvaltain lentokoneesta jo tammikuussa Tanskan oikeusministeriön asiakirjojen perusteella, Tanskan viranomaiset kiistivät asian.

Perjantaina The Local -verkkolehti kertoi, että Tanskan oikeusministeri Søren Pind vahvisti asian parlamentin lakivaliokunnalle. Oikeusministeri vetosi siihen, ettei ollut tiennyt asiasta aikaisemmin.

Tanska oli kesäkuussa 2013 myöntänyt Yhdysvalloille luvan käyttää Tanskan ilmatilaa ja lentokenttää. Teknologialehti The Register kertoi tunnuksella N977GA liikkuneen yksityiskoneen liikkeistä jo kesäkuussa 2014.

Yhdysvaltain oikeusministeriö aneli apua myös Norjalta, Ruotsilta ja Suomelta kesäkuussa 2013 – vain pari päivää sen jälkeen, kun CIA:n kone oli laskeutunut Tanskaan Kööpenhaminan kentälle.

Tanskan, Norjan, Ruotsin ja Suomen keskusrikospoliisien yhteyshenkilöille Tanskan lähetystön kautta lähetetystä diplomaattikirjeestä kertoi ensimmäisenä Norjan yleisradioyhtiö NRK.

Kirjeessä pyydetään, että mikäli Snowden, jonka passi oli mitätöity, sattuisi lähestymään vastaanottajien edustamia maita, Yhdysvalloille kerrottaisiin välittömästi. Oikeusministeriö oli valmistautunut käynnistämään luovutusvaatimuksen edellyttämät paperityöt välittömästi.

Tuolloin Yhdysvallat vaati myös Venäjää, jossa Snowden tuolloin oli, luovuttamaan tietovuotajan välittömästi. Näin ei tapahtunut, vaan Venäjä myönsi Snowdenille väliaikaisen turvapaikan elokuun alussa 2013.

Nykyisin Snowden asuu ja työskentelee Venäjällä. Hän asuu tyttöystävänsä kanssa Moskovan lähellä. Hänen matkastaan kertova dokumentti Citizenfour palkittiin Oscar-palkinnolla vuonna 2015.

Hänen varastamansa signaalitiedustelun aineisto on kiistatta muuttanut maailmaa ja tietoisuutta verkon turvallisuuden puutteista. Viimeisimpänä paljastuksena aineistosta on uutisoitu tammikuun lopussa, kun kävi ilmi, että Yhdysvallat ja Britannia vakoilevat Israelin miehittämättömien sotilaslennokkien tietoliikennettä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat