Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Venäjän parlamentin alahuoneen vaalit järjestetään syyskuussa – huono taloustilanne voi lisätä mielenosoituksia

Ulkomaat
 
Sergei Karpuhin / Reuters
Venäjän parlamentin alahuoneen jäsenet äänestämässä maaliskuussa 2014.
Venäjän parlamentin alahuoneen jäsenet äänestämässä maaliskuussa 2014. Kuva: Sergei Karpuhin / Reuters
Fakta

Vaaleja aikaistettiin

 Venäjällä järjestetään parlamentin alahuoneen duuman vaalit syyskuun kolmantena sunnuntaina.

 Vaalien ajankohtaa aikaistettiin joulukuulta.

 Myös vaalitapaa muutettiin. Kansanedustajista puolet valitaan puoluelistoilta ja puolet yhden edustajan vaalipiireistä.

 Duumassa on 450 paikkaa. Sen toimikausi on viisi vuotta.

Venäjän syyskuisissa duumanvaaleissa tuskin nähdään yllätyksiä, mutta niiden ympärillä voi tapahtua paljon, sanoo Grigori Melkonjants venäläisestä vaalitarkkailujärjestö Golosista.

”Vaaleista on tulossa katalysaattori protesteille. Erilaiset ryhmät ymmärtävät, että vaalienalusaika on hetki yrittää vaikuttaa”, hän sanoo.

Kurjistuva taloustilanne todennäköisesti lisää mielenosoituksia.

Duuma eli parlamentin alahuone on lähinnä seremoniallinen, vaikka se säätää lait.

Duumassa on nyt valtapuolue Yhtenäisen Venäjän lisäksi kolme puoluetta, joita kutsutaan järjestelmäoppositioksi. Ne ovat ”virallisia” oppositiopuolueita, jotka eivät tosissaan haasta vallanpitäjiä.

”Mitään oikeaa keskustelua [duumassa] ei käydä”, Melkonjants sanoo.

Vaalit ovat silti tärkeät, sillä niissä voidaan osoittaa kansan tukevan vallanpitäjiä. Järjestelmäopposition avulla järjestelmä näyttää demokraattiselta.

Edellisten, joulukuun 2011 vaalien jälkeen alkoivat laajat mielenosoitukset vaalivilppiä vastaan. Vilppiä on odotettavissa nytkin, sillä paikallisviranomaisten on varmistettava Yhtenäisen Venäjän menestys.

Vilpin kirjaamisessa Golosilla on merkittävä rooli. Siksi se on joutunut usein hankauksiin viranomaisten kanssa.

Viranomaiset julistivat sen jo ulkomaiseksi agentiksi väittäen sen saaneen ulkomaista rahoitusta. Viime kesänä päätös peruttiin. Nyt Golos kerää rahoituksensa tavallisilta venäläisiltä.

Melkonjants huomauttaa, ettei vaalipäivän tapahtumilla ole juuri merkitystä. Olennaiset epäreiluudet on tehty jo ennen sitä. ”Oikeastaan kiinnostavaa on vain äänestysaktiivisuus.”

Sitäkin on usein sormeiltu, sillä korkea äänestysprosentti on vallanpitäjille tärkeä.

Vaalit poikkeavat aiemmista erityisesti huonon taloustilanteen vuoksi. ”Yleinen mieliala on täysin eri kuin 2011. Aiemmin vaalien aikaan on ollut hyvä taloustilanne. Niinpä he ovat pystyneet korottamaan vaalien alla palkkoja ja ratkaisemaan muitakin ongelmia”, hän sanoo.

”Nyt rahat eivät riitä. Monien elintaso heikkenee rajusti.”

Samaan aikaan duuman vaalien kanssa järjestetään monia paikallisvaaleja. Alueilla on tyytymättömyyttä, sillä paikalliseliitit kokevat Moskovan vievän liian ison osan tuloista.

Melkonjants ei usko, että varsinaiset oppositiopuolueet pääsisivät ehdolle tai duumaan. Venäjällä spekuloidaan lähinnä siitä, mitä puolueita duumaan päätetään ottaa. ”Vaaleissa on taatusti kaksi puoluetta, Yhtenäinen Venäjä ja kommunistit.”

Todennäköisesti myös Vladimir Žirinovskin räyhäkansallinen liberaalidemokraatit on tarpeeksi hyödyllinen.

Neljäs puolue Oikeudenmukainen Venäjä sai viimeksi protestiääniä, ja läpi meni kolme oppositiomielistä ehdokasta. Nyt puolueen kohtalo on epäselvä. Sen tilalle voidaan nostaa yksi tai useampi uusi puolue.

”Puolueita on paljon, nykyisin yli 70. Niitä perustetaan ja likvidoidaan helposti, mutta iso osa on ’tyhjiä kuoria’ ”, hän sanoo.

”Puolueiden rekisteröintiä helpotettiin viime vaalien jälkeisten mielenosoitusten jälkeen. Yhtään oikeaa uutta puoluetta ei silti ole syntynyt.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat