Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uudistusmieliset saivat satoja ehdokkaita lisää Iranin vaaleihin – konservatiivit pelkäävät tappiota ydinsovun takia

Kaikkien parlamenttiehdokkaiden pitää saada hyväksyntä niin sanotulta vartijoiden neuvostolta, jossa on konservatiivienemmistö

Ulkomaat
 
ALESSANDRO BIANCHI / REUTERS
Iranin uudistusmielinen presidentti Hassan Ruhani vieraili Roomassa tammikuun lopussa.
Iranin uudistusmielinen presidentti Hassan Ruhani vieraili Roomassa tammikuun lopussa. Kuva: ALESSANDRO BIANCHI / REUTERS

Iran on hyväksynyt parlamenttivaaleihinsa noin 1 500 ehdokasta lisää. Se kasvattaa ehdokkaiden kokonaismäärää lähes kolmasosalla.

Suuri osa uusista hyväksytyistä kuuluu uudistusmielisten rintamaan, jonka menestymismahdollisuuksien uskotaan näin kasvavan vaaleissa kolmen viikon päästä, kertoo uutistoimisto Reuters.

Parlamenttia hallitsevat konservatiivit pelkäävät, että presidentti Hassan Ruhanin solmima ydinsopu ja kansainvälisten talouspakotteiden purkaminen satavat uudistusmielisten laariin.

Kaikkien parlamenttiehdokkaiden pitää saada hyväksyntä niin sanotulta vartijoiden neuvostolta, jossa on konservatiivienemmistö. Viime kuussa se hyväksyi vain 4 700 hakijaa 12 000:sta, mutta nyt hyväksyttyjä on yhteensä 6 180. Uutistoimisto AFP:n mukaan määrä saattaa yhä nousta.

”Meillä ei ole ollut yhtä paljon hyväksyttyjä ehdokkaita yksissäkään vaaleissa”, sisäministeriön edustaja Hossein Ali Amiri sanoi lauantaina valtiollisen Irna-uutistoimiston mukaan.

Iranin parlamenttiin valitaan 290 edustajaa neljän vuoden virkakaudelle 26. helmikuuta.

Samana päivänä kansa äänestää 88 edustajaa niin sanottuun asiantuntijainkokoukseen, jonka virkakausi kestää kahdeksan vuotta. Moni pitää tätä valintaa parlamenttivaalejakin merkittävämpänä, koska asiantuntijainkokous nimittää seuraajan Iranin korkeimmalle johtajalle, ajatollah Ali Khameneille, 76, kun tämä aikanaan kuolee.

Korkein johtaja on Iranin islamilaisen tasavallan päämies, ja hallitusta johtava presidentti toimii hänen alaisuudessaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat