Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kovat mielipiteet, tunteisiin vetoava elämäntarina – Rubio on maltillisten republikaanien toivo

New Hampshiren esivaalit pidetään tänään. Kovassa nousussa oleva republikaanien Marco Rubio on maltillinen vain verrattuna Donald Trumpiin ja Ted Cruziin.

Ulkomaat
 
Carlo Allegri / Reuters
Republikaanien presidenttiehdokas Marco Rubio puhui kampanjatilaisuudessa Manchesterissa New Hampshiressa sunnuntaina.
Republikaanien presidenttiehdokas Marco Rubio puhui kampanjatilaisuudessa Manchesterissa New Hampshiressa sunnuntaina. Kuva: Carlo Allegri / Reuters
Fakta

New Hampshiren esivaalit pidetään tiistaina

 Monmouthin yliopiston sunnuntaina julkaistun mielipidemittauksen mukaan suosituin republikaaniehdokas New Hampshiressa on Donald Trump, jota kannattaa 30 prosenttia republikaaneista. Seuraavaksi suosituimpia ovat John Kasich (14 prosenttia) ja Marco Rubio ja Jeb Bush (13 prosenttia).

 Demokraattien Bernie Sandersia kannattaa 52 ja Hillary Clintonia 42 prosenttia demokraateista.

 New Hampshiren äänestäjät ovat keskimääräistä koulutetumpia ja maallisempia. Kuka tahansa rekisteröitynyt äänestäjä voi äänestää kumpaa tahansa, republikaanien tai demokraattien ehdokasta. Siksi New Hampshiren esivaali suosii yleensä maltillisia ehdokkaita.

Manchester, New Hampshire

”Valtavan yleisömäärän takia tapahtuma on siirretty uusiin tiloihin”, lukee sähköpostissa.

Presidentiksi pyrkivä Marco Rubio on nyt kuumaa laavaa lumisessa New Hampshiressa, jonka esivaalit järjestetään tänään tiistaina. Iowassa kolmanneksi tullut republikaaniehdokas Rubio on toistaiseksi niiden paras toivo, jotka haluavat puolueen ehdokkaaksi keskitien kulkijan.

Sunnuntai-iltana heitä oli kokoontunut satamäärin palloiluhalliin Manchesterin pikkukaupungissa: vakavaa ja vaatimatonta valkoista väkeä, joka arasteli täyttää penkkirivejä edestä. Leveästi hymyilevä Rubio asteli lavalle kuin kotiinsa näyttäen sinisessä villapaidassaan paljon 44-vuotiasta nuoremmalta.

Barack Obama haluaa tehdä tästä maasta sellaisen kuin muut maat. Mutta jos pitää ulkomaista, kannattaa muuttaa ulkomaille. Me olemme Amerikassa.” Sanat ovat jyrkkiä, mutta Rubio hymyilee lämpimästi kuin puhuisi tutuille, jotka kyllä tietävät, ettei hän tarkoita pahaa.

Se, että Rubiota kutsutaan näissä vaaleissa maltilliseksi, kertoo paljon näistä vaaleista. Rubio on maltillinen suhteessa laitaoikeiston senaattoriin Ted Cruziin ja populistirääväsuu Donald Trumpiin. Pohjoismaisesta näkökulmasta hän on kova konservatiivi. Hän haluaa leikata veroja ja purkaa presidentti Obaman terveydenhoitouudistuksen, jonka ansiosta pienituloisilla on varaa sairasvakuutukseen.

”Minun johdollani meistä tulee yrittäjien maa, ei sosialistimaa, jollaista Bernie Sanders haluaa”, Rubio sanoo. ”Minun johdollani päätökset terveydenhoidosta kuuluvat ihmisille, eivät valtiolle.”

Rubio vastustaa aborttioikeutta myös silloin, jos nainen tulee raiskatuksi tai raskaaksi insestin seurauksena.

”Oikeutemme eivät tule presidentiltä tai perustuslaista, oikeutemme tulevat Jumalalta”, Rubio sanoo.

Eläkkeelle jäänyt lastenhoitaja Marlene Foye ei pidä Rubiota liian jyrkkänä. ”Miksi rangaista lasta rikoksesta? Jos nainen raiskataan, hän voi antaa lapsen adoptoivaksi.”

CARLO ALLEGRI
Pohjoismaisesta näkökulmasta Rubio on kova konservatiivi.
Pohjoismaisesta näkökulmasta Rubio on kova konservatiivi.

Ulkopolitiikassa Rubio on haukka, joka kasvattaisi Yhdysvaltain armeijaa ja ajaisi nykyistä kovempia toimia äärijärjestö Isisiä ja Irania vastaan.

”Maailma on turvallisempi paikka silloin, kun Yhdysvallat on maailman vahvin sotilasvalta”, Rubio sanoo kuin näin ei enää olisi.

Joissain asioissa Rubio on tietoisen epämääräinen. Hän on epäillyt, ettei ilmastonmuutos johdu ihmisen toiminnasta. The Center for responsive politics -tutkimuskeskuksen mukaan Rubio on saanut satojatuhansia dollareita kampanjatukea öljyteollisuudelta.

Toinen Rubiolle hankala aihe on siirtolaisuus. Senaatissa hän ajoi lakiuudistusta, jonka avulla luvattomat siirtolaiset olisivat saaneet ajan myötä Yhdysvaltain kansalaisuuden. Asenteet siirtolaisia vastaan ovat kuitenkin koventuneet, ja nyt Rubio esiintyy luvattoman siirtolaisuuden tiukkana vastustajana.

Monet äänestäjät uskovat kuitenkin, että presidenttinä Rubio olisi myötätuntoisempi kuin Cruz tai Trump, joka haluavat heittää yli 11 miljoonaa luvatonta siirtolaista ulos maasta.

”Jos kaikki luvattomat heitettäisiin ulos, kuka tekisi maataloustyöt? Kuka pyörittäisi ravintoloita? Yhdysvaltain talous kärsisi pahasti”, sanoo insinööri Bill Connally.

Kilpakumppanit arvostelevat Rubiota myös kokemattomuudesta: Rubio on ensimmäisen kauden senaattori, kuten Obama noustessaan presidentiksi. Lauantain vaaliväittelyssä Rubio hätääntyi selvästi, kun joutui arvostelun kohteeksi, ja alkoi toistella robottimaisesti Obaman vastaisia syytöksiä.

Kovia mielipiteitään Rubio pehmentää vetoavalla elämäntarinallaan. Köyhien kuubalaissiirtolaisten poika kertoo usein, kuinka hänen kielitaidoton isänsä kulki kantaen lappua, johon joku oli kirjoittanut englanniksi ”etsin töitä”. Rubio sanoo elävänsä amerikkalaista unelmaa ja väittää, että ”missään muualla maailmassa” baarimikon ja siivoojan poika ei voisi tavoitella maan korkeinta virkaa.

Rubio puhuu mielellään myös siitä, mitä vastustajat ajattelevat hänestä.

”Minä olen puolueemme paras mahdollisuus voittaa vaalit. Demokraatitkin ovat sitä mieltä”, Rubio sanoo ja hukkuu tilaisuuden lopuksi selfiekeppien ja mikrofonien risukkoon.

Rubion nousu Cruzin tai Trumpin vaihtoehdoksi riippuu kuitenkin New Hampshiren tuloksesta. Myös Floridan entinen kuvernööri Jeb Bush, New Jerseyn kuvernööri Chris Christie ja Ohion kuvernööri John Kasich yrittävät nousta maltillisten republikaanien suosikiksi.

Kaikki neljä eivät voi jatkaa uskottavaa kampanjaa New Hampshiren jälkeen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat