Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Aleppon piiritys voisi kääntää koko Syyrian sodan al-Assadille – lähiviikot voivat muuttaa Syyriassa paljon

Venäjän liittyminen syksyllä sotaan oli yksi ratkaiseva tekijä yliotteen kääntämisessä kapinallisilta al-Assadin hallitukselle, asiantuntija sanoo.

Ulkomaat
 
ABDALRHMAN ISMAIL
Pikkupojat juoksivat ilmahyökkäyksen aiheuttamien kuoppien vieressä kapinallisten hallitsemilla alueilla Aleppossa maanantaina.
Pikkupojat juoksivat ilmahyökkäyksen aiheuttamien kuoppien vieressä kapinallisten hallitsemilla alueilla Aleppossa maanantaina. Kuva: ABDALRHMAN ISMAIL
Fakta

Alepposta taisteltu yli kolme vuotta

 Syyrian sisällissota alkoi maaliskuussa 2011, ja siinä on kuollut ainakin 250 000 ihmistä.

 Syyrian toiseksi suurin kaupunki Aleppo on ollut rajujen taistelujen kohteena vuodesta 2012.

 Venäjä aloitti ilmaiskut ”terroristeja vastaan” syyskuun lopussa 2015.

 Al-Assadin hallinto on pyrkinyt katkaisemaan kapinallisten huoltoreitin Turkkiin.

 Al-Assadin hallinto on valmistautunut suurhyökkäykseen Aleppoon useiden kuukausien ajan.

Syyrian maltilliset kapinalliset on ajettu ahtaalle sisällissodassa, joka on kestänyt kuukautta vaille viisi vuotta.

Kapinallisten ”pääkaupunki” Aleppo on vaarallisen lähellä joutua piiritetyksi. Piiritys voisi merkitä Aleppon romahtamista ennen pitkää.

”Sillä olisi suuri symbolinen merkitys, joka merkitsisi opposition joutumista taka-alalle”, sanoo asiantuntija Mikko Patokallio konfliktinratkaisujärjestö CMI:stä

Patokallio korostaa, että sodan julistaminen kääntyneeksi on ennenaikaista. Kapinalliset ovat onnistuneet lyömään hallituksen Alepposta aiemminkin.

”Tilanne on opposition kannalta huolestuttava, mutta Aleppon kaatuminen on edelleen suuri ’jos’ ”, Patokallio sanoo.

Vaikka hallitus saisi suljettua kapinallisilta viimeisenkin huoltotien Turkkiin, Aleppon rintaman aseellinen huolto onnistuu vielä Idlibin kautta. Siviiliasukkaiden huoltoa ei sitä kautta voi hoitaa.

Hallituksella on siis kiistaton yliote, ja pattitilanne Syyriassa on mennyttä.

Vaaka on kääntynyt hallituksen hyväksi muutaman kuukauden aikana. Vielä alkusyksystä Bashar al-Assadin hallinto oli selvästi alakynnessä.

Syyskuussa Venäjä liittyi sotaan ”terroristeja vastaan” ja alkoi tehdä ilmaiskuja Syyriassa. Käytännössä Venäjä ryhtyi al-Assadin liittolaisena taistelemaan maallisia kapinallisia vastaan.

Käänsikö Venäjä sodan al-Assadin eduksi? ”Ei yksinomaan”, Patokallio sanoo. ”Maajoukoilla on ollut suurempi merkitys.”

Venäjällä on Syyriassa pieni määrä erikoisjoukkoja, mutta paljon suurempi merkitys on sen ilmavoimilla.

Maajoukoissa hallitukselle tärkeämpiä ovat olleet hallituksen avuksi tulleet shiialaisjoukot.

Iranin vallankumouskaartien upseerit ovat johtaneet joukkoja, joihin on tullut taistelijoita Libanonin Hizbollahilta ja muilta shiialaisryhmiltä. Myös Irakista on alkanut palannut shiiajoukkoja Syyriaan, Patokallio sanoo.

Nämä joukot ovat pehmittäneet Aleppon ympäristöä lokakuusta lähtien pienillä täsmäiskuilla, tutkimuslaitos Institute for the Study of War (ISW) kirjoittaa.

Pienet iskut vaihteleviin kohteisiin sekoittivat opposition ja valmistivat maaperää ennen suurta iskua. Se koitti viime perjantaina, kun hallitus aloitti Venäjän ilmapommitusten tuella suurhyökkäyksen Aleppoon.

Samana päivänä Genevessä oli määrä aloittaa jo kertaalleen lykätyt neuvottelut rauhasta Genevessä.

Muilta rintamilta, kuten Homsista, on lähetetty täydennysjoukkoja kohti Aleppoa, mutta kapinallisilla ei ole toivoa suurista apujoukoista.

Länsijoukot ovat pommittaneet Isisiä, mutta täysimittaiseen sotaan ne eivät halua liittyä. Kapinallisten arabiliittolaisetkaan tuskin osallistuvat sotaan merkittävästi.

Varmaa on vain se, että hallituksen eteneminen Aleppossa himmentää toivonkipinöitä neuvotteluratkaisusta Syyriassa. Al-Assadin ei tietenkään kannata neuvotella, koska tilanne on hallituksen kannalta päivä päivältä parempi.

Kapinalliset taas joutuvat kääntymään radikaalimpien liikkeiden puoleen voidakseen säilyttää asemansa. ”Jihadistien asema vahvistuu opposition keskuudessa”, Patokallio sanoo.

Varmaa on myös se, että pelko lähestyvästä piirityksestä sysää vähimmillään kymmeniätuhansia ihmisiä hengenvaaralliselle pakomatkalle. Turkki päästää rajan yli vain välittömässä hengenvaarassa olevat.

Turkin rajalla on nyt jo vähintään 35 000 ihmistä, jotka nukkuvat teltoissa, moskeijoissa ja oliivipuiden alla.

Kaikki tietävät, että jos hallituksen joukot pääsevät piirittämään Aleppoa, se johtaa inhimilliseen katastrofiin lähes väistämättä. Alle ei halua jäädä kukaan.

ABDALRHMAN ISMAIL / REUTERS
Paikalliset tarkastelivat Assadin joukkojen pommituksen jälkiä Aleppossa.
Paikalliset tarkastelivat Assadin joukkojen pommituksen jälkiä Aleppossa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat