Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Britannian ja EU:n sopimus on lähellä, mutta kipukohdat ennallaan

Britannian EU-suhteen ehdoista on määrä päättää ensi viikolla.

Ulkomaat
 
Remo Casilli / Reuters
Eurooppaministeri David Lidington sanoo toivovansa EU-uudistusta, jotta voisi kampanjoida Britannian EU-jäsenyyden jatkon puolesta.
Eurooppaministeri David Lidington sanoo toivovansa EU-uudistusta, jotta voisi kampanjoida Britannian EU-jäsenyyden jatkon puolesta. Kuva: Remo Casilli / Reuters
Fakta

Äänestyspäivä on toistaiseksi auki

 Britannian pääministeri David Cameron lupasi tammikuussa 2013 järjestää kansanäänestyksen Britannian EU-jäsenyyden tulevaisuudesta.

 Kansanäänestys täytyy pitää vuoden 2017 loppuun mennessä.

 Ennen äänestystä Britannian ja EU:n on määrä sopia EU:n uudistamisesta brittien toiveiden pohjalta

 Jäsenmaiden johtajat käsittelevät kompromissiesitystä ensi viikon huippukokouksessa. Esityksen on laatinut Eurooppa-neuvoston pysyvät puheenjohtaja Donald Tusk.

 Jos sopu saavutetaan ensi viikolla, Cameron voi lyödä kansanäänestyksen päivämäärän lukkoon.

 Aikaisin mahdollinen ajankohta kansanäänestykselle on kesäkuu. Veikkailuissa on esiintynyt juhannusviikon torstai.

Lontoo

Britannian ja muun EU:n välinen sopu unionin uudistamisesta on ”melko lähellä”, Britannian hallituksen eurooppaministeri David Lidington arvioi HS:lle tiistaina Lontoossa.

Sopimus voidaan hyvinkin saavuttaa jo ensi viikon torstaina alkavassa EU:n huippukokouksessa Brysselissä.

”Mutta jos kestää kauemmin, niin sitten kestää kauemmin. Pääministeri ei ole valmis hyväksymään mitä tahansa mitä on pöydällä. Substanssi määrää kansanäänestyksen ajoituksen, eikä toisin päin”, Lidington kertoi ulkoministeriön tiloissa Lontoossa.

Britanniaa ensi viikon Eurooppa-neuvoston kokouksessa edustaa pääministeri David Cameron.

Lidingtonin mukaan neuvottelujen pohjalla oleva Donald Tuskin esitys on hyvä. Brittihallituksella on silti yhä myös lisätavoitteita, joita se yrittää saada mahtumaan lopulliseen sopimukseen.

Neuvottelujen kaksi suurinta kiistanaihetta ovat yhä ratkaisematta. Auki on mekanismi, jolla euron ulkopuoliset maat voisivat suojella etujaan euromaiden päätöksenteossa.

Samoin auki on se, miten toimisi niin sanottu ”hätäjarru”, jonka nojalla Britannia – ja vastaavasti muutkin jäsenmaat – voisi evätä tietyt sosiaalietuudet äskettäin maahan muuttaneilta EU-kansalaisilta.

”Haluamme suojella järjestelmäämme, jotta se ei toimisi keinotekoisena houkuttimena”, Lidington sanoi.

Britannian tavoite on evätä muista EU-maista Britanniaan töihin tulleiden tietyt sosiaalietuudet neljäksi vuodeksi. Kyse on nimenomaan pienipalkkaisten työssä käyvien henkilöiden erilaisista verohelpotuksista, asumistuesta sekä lapsilisistä.

Viime vuonna näitä tukia sai noin 114 000 eri EU-maan kansalaista. Tukien varsinainen tarkoitus on puskea työmarkkinoille ne britit, joiden ei muuten ehkä kannattaisi työllistyä minimipalkalla. Nyt tuet toimivat houkuttimena myös pienipalkkaisille EU-kansalaisille, ja siksi brittihallitus haluaa evätä ne vasta maahan tulleilta.

”Emme ole silti kyseenalaistamassa kenenkään oikeutta vapaaseen liikkuvuuteen, sen teimme hyvin selväksi.”

Avoinna olevia kohtia on yhä jokaisessa neuvottelujen pääkohdassa, eli sosiaalitukien ja euroryhmän päätöksen teon lisäksi myös EU:n kilpailukyvyn kehittämisessä ja valtioiden suvereniteetin lisäämisessä.

”Mistään ei ole sovittu, ennen kuin kaikesta on sovittu.”

Periaate pätee yleisemminkin EU-neuvotteluihin. Esimerkiksi Suomi ja Tanska ovat kuitenkin olleet hyvin ymmärtäväisiä Britannian toivomusten suhteen. Vastustusta kuuluu enemmän idästä ja etelästä.

EU:n edeltäjäyhteisön kuuden perustajamaan ulkoministerit kokoontuivat tiistaina Roomassa pohtimaan unionin tulevaisuutta. Vanhojen ydinmaiden (Saksa, Ranska, Italia ja Benelux-maat) irtiottojen on pelätty hajottavan unionia.

Britanniassa ei pidetä ongelmana sitä, että EU-polut erkanevat ja käyvät eri tahtiin.

”28 jäsenmaan joukossa on kaikenlaisia alaryhmiä ja ad hoc -kokouksia”, suomalaisia kansanedustajia tiistaina tavannut Lidington sanoi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat