Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HS tapasi Turkin rajalle pakkautuneita pakolaisia

”Haluamme kotiin, lopettakaa pommittaminen” – Syyrian armeijan ja Venäjän ilma­voimien hyökkäys ajaa jopa satoja­tuhansia uusia pakolaisia kohti Turkkia

Syyrian sodassa tapahtunut käänne on saanut lukuisat pakolaiset pyrkimään kohti Turkkia. Turkki ei päästä heitä rajan yli.

Ulkomaat
 
Turkki sulki rajan Syyrian pakolaisilta – omaisten huoli loukkuun jääneiden kohtaloista kasvaa
Turkki sulki rajan Syyrian pakolaisilta – omaisten huoli loukkuun jääneiden kohtaloista kasvaa
HS vieraili Syyrian ja Turkin välisellä raja-asemalla, jonka kautta kymmenettuhannet syyrialaiset pakolaiset pyrkivät turvaan Syyrian armeijan ja Venäjän ilmavoimien pommituksia. Turkin puolelle turvaan ehtineet pitävät puhelimella yhteyttä sukulaisiinsa, jotka jäivät loukkuun rajan toiselle puolelle. Toimittaja: Jukka Huusko, kuvaus ja editointi: Rio Gandara.

Kilis, Turkki. Syyrian armeijan ja Venäjän ilmavoimien hyökkäystä pakenevat kymmenettuhannet syyrialaiset siviilit jatkoivat tiistaina pakkautumistaan Turkin vastaiselle rajalle. Turkki piti kuitenkin rajanylityspaikkansa visusti kiinni pakolaisilta.

Uudet syyrialaispakolaisten joukot ovat joutuneet jättämään kotinsa Syyrian sodassa tapahtuneen, mahdollisesti ratkaisevan käänteen takia. Presidentti Bashar al-Assad yhdessä liittolaisineen käynnisti rajun hyökkäyksen Syyrian suurinta kaupunkia Aleppoa ja sen lähialueita vastaan.

Syyrian armeijan rinnalla taistelevat myös libanonilainen islamistijärjestö Hizbollah sekä Iran ja Venäjä, jonka hävittäjät käytännössä hallitsevat Syyrian luoteisosien ilmatilaa.

Vaikutti siltä, että Turkki on reagoimassa Syyrian sodan äkkikäänteeseen pyrkimällä rakentamaan pakolaisille suojavyöhykkeen Syyrian puolelle rajaa. Turkin varapääministeri Numan Kurtulmus sanoi jo viikonloppuna, ettei 2,5 miljoonaa syyrialaista pakolaista vastaanottaneella Turkilla ole enää mahdollisuuksia päästää suuria määriä pakolaisia sisään.

Rio Gandara / HS
Imad Muhammad
Imad Muhammad

Turkki pelkää, että jos pommitukset Aleppon ympäristössä jatkuvat, jopa 600 000 pakolaista voi hakea turvaa Turkin puolelta. Tällä voisi olla vaikutuksia myös Euroopan unioniin, jonka perustukset ovat järkkyneet pakolaiskriisin vuoksi. Pakolaisia on tullut EU:hun Turkin kautta.

Pakolaisvirran sijaan Öncüpinarin (arabiaksi Bab al-Salam) raja-aseman porteilla kävi lähes katkeamaton rekka- ja ambulanssiliikenne: Kilisin rajakaupungista Turkista ajoi Syyrian puolelle letkoittain rekka-autoja, jotka kuljettivat todennäköisesti avustustarvikkeita pakolaisille mutta myös rakennustarvikkeita kuten betonisäkkejä. Syyrian puolelta rekat palasivat takaisin tyhjin kontein.

Välillä rautaportit aukenivat, kun Syyrian puolelta kaahasi pillit ulvoen ambulansseja, jotka kuljettivat pommituksissa haavoittuneita syyrialaisia hoitoon turkkilaisiin sairaaloihin.

Rio Gandara / HS
Syyriasta paennut 2,5-vuotias Ibrahim kiipeili tiistaina metalliaidassa pakolaisleirillä Turkin Kilisissä.
Syyriasta paennut 2,5-vuotias Ibrahim kiipeili tiistaina metalliaidassa pakolaisleirillä Turkin Kilisissä.

Turkin puolelle päässeet syyrialaiset pakolaiset seurasivat tiistaina hämmentyneinä sodan uutta käännettä ja Turkin kiristynyttä rajapolitiikkaa. Moni odotti huolestuneina tietoja sukulaisistaan ja ystävistään, jotka olivat jääneet loukkuun rajan toiselle puolelle.

Raja-aseman viereisellä pakolaisleirillä asuva syyrialainen Imad Muhammad, 47, kertoi olevansa yhteydessä raja-aidan taakse jääneeseen siskoonsa ja lankoonsa kännykän välityksellä.

”He ovat olleet jo viikon jumissa aidan toisella puolella, vain kivenheiton päässä täältä.”

Hän kertoi olevansa kotoisin Tal-Rifaatin kaupungista Aleppon läheltä. Kaupungin on sanottu tuhoutuneen pahoin Venäjän ilmaiskuissa ja Syyrian armeijan tykistökeskityksessä.

”He kertoivat puhelimessa saaneensa vasta tänä aamuna ensimmäisen kerran avustustarvikkeita kuten peittoja.”

Syyrian puolella rajalla arvioidaan olevan jumissa noin 35 000 pakolaista. Monet heistä ovat viettäneet yönsä taivasalla. Lämpötila laskee öisin nollan tienoille.

Raja-asemalle tietoja hankkimaan saapunut Muhammed Abu Ali soitti kännykällä serkulleen Alille, joka oli viikko sitten lähtenyt pakenemaan jihadistijärjestö Isisin hallussa olevalta alueelta. Pakomatka tyssäsi Turkin suljetulle rajalle.

Rio Gandara / HS
Turkkiin paennut Muhammed Abu Ali soittaa serkulleen, joka on vielä Syyrian puolella.
Turkkiin paennut Muhammed Abu Ali soittaa serkulleen, joka on vielä Syyrian puolella.

Ali kertoi puhelimessa, kuinka hän oli vaimonsa ja neljän lapsensa kanssa yrittänyt maanantain ja tiistain välisenä yönä ylittää salaa aidan, jonka Turkki on pystyttänyt Syyrian-vastaiselle rajalle.

Alin ja kymmenien muiden pakolaisperheiden rajanylitys tyssäsi, kun Turkin rajavartijat alkoivat yön pimeydessä tulittaa luvattomia maahanpyrkijöitä, Ali kertoi. Alin mukaan kyse oli todennäköisesti varoituslaukauksista, eikä kukaan loukkaantunut.

”Tähän päivään mennessä emme ole saaneet lainkaan hätäapua”, Ali kertoi puhelimessa.

Rio Gandara / HS
Pakolaisnaisia Kilisin rajakaupungissa Turkissa.
Pakolaisnaisia Kilisin rajakaupungissa Turkissa.

”Kuulemme tänne asti pommitusten ja tykistötulen äänen”, hän kuvaili etelämpänä käynnissä olevaa Syyrian armeijan ja Venäjän hyökkäystä.

Monet raja-aseman läheisyydessä HS:n tapaamat pakolaiset sanoivat olevansa kiitollisia Turkille siitä, kuinka heistä on tähän asti pidetty huolta. He kertoivat ymmärtävänsä sen, etteivät Turkin voimavarat riitä kaikkien pakolaisten vastaanottamiseen.

”Muut arabijohtajat ovat vain nöyryyttäneet meitä. Heillä ei ole minkäänlaista kunniantuntoa. Venäjä on rikkonut kaikkia ihmisoikeuksiamme”, sanoi vanhempi syyrialainen pakolaisnainen, joka ei halunnut esiintyä nimellään.

”Haluamme vain palata takaisin kotiin. Lopettakaa pommittaminen.”

Rio Gandara / HS
Syyrian pakolainen Walid Musa itkee kertoessaan, että hän haluaisi palata Turkin puolelta takaisin Syyriaan.
Syyrian pakolainen Walid Musa itkee kertoessaan, että hän haluaisi palata Turkin puolelta takaisin Syyriaan.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat