Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Britannian hallituksen eurooppa­ministeri HS:lle: Britannian ja EU:n sopu lähellä

Britannia-konkari Pertti Salolainen (kok) ymmärtää brittien halun karsia EU-maahanmuuttajien sosiaalitukia.

Ulkomaat
 
Juhani Niiranen / HS
Britannian Eurooppa-ministeri David Lidington vieraili Suomessa maaliskuussa 2013.
Britannian Eurooppa-ministeri David Lidington vieraili Suomessa maaliskuussa 2013. Kuva: Juhani Niiranen / HS

Lontoo

Britannian ja muun EU:n välinen sopu unionin uudistamisesta on ”melko lähellä”, Britannian hallituksen eurooppaministeri David Lidington arvioi HS:lle tiistaina Lontoossa.

Sopimus voidaan hyvinkin saavuttaa jo ensi viikon torstaina alkavassa EU:n huippukokouksessa Brysselissä.

”Mutta jos kestää kauemmin, niin sitten kestää kauemmin. Pääministeri ei ole valmis hyväksymään mitä tahansa mitä on pöydällä. Se on substanssi, joka määrää kansanäänestyksen ajoituksen, eikä toisin päin”, Lidington kertoi ulkoministeriön tiloissa Lontoossa.

Yksi neuvottelujen vaikeimmista kysymyksistä on se, saako Britannia – ja vastaavasti muutkin jäsenmaat – evätä tietyt sosiaalietuudet äskettäin maahan muuttaneilta EU-kansalaisilta.

Britannia haluaa jäädyttää muista EU-maista Britanniaan töihin tulleiden tietyt sosiaalietuudet neljäksi vuodeksi.

Kyse on nimenomaan pienipalkkaisten työssä käyvien henkilöiden erilaisista verohelpotuksista, asumistuesta sekä lapsilisistä.

Tiistaina Britannian ulkoministeriössä Lontoossa vieraili joukko suomalaisia kansanedustajia. Heistä pitkään Suomen Lontoon suurlähettiläänäkin työskennellyt Pertti Salolainen (kok) ymmärtää brittien vaatimuksia.

”Britanniassa se [tukien maksaminen tulijoille] on niin suuri ongelma, että sille on aika paljon ymmärrystä olemassa. Onhan meilläkin ja muualla käynnistynyt keskustelu, että pitäisikö jonkin verran vähemmän antaa etuuksia niille, jotka tulevat maahan”, ulkoasiainvaliokunnan varapuheenjohtajana toimiva Salolainen kertoi tiistaina Lontoossa.

Salolaisen mukaan Suomelta on löytynyt jo tukea monille Britannian pääministeri David Cameronin vaatimuksille. Sisämarkkinoiden kehittäminen ja palvelujen vapauttaminenkaan eivät ole Suomelle samanlaisia ongelmia kuin joillekin muille jäsenmaille.

Salolainen on kuitenkin huolissaan siitä, miten mahdollinen EU-ero vaikuttaisi Skotlannin tulevaisuuteen. Jos Yhdistynyt kuningaskunta päättää erota EU:sta, haluaa Skotlanti todennäköisesti erota Yhdistyneestä kuningaskunnasta ja liittyä EU:hun itsenäisenä valtiona.

Kansanedustaja Timo Harakka (sd) puolestaan arvio tiistaina Lontoossa, että Britannian ja muun EU:n sopimuksen syntyminen on lähellä.

”Neuvottelut tulevat tuskin olemaan ensi viikolla mikään ongelma. [Eurooppa-neuvoston puheenjohtajan Donald] Tuskin pohja on muutamaa yksityiskohtaa vaille valmis brittien hyväksyttäväksi. Jokin muodollinen neuvotteluvoitto pitää vielä saavuttaa, jotta se on helpompi myydä kansalle, kun tämä kritiikki on ollut niin valtavaa”, Harakka sanoi.

Perussuomalaisten kansanedustajan Simon Elon mielestä suomalainen EU-kritiikko ei voi muuta kuin voittaa, kävipä Britannian EU-kansanäänestyksessä sitten mitä tahansa:

”Henkilökohtaisesti näen, että tämä on Suomelle win–win-tilanne.”

Jos Britannia jää EU:hun ja saa haluamansa reformit läpi, on se Elon mielestä Suomellekin kansallinen voitto.

”Jos taas Britannia lähtee EU:sta, niin EU-kriitikkona näen, että se voi avata positiivisia kehityskulkuja”, Elo arvio.

Britannian ja muun EU:n päämiehet ja -naiset neuvottelevat Britannian vaatimista EU-uudistuksista ensi viikon torstaina ja parjantaina Brysselissä.

Jos neuvottelut onnistuvat, saattaa pääministeri Cameron ilmoittaa kansanäänestyksen päivämäärän piankin. Aikaisin ajankohta kansanäänestyksen järjestämiseksi on kesäkuu.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat