Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Äärioikeisto marssi lauantaina Euroopan kaduilla

Islaminvastainen marssi keräsi joitakin satoja Birminghamissa. Poliisi piti marssijat ja vastamielenosoittajat erillään. Pegidalaiset marssivat myös muissa Euroopan kaupungeissa.

Ulkomaat
 
Conor O'Leary
Islaminvastaisen Pegida-liikkeen jäseniä marssi lauantaina Britannian Birminghamissa. Pegida järjesti lauantaina marsseja ainakin yli kymmenessä Euroopan kaupungissa.
Islaminvastaisen Pegida-liikkeen jäseniä marssi lauantaina Britannian Birminghamissa. Pegida järjesti lauantaina marsseja ainakin yli kymmenessä Euroopan kaupungissa. Kuva: Conor O'Leary

Birmingham/Helsinki. Saksasta lokakuussa 2014 alkanut islaminvastainen Pegida-liike rantautui lauantaina Britanniaan, kun jokunen sata äärioikeistolaista mielenosoittajaa marssi islamia vastaan kaatosateessa Birminghamin teollisuusalueella.

Pegida on jo aiemmin yrittänyt pariinkin otteeseen järjestäytyä Britanniassa, mutta laihoin tuloksin. Eurooppalaisen maahanmuuttokriisin paheneminen sekä Kölnissä ja muualla tapahtuneet naisten ahdistelut ovat kuitenkin antaneet happea äärioikeistolaiselle liikehdinnälle.

Birminghamin-marssi ei kerännyt isoa joukkoa osallistujia, mutta paikalle tulleet olivat aiempaa määrätietoisempia.

”Poliitikot eivät uskalla tarttua islamin mukanaan tuomiin ongelmiin. Nyt on aika tajuta totuus islamista”, Pegidan pääpuhujiin Birminghamissa kuulunut Paul Weston kertoi lauantaina ennen marssin alkua.

Weston on toiminut useissa äärioikeistolaisissa ja populistisissa puolueissa. Hänen ympärillään pörräsi ihailijoiden joukko.

Britannian Pegidan johtohahmoihin Westonin ohella kuuluu Tommy Robinson, joka on äärioikeistolaisen The English Defence League -järjestön entinen johtaja.

Monilla eri nimillä esiintynyt Robinson oli kehottanut pegidalaisia pysymään Birminghamin-marssilla rauhallisina ja pidättäytymään alkoholista, iskulauseista ja naamioitumisesta. Tavoitteena oli kerätä uskottavuutta.

Myös Robinsonin pitämä puhe pyrki paketoimaan vanhat äärioikeistolaiset ajatukset salonkikelpoisena länsimaisen demokratian ja naisten oikeuksien puolustuksena. Hänenkin sanomansa pääsisältö oli islam ja sen mukanaan tuomat ongelmat.

Iso joukko poliiseja piti rasismia vastustavat vastamielenosoittajat ja pegidalaiset erillään toisistaan. Vastamielenosoittajien pääkulkue oli ohjattu Birminghamin keskustaan.

Pegida-marssin alkupisteelle rautatieasemalle pääsi vain kourallinen rasismin vastustajia – ja heidätkin poliisi ohjasi aidan taakse pegidalaisista.

”On erittäin tärkeä olla mukana osoittamassa mieltä rasismia vastaan. Britannia on ainakin toistaiseksi onnistunut tukkimaan äärioikeiston leviämisen. Meillä ei ole Ranskan Marine Le Penin kaltaisia poliittisia johtajia”, vastamielenosoittajien kylttiä kantanut Martin Lynch kertoi lauantaina.

Niin ikään rasismia vastustamassa ollut Steve Johnston ei uskonut, että ääriaatteet voimistuvat Britanniassa.

”Kolmannes briteistä on lahjoittanut rahaa pakolaisten hyväksi. Emme ole rasistinen maa”, hän sanoi.

Lauantaina pegidalaiset marssivat monessa eurooppalaisessa kaupungissa.

Pegidan perustamispaikassa Saksan Dresdenissä marssi saksalaismedian mukaan noin 8 000 ihmistä. Uutistoimisto AFP:n mukaan moni kantoi kylttejä, jotka arvostelivat liittokansleri Angela Merkeliä lepsusta suhtautumisesta siirtolaisiin. Vastamielenosoitus keräsi noin 2 000 osallistujaa.

Calais’ssa Pohjois-Ranskassa äärioikeiston raportoitiin ottaneen yhteen poliisin kanssa, mikä johti pariinkymmeneen pidätykseen. Poliisi oli kieltänyt marssin, jolle kuitenkin ilmaantui noin 150 osallistujaa.

Prahassa kahden eri äärioikeistoryhmän järjestämään tapahtumaan osallistui AFP:n mukaan noin 5 000 ihmistä.

Amsterdamissa poliisi pidätti toistakymmentä ihmistä, kun sekä pegidalaiset että heidän vastustajansa saivat kokoon muutaman sadan ihmisen mielenosoitukset.

Birminghamissa Pegida-marssin osallistujajoukko oli sekoitus äärioikeistolaista työväenluokkaa, huligaaneja ja yhden asian aktivisteja. Yhdistävä tekijä oli islaminvastaisuus ja muukalaisvihamielisyys.

”Olen täällä, koska olen lesbo. Sukupuolivähemmistöillä ei ole islamilaisissa maissa mitään oikeuksia. En halua, että myönteisyys islamia kohtaan lisääntyy Britanniassa”, naisystävänsä kanssa liikkeellä ollut Julie sanoi.

Hän ei halunnut kertoa sukunimeään: ”Jos islamia arvostelee, voi menettää työnsä.”

Marssijoista naiset olivat selvässä vähemmistössä.

Paikalla Briminghamissa oli myös äärioikeistolaisen EDL:n jäseniä.

”Miksikö olen täällä? Koska islam on ongelma, eikä poliitikoilla ole munaa sanoa sitä. Ei minulla rauhallisia muslimeja vastaan mitään ole”, EDL-tunnuksiseen pipoon sonnustautunut Paul Whiteside sanoi.

Birminghamin Pegida-marssia oli seuraamassa myös iso joukko toimittajia ja kourallinen uteliaita sekä ääriliikkeitä ammattinsa puolesta seuraavia.

”Olen täällä, koska haluan verrata tapahtumia siihen, miten lehdet kirjoittavat tästä huomenna. Saako muuten Suomessa yhä sanoa, että Mannerheim on sotasankari?” vaimonsa kanssa Bathista Birminghamiin saapunut Alexander sanoi. Hänkään ei halunnut kertoa sukunimeään.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat