Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

YK: Al-Assadin hallitus tuhonnut ja kiduttanut järjestelmällisesti tuhansia siviilejä

Todennäköisesti kymmeniätuhansia vankeja on ”joka hetki” Syyrian epäinhimillisissä pidätyskeskuksissa, YK-raportti epäilee.

Ulkomaat
 
PIERRE ALBOUY
YK:n riippumattoman tutkimuskomission puheenjohtaja Paulo Pinheiro vaati Syyrian hallitusta tilille rikoksista ihmisyyttä vastaan raportin julkaisutilaisuudessa Genevessä maanantaina.
YK:n riippumattoman tutkimuskomission puheenjohtaja Paulo Pinheiro vaati Syyrian hallitusta tilille rikoksista ihmisyyttä vastaan raportin julkaisutilaisuudessa Genevessä maanantaina. Kuva: PIERRE ALBOUY

Syyrian presidentin Bashar al-Assadin hallituksen turvallisuusjoukot ovat tappaneet järjestelmällisesti tuhansia, todennäköisesti kymmeniätuhansia siviilejä Syyrian kohta viisi vuotta kestäneen sodan aikana, YK:n ihmisoikeusneuvoston raportti kertoo.

Maanantaina julkaistua raporttia varten on tehty 621 haastattelua, ja haastatelluista 200 on entisiä vankeja.

YK:n todistusaineiston mukaan hallitus on maaliskuusta 2011 alkaen pidättänyt sattumanvaraisesti mutta joukottain yli 15-vuotiaita miehiä, joita on arveltu hallituksenvastaisista mielipiteistä.

Taisteluikäisten miesten lisäksi hallitus on vanginnut, kiduttanut ja tappanut vanhuksia, naisia ja lapsia, ja raportin mukaan nuorin tiettävästi hallituksen käsissä kuollut vanki oli seitsenvuotias.

Pidätetyiltä on useimmiten kielletty mahdollisuus pitää yhteyttä perheenjäseniinsä. Usein vankien sukulaiset saavat tietää omaistensa kuolemasta vapautuneiden vankien kautta, ja on yleistä, että he saavat vainajasta vain kuolintodistuksen.

Turvallisuusjoukot pahoinpitelevät vankeja säännöllisesti kuoliaaksi kuulustelujen yhteydessä. Vankeja pidetään epäinhimillisissä oloissa, joissa vankeja kuolee nälkään, saastaiseen juomaveteen tai hoitamattomiin, tulehtuneisiin haavoihin. Sellit ovat usein niin ahtaita, että vangit joutuvat nukkumaan seisaallaan tai vuoroissa.

Raportti arvioi, että todennäköisesti kymmeniätuhansia ihmisiä on hallituksen vankeina ”joka hetki”. Todennäköisesti eniten vankeja on Syyrian tiedustelu-, ja sotilastiedustelupalvelun hallussa.

Myös oppositioryhmät ovat tehneet todennäköisesti sotarikosten tunnusmerkit täyttäviä tekoja.

Viimeisen kahden vuoden kuluessa erittäin paljon julkisuutta ovat saaneet ääri-islamilaisen Isisin erittäin raaka väkivalta julkisine teloituksineen. Myös muut aseelliset ryhmät käyttävät kidutusta ja teloituksia, raportti kertoo.

Esimerkiksi ääri-islamilainen Jabhat al-Nusra, joka on sekä hallituksen että kapinallisten mutta myös Isisin vihollinen, on raportin mukaan perustanut omia pidätyskeskuksia ja järjestänyt vankiensa joukkoteloituksia.

Raportti käsittelee maaliskuun 2011 ja joulukuun 2015 välistä aikaa, siis käytännössä koko tähänastista Syyrian sotaa.

Raportti vahvistaa jo aiemmin tiedossa olleen järjestelmällisen kidutus- ja tuhoamisohjelman laajuutta. Siitä on ollut paljon tietoa aiemminkin.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty kertoi marraskuussa, että jopa 65 000 ihmistä oli ”kadonnut” Syyriassa sodan alkuvuosina.

Joulukuussa Human Rights Watch vaati, että Syyrian hallitus pitää saattaa vastuuseen rikoksista ihmisyyttä vastaan, kun niin sanotun Caesar-raportin julkaisemat 53 000 valokuvaa kuoliaaksi pahoinpidellyistä ja teloitetuista vangeista oli todettu aidoiksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat