Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kreikan entinen valtiovarain­ministeri Varoufakis perusti eurooppalaisen vasemmisto­liikkeen – ”EU on hajoamassa nopeasti”

Demos eli kansalaiset pitää tuoda takaisin demokratiaan”

Ulkomaat
 
HS erikoishaastattelu - Gianis Varoufakis puhuu maansa hullusta vuodesta
HS erikoishaastattelu - Gianis Varoufakis puhuu maansa hullusta vuodesta
Radikaali ekonomisti Gianis Varoufakis nousi Kreikan valtiovarainministeriksi vuosi sitten. Pian sen jälkeen maa oli romahduksen partaalla. Varoufakis kertoo HS:lle kotonaan Ateenassa, mitä kulisseissa hänen mukaansa tapahtui.

Tasan vuosi ja neljä päivää on kulunut siitä, kun Gianis Varoufakis istui Berliinissä suuren toimittajajoukon edessä. Silloin hän tapasi Kreikan tuoreena valtiovarainministerinä ensi kertaa kollegansa Wolfgang Schäublen, ja Saksan valtiovarainministeriössä nähtiin kahden hyvin erilaisen europpalaisen ministerin kohtaaminen.

Nyt Varoufakis on Berliinin keskustassa Volksbühne-teatterin ravintolan lavalla. Jälleen paikalla on paljon toimittajia, vaikka nyt saksalaisten lehtien taloustoimittajia ei juuri näy.

Enää Gianis Varoufakis ei ole ministeri eikä kansanedustaja. Hän on Berliinissä perustamassa eurooppalaista vasemmistolaista demokratialiikettä. Englanniksi sen nimi on Democracy in Europe Movement 25 (Diem25). Päivän mittaan kokoontuu kolme ryhmää keskustelemaan liikkeen tavoitteista ja toimintatavoista.

Liike kertoo tavoitteekseen palauttaa demokratia Eurooppaan.

”Euroopan unioni on hajoamassa nopeasti, mitä on nopeuttanut sekä eurokriisi että pakolaiskriisi. Ehkä ainoa poikkeus pakolaiskriisissä on Angela Merkel ”, Varoufakis sanoo.

Hänen mukaansa EU-maat ajautuvat erilleen toisistaan, koska niitä koskevista päätöksistä on tullut epäpoliittisia. Epäpoliittisuus taas tekee päätöksistä huonoja, ja teknokraatit saavat enemmän valtaa, sanoo Varoufakis.

Euroopan ongelmia ei Gianis Varoufakisin mukaan ratkaista sillä, että esimerkiksi suuret maat kuten Saksa tai Ranska linnoittautuisivat muusta Euroopasta.

Nouseva kansallismielisyys on hänestä ongelma. Nyt uuden demokratialiikeen tavoitteena on yrittää muuttaa EU:n toimielimiä demokraattisemmiksi. Miten?

”Siitä puhumme täällä tänään. Keinoista tiedetään paljon enemmän illalla”, Varoufakis toteaa.

Berliinin perustamiskokous päättyy tiistaina illalla tapahtumaan, jossa uutta vasemmistoliikettä esitellään yleisölle.

Tapahtumassa Varoufakis moitti EU:ta epäpoliittisesta, teknisestä ja näennäisen neutraalista päätöksenteosta. Hän vihjasi, että pahimmillaan demokratian rapistuminen voi johtaa fasismin nousuun.

”Demokratia on valkaistu pois EU:sta. Meillä on velvollisuus historialle ja tulevaisuudelle estää Eurooppaa ajautumasta postmoderniin versioon 1930-luvusta.”

EU pohjautuu 1950-luvulla perustettuun Euroopan hiili- ja teräsyhteisöön. Varoufakisin mukaan EU onkin eräänlainen kartelli.

”Kartellien tarkoitus on sopia hinnoista. Olipa kyse sitten EU:sta tai Opecista (öljyntuottajien yhteistyöjärjestö), kartellit pitävät aitoa demokratiaa uhkana.”

Varoufakiksen uusi kansanliike vaatii välittömästi enemmän avoimuutta EU:n päätöksentekoon.

Diem25:n päämääränä on, että euroopan valtiovarainministerien Ecofin-kokoukset, euroryhmän kokoukset ja valtionpäämiesten Eurooppa-neuvoston kokoukset pitäisi näyttää internetissä suorina lähetyksinä.

Lisäksi liike vaatii Euroopan keskuspankin kokouksista tarkkoja pöytäkirjoja. EKP aloitti viime vuonna kokousten tiivistelmien julkaisemisen, mutta esimerkiksi Yhdysvaltojen keskuspankki julkaisee tarkat pöytäkirjat.

Pitkällä aikajänteellä puolue tavoittelee ”perustuslaillista kokousta” (constitutional assembly), joka määrittelisi EU:lle uuden yhteisen perustuslain ja poliittisen rakenteen.

Liikkeen manifesti on luettavissa täällä: http://www.diem25.org/

HS tapasi Varoufakisin hänen kotonaan Ateenassa tammikuussa. Tästä linkistä voi lukea haastattelun, jossa Varoufakis kertoo muun muassa Kreikan kohtalonhetkistä.

FABRIZIO BENSCH / Reuters
Gianis Varoufakis kertoi Berliinissä perustavansa eurooppalaisen vasemmistoliikkeen.
Gianis Varoufakis kertoi Berliinissä perustavansa eurooppalaisen vasemmistoliikkeen.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat