Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Venäjän kansallismielinen oikeisto on kriisissä – nyt nationalistit tähyävät länteen

Pietarissa päämajaansa pitävä ryhmä etsii kansainvälistä yhteistyötä, myös Suomesta.

Ulkomaat
 
Nikolai Gontar
Rodina-puolueen vaaliehdokas Juri Ljubomirski osoitti mieltään lauantaina Pietarissa. Maahanmuuton vastaiseen mielenosoitukseen osallistui noin 20 ihmistä.
Rodina-puolueen vaaliehdokas Juri Ljubomirski osoitti mieltään lauantaina Pietarissa. Maahanmuuton vastaiseen mielenosoitukseen osallistui noin 20 ihmistä. Kuva: Nikolai Gontar

Pietari/Moskova. Kansallismielisen Rodina-puolueen vaaliehdokas ja aktivisti, ekonomisti Juri Ljubomirski, 27, istuu pietarilaispitserian pöydässä myöhäisenä perjantai-iltana ja esittää näkemyksensä siitä, miksi äärioikeisto on Euroopassa vahvoilla.

”Siirtolaisuus ei ole ainoa syy”, Ljubomirski sanoo. ”Se on vasta sijalla kaksi. Ensisijainen syy on, että Euroopan maat ovat menettäneet suvereniteettinsa.”

Hieman yllättäen EU ja sen idea Euroopan kansojen yhteistyöstä on Ljubomirskin mukaan loistava. Syyllinen asioiden huonoon jamaan on hänen mielestään Yhdysvallat, joka ”estää vahvan eurooppalaisen keskusvaltion synnyn”.

Noin 20 ihmistä kokoontui Pietarissa lauantaina tukemaan Euroopan maahanmuuton vastustajia. Järjestäjinä olivat Rodinan lisäksi Kansallisdemokraattinen puolue NDP sekä Venäjän imperialistinen liike RID.

Natsiksi nuori oikeistoradikaali ei tunnustaudu, vaikka natsit tuomitessaan Eurooppa heittikin hänen mielestään ”paljon hyvää” menemään. ”Lapsi meni pesuveden mukana.”

EU on joka tapauksessa tulossa Ljubomirskin mielestä tiensä päähän. Hänen mukaansa vanha valtaeliitti hokee suvaitsevaisuutta ja monikulttuurisuutta, kunnes tukahtunut kansan mielipide lopulta purkautuu.

”Luulen, että vuoteen 2020 mennessä näemme poliitikkojen toiminnan hedelmät vallan vaihdoksina, ja todennäköisesti pioneeri on Ranska”, Ljubomirski veikkaa.

Ljubomirskin edustama laitaoikeistoryhmä ei ole mikään Venäjän äärioikeiston voimatekijä.

Mielenkiintoiseksi oikeistoryhmän tekevät kohta vuoden päivät jatkuneet yritykset järjestää kansainvälistä yhteistyötä aatetoverien kanssa. Ryhmä osallistui lauantaiseen Euroopan siirtolaisvastaiseen mielenosoituspäivään.

Ljubomirski on World National-Conservative Movement (WNMC) -nimisen yhteistyöjärjestön järjestelykomitean puheenjohtaja. Ääriliikkeiden tutkija Anton Šehovtsov julkaisi blogissaan viime vuoden puolella listan 52 uusoikeistolaisesta puolueesta tai järjestöstä, joille WNCM on esittänyt yhteistyötä. Julki tuli myös yhteistyötarjouskirje.

”Se kirje, joka on ollut julkisuudessa, oli lähetetty vain James Dowsonille ”, Ljubomirski kuittaa. ”Se ei millään tavalla kuvasta toimintaamme. Lehdistö vain sai tietää etukäteen suunnitelmistamme.”

Abortinvastustaja Dowson on toiminut Britannian ääripuolueissa. Julkisuuteen tullut pietarilaisten 52 mahdollisen yhteiskumppanin lista on kuitenkin hyvin kirjava. Suomesta mukana ovat perussuomalaiset, Suomen sisu ja Kansallinen vastarinta.

Perussuomalaisten puoluesihteerin Riikka Slunga-Poutsalon mukaan kirjettä pietarilaisilta ei ole tullut, mutta jonkinlainen yhteydenotto kuitenkin.

”Sieltä tuli kutsu johonkin Facebookin keskusteluryhmään”, Slunga-Poutsalo kertoo. ”Mutta kun me emme oikein syttyneet tällaiselle yhteistyölle, niin lähdin sieltä pois aika nopeasti. Nämä reunaääriliikkeet eivät oikein osu meihin.”

”Olemme saaneet yhteydenoton kyseiseltä taholta, mutta emme ole lähdössä mukaan yhteistyöhön”, vastaa Suomen Sisun puheenjohtaja, kansanedustaja Olli Immonen (ps) sähköpostitse. ”Keskitymme tällä hetkellä toimintamme kasvattamiseen puhtaasti omassa maassamme.”

Venäjän yhteistyöhön Euroopan äärioikeiston kanssa suhtaudutaan lännessä epäluuloisesti, koska sen epäillään rahoittavan änkyräryhmiä horjuttaakseen Euroopan unionia.

Periaatteessa myös Venäjän nationalisteja voitaisiin käyttää tällaisen myyräntyön välineenä. Tutkija Šehovtsovin mukaan ruotsalainen Nordiska Motståndsrörelsen on jotain pietarilaiselta WNCM:ltä saanutkin. Läheiset suhteet Rodina-puolueeseen panevat epäilemään, että rahoituksella olisi jonkinlainen poliittinen siunaus.

”Aatetta, joka ei ole minkään arvoinen, ei saada toimimaan millään rahasummilla”, Juri Ljubomirski vastaa rahoituskysymykseen. ”Ei tämä ole kaupallinen projekti vaan ideologinen.”

Ljubomirski sanoo toimivansa Euroopan äärioikeistopuolueiden järjestössä AFP:ssä, jossa ovat mukana muun muassa Kreikan Kultainen aamunkoitto ja Saksan uusnatsipuolue NDP. Tämä allianssi on edeltäjästään irronnut fraktio, ja keskinäiset kiistat näyttävät olevan äärioikeistossa arkipäivää.

”Käytäväpuheissa olemme kaikki ystäviä, mutta kun puhe siirtyy viralliselle tasolle, ei aina yhdessä kyetäkään toimimaan”, Ljubomirski myöntää.

Riitaisia ovat kansallismielisten oikeistojärjestöjen jäsenet myös Venäjällä, eikä heillä juuri nyt mene erityisen hyvin.

”Venäjän nationalistien katuradikaali liike on kriisissä”, sanoo rasismia ja ääriliikkeitä tutkivan Sova-kansalaisjärjestön johtaja Aleksandr Verhovski kellaritoimistossaan Moskovan keskustassa. ”He ovat umpikujassa.”

Verhovskin mukaan liike saavutti suosionsa huipun vuoteen 2011 mennessä siirtolaisvastaisilla iskulauseilla. Pelkällä muukalaisvihalla kyettiin kokoamaan parhaaseen mielenosoitukseen 6 000 ihmistä, ja siihen se jäi. Sitten alkoivat liberaalin opposition mielenosoitukset, ja nationalistit jäivät kakkoseksi.

Viimeinen niitti Verhovskin mukaan oli Ukrainan sota. Ensinnäkin se jakoi taas kansallismielisten rivit: vapaaehtoisia lähti rintaman molemmille puolille. Vallanpitäjät taas pelkäsivät Itä-Ukrainasta palaavien vapaaehtoisten aiheuttavan ongelmia.

”Donbassin vapaaehtoisista osa on jo palannut”, Verhovski sanoo. ”He ovat ihmisiä, joilla on sotakokemusta, jotka pääsevät käsiksi aseisiin, joilla on hyvin organisoitunut verkosto. Heitä ei voi kontrolloida, he ovat uhka. Sitä pelkää hallitus, ja niin pelkään minäkin.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat