Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalaismepeistä suurin osa uskoo Britannian pysyvän EU:ssa

Brexitiä pidetään arvaamattomana hankkeena, joka voi jopa tuhota EU:n.

Ulkomaat
 
Luke MacGregor Reuters
Britannian pääministerin David Cameronin toiveena on järjestää kansanäänestys Britannian EU-jäsenyydestä jo kesäkuun 23. päivä.
Britannian pääministerin David Cameronin toiveena on järjestää kansanäänestys Britannian EU-jäsenyydestä jo kesäkuun 23. päivä. Kuva: Luke MacGregor Reuters

Euroopan vuosi

Helsingin Sanomat syventää ja laajentaa tänä vuonna Eurooppa-uutisointiaan. Yksi osa ponnistusta on Suomen europarlamentaarikkojen näkyvyyden lisääminen. Meppiraateja julkaistaan koskien Euroopan suuria kysymyksiä.

Kaikki HS:n Eurooppa-aiheiset uutiset ja analyysit ovat luettavissa verkossa aihesivustolla hs.fi/eurooppa.

Bryssel

Suomen europarlamentaarikkojen eli meppien enemmistö ei pidä kovin todennäköisenä sitä, että Britannia päätyisi eroamaan Euroopan unionista kansanäänestyksen kautta. Silti kukaan ei pysty sanomaan asiaa varmaksi, koska Britannian neuvottelut muiden EU-jäsenmaiden kanssa ovat kesken ja brittien kyselyissä kansa on jakautunut suunnilleen keskeltä kahtia.

Mepit ovat melko yksituumaisia sen suhteen, että Britannian ero eli Brexit olisi arvaamaton prosessi, joka voi tehdä useiden kriisien kanssa painivan EU:n tulevaisuuden epävakaaksi. Lisäksi unionista katoaisi tärkeä ja vauras maa, mikä muuttaisi jäsenmaiden keskinäisiä voimasuhteita – etenkin Saksan ja Ranskan eduksi.

Britannian ero saattaisi tuoda mukanaan myös positiivisia asioita, ajattelee HS:n meppiraatiin vastannut Merja Kyllönen (vas).

”Britannian ero voisi mahdollistaa EU:n kehittämisen kestävämmäksi ja yhtenäisemmäksi”, Kyllönen toteaa.

Kokoomuksen Petri Sarvamaa pitää Britannian eroaikeita kuitenkin erittäin riskialttiina hankkeena, joka voi pahimmillaan hajottaa koko unionin.

”On erikoista, että Britannia ja EU ovat tässä tilanteessa juuri nyt. Nykyisessä Euroopassa sekä Britannian EU-jäsenyyttä puolustavat että sen eroa ajavat perustelut ovat molemmat pahasti vanhentuneita. Sisämarkkinat ovat joka tapauksessa nyt hiukan sivuraiteella – – Tosiasiassa EU kamppailee olemassaolostaan.”

Miapetra Kumpula-Natri (sd) toteaa, että kansanäänestykseen vaikuttavat sellaisetkin asiat, jotka eivät suoranaisesti liity Britannian EU-suhteeseen tai sen esittämiin vaatimuksiin.

”Kesällä turvapaikanhakijatilanne voi olla vaikea ja Britannian talous huonommalla tolalla, mikä suosii eroamista kannattavaa puolta. Sekä Britannia että EU olisivat eron myötä heikompia pelureita kansainvälisessä politiikassa”, Kumpula-Natri sanoo.

Anneli Jäättenmäki (kesk) toteaa, että Britannian pääministeri David Cameron yrittää rakentaa itsestään uutta Margaret Thatcheria, mutta ”hän ei tule onnistumaan”. Thatcher otti useita kertoja yhteen EU:n kanssa, koska halusi vähentää Brysselin vaikutusvaltaa brittien elämään.

”Brexitin myötä EU:n budjetista lohkeaa huomattava osa. EU:ssa olisi yksi nettomaksajamaa ja budjettikurin vaatija vähemmän. EU:n pohjoisten ja läntisten alueiden painoarvo laskisi ja etelän ja idän nousisi”, Jäätteenmäki arvioi.

Yhden näkemyksen mukaan Britannian eron merkitystä ei pidä liioitella. Nils Torvalds (r) katsoo, etteivät vaikutukset olisi ”välttämättä mitään suuria”.

”Britannia voisi liittyä Euroopan talousalueeseen. Tämä tarkoittaisi, että Lontoo maksaisi jäsenmaksuja ollakseen mukana EU:n sisämarkkinoilla ilman päätösvaltaa. Samalla sopimus tarkoittaa, että Britannian hallitus ja parlamentti joutuisivat hyväksymään huomattavan osan EU:n lainsäädännöstä jonkinlaisena postikonttorina. Sekö tyydyttää vanhan imperiumin tuntoja?” Torvalds pohtii.

Cameron yrittää saada sopimuksen puristettua 18.–19. helmikuuta pidettävässä huippukokouksessa. Hänen toiveenaan on saada kansanäänestys järjestettyä jo kesäkuun 23. päivä, koska asian venymisen ennakoidaan voimistavan EU-eroa vaativien leiriä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat