Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Trump uhkasi palauttaa vesikidutuksen ja ”paljon pahempaa” Yhdysvaltoihin

Ulkomaat
 
CARLO ALLEGRI / Reuters
Donald Trump on puhunut vesikidutuksen puolesta aiemminkin. Hänen suosionsa on saanut muutkin ehdokkaat siirtymään terrorisminvastaisissa kommenteissa yhä kovemmalle linjalle.
Donald Trump on puhunut vesikidutuksen puolesta aiemminkin. Hänen suosionsa on saanut muutkin ehdokkaat siirtymään terrorisminvastaisissa kommenteissa yhä kovemmalle linjalle. Kuva: CARLO ALLEGRI / Reuters

Washington

Republikaanien presidenttiehdokkaaksi pyrkivä Donald Trump uhkasi ottaa uudelleen käyttöön vesikidutuksen ”ja helvetin paljon pahempaa” terroriepäiltyä vastaan Yhdysvalloissa. Trump ei täsmentänyt, mitä muita kidutuskeinoja hän tarkoitti.

Republikaanien presidenttiehdokkaiksi pyrkiviltä kysyttiin vaaliväittelyssä varhain sunnuntaina Suomen aikaa, onko vesikidutus eli epäillyn hengityselinten täyttäminen vedellä kidutusta vai ei. Keskustiedustelupalvelu CIA käytti vesikidutusta terroriepäiltyjä vastaan vuoden 2001 terrori-iskujen jälkeen.

Kun käytäntö tuli julkisuuteen, sekä presidentti George W. Bush että myöhemmin presidentti Barack Obama kielsivät sen. Vesikidutus on todettu sekä tehottomaksi että kansainvälisten sopimusten vastaiseksi.

”Ei se tarkalleen täytä kidutuksen määritelmää”, sanoi texasilaissenaattori Ted Cruz vesikidutuksesta ja kutsui sitä ”tehostetuksi kuulustelukeinoksi”. Hän sanoi, ettei presidenttinä toisi vesikidutusta uudelleen ”laajamittaiseen” käyttöön, mutta ”jos tämä maa olisi vaarassa tai meidän pitäisi säästää kaupunki [terrori-iskulta], käyttäisin kaikkia saatavilla olevia keinoja”.

Floridan entinen kuvernööri Jeb Bush puolusti veljensä, presidentti George W. Bushin toimintaa terrorisminvastaisen sodan aikana. Bush sanoi kuitenkin, että vesikidutuksen kieltävä laki on hyvä sellaisena kuin se nyt on.

Floridalaissenaattori Marco Rubio pääsi väistämään kysymyksen sanomalla, että Yhdysvallat ei tällä hetkellä ”kuulustele ketään”, koska Obama haluaisi sulkea Guantánamo Bayn vankilan ja lähettää vankeja pois sieltä.

”Meidän pitäisi lähettää ihmisiä takaisin Guantánamoon”, hän sanoi.

Aiemmin Rubio on sanonut useaan kertaan, että hän lähettäisi terroriepäillyt Guantánamoon, ”jossa ottaisimme selvää kaiken, minkä he tietävät”.

Republikaanien kidutusmyönteiset kommentit johtuvat siitä, että nämä yrittävät vedota äänestäjiin, jotka ovat pelästyneet Pariisin ja San Bernardinon terrori-iskuja.

Pariisin marraskuisen terrori-iskun jälkeen 83 prosenttia amerikkalaisista äänestäjistä piti The Washington Postin ja uutiskanava ABC:n mielipidemittauksessa todennäköisenä sitä, että Yhdysvalloissa tapahtuu lähitulevaisuudessa paljon ihmishenkiä vaatinut isku.

Republikaaniehdokkaita on myös ravistellut rääväsuu Trumpin suosio. Trump on puhunut vesikidutuksen puolesta aiemminkin, ja hänen suosionsa on saanut muutkin ehdokkaat siirtymään ulkopolitiikassa ja terrorisminvastaisissa kommenteissa yhä kovemmalle linjalle.

Demokraattien johtava ehdokas Hillary Clinton on tuominnut vesikidutuksen.

”Tänään voimme sanoa kovalla ja kirkkaalla äänellä, että Yhdysvaltain ei enää koskaan pitäisi hyväksyä tai harjoittaa kidutusta missään maailmassa”, Clinton sanoi joulukuussa 2014.

New Hampshiren esivaalit järjestetään tiistaina. Osavaltion mielipidemittauksia johtaa Trump, jota kannattaisi 28 prosenttia republikaaneista. Seuraavaksi suosituimpia ovat Rubio 17 prosentin ja Cruz 13 prosentin kannatuksella.

Väittelyn jälkeen uutiskanava ABC:n kommentaattorit arvioivat, ettei Rubio onnistunut väittelyssä niin hyvin, että hän haastaisi Trumpin ja nousisi maltillisten republikaanien suosioksi. Republikaanien presidenttiehdokas saattaa ratketa vasta pitkällisen kisan jälkeen.

Ensimmäiset äänet annettiin viime maanantaina Iowassa, joka on keskimääräistä konservatiivisempi osavaltio. New Hampshire on sen peilikuva: äänestäjät ovat keskimääräistä koulutetumpia ja maallisempia.

New Hampshiren erikoisuus on myös se, että kuka tahansa rekisteröitynyt äänestäjä voi äänestää kumpaa tahansa, republikaanien tai demokraattien ehdokasta. Siksi New Hampshiren esivaali suosii yleensä maltillisia keskitien ehdokkaita.

Näin valitaan Yhdysvaltojen presidentti
Näin valitaan Yhdysvaltojen presidentti
Yhdysvaltojen presidentin valinta on monivaiheinen kisa, joka huipentuu marraskuussa 2016. Grafiikkavideo selittää päävaiheet alle kahdessa minuutissa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat